Vesti

Crna Gora na listi prioriteta ima 13 energetskih projekata u vrednosti od jedne milijarde evra

Crna Gora na listi prioriteta ima devet energetskih projekata vredna 1,2 milijarde evra

Photo: anarxi from Pixabay

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Vlade Crne Gore nalazi se 13 projekata u oblasti energetike, vrednih 1,016 milijarde evra, i 81 projekat u sektoru zaštite životne sredine, vredan 885 miliona evra.

Nova ažurirana lista prirotitnih infrastrukturnih projekata, koja je prvi put utvrđena 2018. godine, sadrži 154 projekta čija je ukupna vrednoste veća od 6,3 milijarde evra. Projekti se odnose i na sektore saobraćaja, komunalne infrastrukture, prosvete, zdravstva, kulture, sporta, digitalizacije.

Projekti bi trebalo da se finansiraju iz državnog budžeta, sredstava državnih kompanija, kredita, donacija Evropske unije, kao i kroz model javno-privatnog partnerstva.

Strateški najvažniji energetski projekat je crnogorski deo Transbalkanskog koridora

U sektoru energetike najvredniji je projekat HE Komarnica, procenjen na 271 milion evra. Od novih elektrana tu su i vetroelektrana Gvozd i solarna elektrana na jezeru Slano. U sektoru proizvodnje energije planirana je i dogradnja HE Perućica, kao i program Solari 10.000+.

Ekološka rekonstrukcija termoelektrane Pljevlja, sa toplifikacijom grada Pljevlja, je projekat o čijoj isplativosti se i dalje vode polemike, ali našao se na listi prioriteta.

Projekat crnogorskog dela Transbalkanskog koridora (93 miliona evra) je po strateškoj relevantnosti prvi od svih projekata u sektoru energetike. Kada je reč o sistemu za prenos električne energije, na listi su i unapređenje kvaliteta napajanja turističkih regija (45 miliona evra) i smart grid program Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), čija je vrednost skoro 19 miliona evra. Tu je i projekat Stvaranje tehničkih uslova za priključenje OIE i izgradnju nove interkonekcije sa Albanijom.

U delu distributivne mreže planirano je uvođenje smart grid i smart metering sistema u vrednosti od 35 miliona evra.

Na listi je na šestom mestu i Jonsko-jadranski gasovod

Za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog i rezidencijalnog sektora planirano je ulaganje od 104 miliona evra.

Na visokom šestom mestu po strateškoj relevantnosti je Jonsko-jadranski gasovod (IAP), koji bi trebalo da obezbedi Crnoj Gori isporuke prirodnog gasa, što se može povezati sa idejom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da izgradi gasne elektrane.

U sektoru zaštite životne sredine reč je o sledećim projektima:

  • Unapređenje vodosnabdevanja – 19 projekata
  • Unapređenje sistema upravljanja otpadnim vodama  – 27 projekata
  • Upravljanje otpadom – 20 projekata
  • Zaštita prirode – 6 projekata
  • Zaštita od poplava – 8 projekata
  • Civilna zaštita – 1 projekat.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

19. januar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

19. januar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

ina zeleni vodonik vodik rijeka rafinerija

INA namerava da proizvodi zeleni vodonik u Rafineriji nafte Rijeka

19. januar 2022. - Vodonik će biti namenjen za potrebe transportnog sektora Hrvatske i za sopstvenu potrošnju Rafinerije nafte Rijeka

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

19. januar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!