Električna energija

Crna Gora se priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vetroelektrane

Crna Gora se priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vetroelektrane

Foto: Agencija za investicije / LinkedIn

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Agencije za investicije i nevladinih organizacija The Nature Conservancy i Eco-Team potpisali su memorandum o saradnji na mapiranju lokacija za razvoj solarnih i vetroelektrana u Crnoj Gori.

Crna Gora ima veliki potencijal za korišćenje energije vetra i sunca, rekla je Dragana Mileusnić, direktorka programa za Jugoistočnu Evropu u The Nature Conservancy – TNC.

„Stoga je osnovna motivacija za mapiranje optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana da se korišćenje ovih oblika energije u državi ubrza na održivi način, a time i značajnije doprinese procesu energetske tranzicije kao i energetskoj sigurnosti zemlje“, navela je Mileusnić.

Mapiranje lokacija za razvoj solarnih i vetroelektrana biće vođeno načelom zaštite životne sredine i društva, saopštio je Eco-Team.

Solarna i vetro tehnologija biće primenjena na degradiranom zemljištu i na zemljištu koje ne služi drugim namenama, ističu u organizaciji. Na taj način biće izbegnuti sudski sporovi i kašnjenja projekata koji inače nastaju zbog ekoloških i društvenih razloga, stoji u objavi.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za investicije Goran Strahinja rekao je da je ta institucija posvećena promociji investicija u sektoru obnovljivih izvora energije i trasiranju puta Crne Gore ka energetskoj tranziciji i zelenoj ekonomiji.

Lokacije treba da odgovaraju investitorima, ali mora i da se zaštiti javni interes

„Kroz projekat mapiranja optimalnih lokacija na nacionalnom nivou za izgradnju solarnih i vjetroelektrana, država će dobiti mogućnost da usmjerava investitore ka onim lokalitetima koji imaju visok razvojno-ekonomski potencijal, a nizak potencijal rizika za životnu sredinu, poljoprivredno zemljište, turističke zone i kulturno nasljeđe, pri čemu će u potpunosti biti zaštićen javni interes“, objasnio je Strahinja.

Potencijalne lokacije treba da zadovolje ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume kako bi ovakva vrsta energetskih projekata bila održiva. Odnosno, da omoguće visoke performanse, uz minimalne troškove i bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

Elektrane treba da budu locirane tako da se sačuva poljoprivredno zemljište, biodiverzitet i vizuelni kvalitet određenog predela u zonama sa visokim potencijalima vetra i sunčevog zračenja. Sa druge strane, elektrane treba da se nalaze u blizini postojeće elektro mreže, puteva i mesta potrošnje.

Pristup mapiranju optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana biće baziran na postojećoj metodologiji koju je koristio The Nature Conservancy u drugim zemljama.

Izvršni direktor Eko-tima Milija Čabarkapa rekao je da se kroz saradnju institucija i organizacija civilnog društva u mapiranju pogodnih lokacija dobijaju rešenja koja su atraktivna za investitore i koje istovremeno štite javni interes.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

14. mart 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

14. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije