U fokusu

Lokacija, lokacija, lokacija: kako prostorno planiranje može ubrzati razvoj obnovljive energije u jugoistočnoj Europi

Lokacija prostorno planiranje razvoj obnovljive energije jugoistocnoj Europi u fokusu Zeljka Fistrek Dragana Mileusnic

Slika: EIHP, TNC

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Autorke: Željka Fištrek, Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar, i Dragana Mileusnić, programska direktorica za jugoistočnu Europu, The Nature Conservancy 

Za željeno ubrzanje primjene obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi, vlade i industrija trebaju od samog početka surađivati ​​s nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama. Najnovije izvješće Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) i The Nature Conservancy (TNC) pretvara stavove dionika u alate za prostorno planiranje s ciljem identifikacije područja koja pokazuju velike prirodne kapacitete za proizvodnju električne energije i najmanje negativne utjecaje na ljude i okoliš.

Snažni trend dominacije obnovljivih izvora u proizvodnji energije diljem Europe osjeća se i na području jugoistočne Europe. U prošlosti je interes prvenstveno bio usmjeren na razvoj hidroenergije, ali danas energija sunca i vjetra brzo sustižu hidroenergiju. Međutim, nisu svi predloženi projekti obnovljive energije i realizirani, prvenstveno zbog protivljenja zajednice što je potaknuto lošim provođenjem projekata i nedostatkom komunikacije između investitora i vlada s jedne strane, te lokalnih zajednica i udruga zaštite okoliša i prirode s druge strane.

Budući da se očekuje daljnje širenje projekata energije vjetra i sunca, kako bi se osigurao pozitivan stav zajednice prema takvim projektima, vlade, investitori i developeri trebali bi planirati projekte i investicije u područjima u kojima su nepoželjni utjecaji i konkurencija za lokaciju i resurse (prvenstveno zemljište) minimalni.

Lokacija prostorno planiranje razvoj obnovljive energije jugoistocnoj Europi u fokusu
Slika: Sunčana elektrana u Sloveniji (EIHP)

Svladavanje podjele između vlada, industrije, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija

Da bismo ubrzali prijeko potrebnu primjenu obnovljive energije, potreban nam je ne samo konstruktivan dijalog između promotora projekata, vlada, lokalnih zajednica i udruga zaštite okoliša i prirode nego i alati koji mogu integrirati poglede različitih skupina u planiranje obnovljivih izvora energije.

Navedeno se može postići mapiranjem i preklapanjem prirodnog potencijala sunca i vjetra sa društvenim i okolišnim osjetljivostima. Idealan ishod je skup lokacija koje su prihvaćene od strane društva (lokalne zajednice i NVO-a), a istovremeno mogu osigurati dobru proizvodnju električne energije.

Kao globalna neprofitna organizacija za zaštitu prirode i okoliša, The Nature Conservancy (TNC) primjenjuje ovakvo razmišljanje na globalnoj razini. U jugoistočnoj Europi TNC surađuje s Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP) kako bi identificirao smjerove za razvoj obnovljivih izvora s najvišim okolišnim i socijalnim mjerama zaštite. Spomenuti pristup testiran je u Hrvatskoj na primjeru Zadarske županije.

Primjer iz prakse: Zadarska županija

Zbog izdašnog prirodnog potencijala obnovljive energije s jedne strane te visokih vrijednosti biološke raznolikosti s druge (otprilike polovica površine županije je u ekološkoj mreži Natura 2000), Zadarska županija odabrana je za testiranja pristupa i primjenu razvijene metodologije u jugoistočnoj Europi. O značaju turizma za gospodarstvo županije da i ne govorimo. S obzirom na spomenute karakteristike prostora županije, Zadarska županija je idealan prostor za razmatranje pristupa smještanju obnovljivih izvora energije uzimajući u obzir prirodne i društvene vrijednosti prostora.

Rezultati analize ukazuju na postojanje oko 22.529 hektara prostora niske osjetljivosti za razvoj sunčanih elektrana i oko 8.451 hektara za razvoj vjetroelektrana. Uz određene konzervativne pretpostavke, procjenjuje se da se na navedenim površinama može ostvariti oko 1,1 GW potencijala sunčeve i energije vjetra.

prostorno planiranje obnovljive energije jugoistocnoj Europi u fokusu

prostorno planiranje obnovljive energije u jugoistocnoj Europi u fokusu

lokacija prostorno planiranje obnovljive energije u jugoistocnoj Europi u fokusu
Slike: Procijenjeni potencijal na području Zadarske županije (EIHP, Integrated Renewable Energy Planning in Southeast Europe, Pilot project: Integrated Wind and Solar Planning in Zadar County, 2021)

Kako smo došli do prostora? Prvi korak: uključenje dionika

Obratili smo se stručnjacima iz područja zaštite prirode, krajobraza, prostornog planiranja, prirodnih resursa kako bismo odredili komponente okolišne i društvene osjetljivosti koje je poželjno očuvati. Putem konzultacija sa stručnjacima ocijenili smo metodologiju i sagledali stavove dionika, a rezultate valorizirali putem radionice.

Iako je interes stručnjaka za zaštitu prirode (iz nevladinih organizacija i vladinih institucija) bio iznad očekivanja, odaziv institucija iz području poljoprivrede i šumarstva je izostao. Pametno i promišljeno planiranje obnovljive energije zahtjeva uključenje raznih sektora i međusektorsku suradnju, te navedeno treba poboljšati i provesti u metodologiji, ukoliko bi se metodologija primjenjivala na nacionalnoj razini.

Drugi korak: kartiranje osjetljivosti

U analizi osjetljivosti korištena su 22 skupa podataka na temelju prevladavajućeg stanja okoliša, karakteristika biološke raznolikosti, načina korištenja zemljišta te društvenih i kulturnih obilježja Zadarske županije, kako bi se definiralo pet zona osjetljivosti za razvoj projekata sunčanih i vjetroelektrana.

Važno je imati na umu da područja koja su definirana analizom kao područja niske osjetljivosti, nisu nužno područja predodređena za razvoj te da projekti u svim područjima, bez obzira na osjetljivost, i dalje moraju proći standardne postupke procjene utjecaja na okoliš (Ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš – OPUO i procjene utjecaja zahvata na okoliš – PUO). Međutim, prostorni planeri, investitori i agencije za zaštitu okoliša i prirode mogu koristiti karte osjetljivosti kako bi proaktivno identificirale potencijalne prostore sukoba za razvoj projekata sunčane energije i energije vjetra ili da istaknu mjesta koja imaju veći kapacitet za održivu sunčanu i energiju vjetra, gdje razvoj projekta može imati prioritet.

Lokacija razvoj obnovljive energije jugoistocnoj Europi
Slika: Karta osjetljivosti prostora Zadarske županije za smještaj projekata sunčanih elektrana (TNC)
Lokacija razvoj obnovljive energije jugoistocnoj Europi vetar
Karta osjetljivosti prostora Zadarske županije za smještaj projekata vjetroelektrana (TNC)

Treći korak: procjena potencijala proizvodnje

Nakon isključivanja područja neprikladnih za razvoj obnovljivih izvora energije (npr. područja pod strogom zaštitom, područja koja imaju nisku vrijednost energetskih resursa, sadrže biofizička ograničenja, pokazuju konkurenciju u korištenju prostora i dr.), procijenili smo područja potencijalno prikladna za razvoj obnovljive energije.

Rezultati ukazuju na okvirni potencijal od oko 1,1 GW sunčeve energije i energije vjetra u područjima niske osjetljivosti na mogućnost okolišnih i društvenih sukoba u Zadarskoj županiji. Za usporedbu, ovaj procijenjeni potencijal ekvivalentan je polovici hrvatskog cilja energije iz vjetra i sunca za 2030. godinu.

pogodnost prostora sunce
Slika: Pogodnost prostora za sunčane elektrane na 22.188 hektara područja s najnižom osjetljivošću u Zadarskoj županiji (TNC)
Pogodnost prostora vjetar
Slika: Pogodnost prostora za vjetroelektrane na 8.451 hektara područja s najnižom osjetljivošću u Zadarskoj županiji (TNC)

Kako povećati i replicirati ovaj pristup u jugoistočnoj Europi

Provedba Europskog zelenog plana u Sloveniji i Hrvatskoj i Zelene agende za zapadni Balkan pruža priliku za ubrzanje razvoja obnovljive energije u regiji, a u provedbi postoji uloge za svakog. Lokalne i nacionalne vlade trebale bi iznijeti mjere smještaja obnovljivih izvora energije u svojim energetskim i prostornim planovima.

Tajništvo Energetske zajednice trebalo bi pomoći u koordinaciji utvrđivanja prikladnih zona, kao dio provedbe nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP-ova), dok bi Europska komisija i europske javne banke trebale omogućiti financijsku i tehničku pomoć državama članicama i zemljama pristupnicama da izvrše ove procjene prije revizija NECP-ova, planiranih za sredinu 2023. godine.

Vjetroelektrana-na-podrucju-Bosne-i-Hercegovine
Slika: Vjetroelektrana na području Bosne i Hercegovine (EIHP)

Konačno, promotori projekata obnovljive energije trebali bi razmotriti pristup lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama od samog početka planiranja projekta, pozivajući ih na otvoren dijalog i nudeći konkretne mogućnosti suradnje.

Pozivamo sve zainteresirane za naš pristup da nam se obrate, kako bismo zajedno mapirali obnovljivu budućnost regije! Više informacija dostupno je u informativnom letku i tehničkom izvješću OVDJE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

9. april 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. april 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ankica Barbulov, žena koja je donela ESCO model u Srbiju

Ankica Barbulov, žena koja je donela ESCO model u Srbiju

9. april 2021. - Ankica Barbulov se duže od decenije bavi energetikom. Od 2020. vodi svoju kompaniju Negawatt Solutions za razvoj ESCO projekata.

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

9. april 2021. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu