Električna energija

Crna Gora se priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vetroelektrane

Crna Gora se priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vetroelektrane

Foto: Agencija za investicije / LinkedIn

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Agencije za investicije i nevladinih organizacija The Nature Conservancy i Eco-Team potpisali su memorandum o saradnji na mapiranju lokacija za razvoj solarnih i vetroelektrana u Crnoj Gori.

Crna Gora ima veliki potencijal za korišćenje energije vetra i sunca, rekla je Dragana Mileusnić, direktorka programa za Jugoistočnu Evropu u The Nature Conservancy – TNC.

„Stoga je osnovna motivacija za mapiranje optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana da se korišćenje ovih oblika energije u državi ubrza na održivi način, a time i značajnije doprinese procesu energetske tranzicije kao i energetskoj sigurnosti zemlje“, navela je Mileusnić.

Mapiranje lokacija za razvoj solarnih i vetroelektrana biće vođeno načelom zaštite životne sredine i društva, saopštio je Eco-Team.

Solarna i vetro tehnologija biće primenjena na degradiranom zemljištu i na zemljištu koje ne služi drugim namenama, ističu u organizaciji. Na taj način biće izbegnuti sudski sporovi i kašnjenja projekata koji inače nastaju zbog ekoloških i društvenih razloga, stoji u objavi.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za investicije Goran Strahinja rekao je da je ta institucija posvećena promociji investicija u sektoru obnovljivih izvora energije i trasiranju puta Crne Gore ka energetskoj tranziciji i zelenoj ekonomiji.

Lokacije treba da odgovaraju investitorima, ali mora i da se zaštiti javni interes

„Kroz projekat mapiranja optimalnih lokacija na nacionalnom nivou za izgradnju solarnih i vjetroelektrana, država će dobiti mogućnost da usmjerava investitore ka onim lokalitetima koji imaju visok razvojno-ekonomski potencijal, a nizak potencijal rizika za životnu sredinu, poljoprivredno zemljište, turističke zone i kulturno nasljeđe, pri čemu će u potpunosti biti zaštićen javni interes“, objasnio je Strahinja.

Potencijalne lokacije treba da zadovolje ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume kako bi ovakva vrsta energetskih projekata bila održiva. Odnosno, da omoguće visoke performanse, uz minimalne troškove i bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

Elektrane treba da budu locirane tako da se sačuva poljoprivredno zemljište, biodiverzitet i vizuelni kvalitet određenog predela u zonama sa visokim potencijalima vetra i sunčevog zračenja. Sa druge strane, elektrane treba da se nalaze u blizini postojeće elektro mreže, puteva i mesta potrošnje.

Pristup mapiranju optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana biće baziran na postojećoj metodologiji koju je koristio The Nature Conservancy u drugim zemljama.

Izvršni direktor Eko-tima Milija Čabarkapa rekao je da se kroz saradnju institucija i organizacija civilnog društva u mapiranju pogodnih lokacija dobijaju rešenja koja su atraktivna za investitore i koje istovremeno štite javni interes.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. mart 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. mart 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. mart 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

14. mart 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost