Vesti

Crna Gora na listi prioriteta ima 13 energetskih projekata u vrednosti od jedne milijarde evra

Crna Gora na listi prioriteta ima devet energetskih projekata vredna 1,2 milijarde evra

Photo: anarxi from Pixabay

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Vlade Crne Gore nalazi se 13 projekata u oblasti energetike, vrednih 1,016 milijarde evra, i 81 projekat u sektoru zaštite životne sredine, vredan 885 miliona evra.

Nova ažurirana lista prirotitnih infrastrukturnih projekata, koja je prvi put utvrđena 2018. godine, sadrži 154 projekta čija je ukupna vrednoste veća od 6,3 milijarde evra. Projekti se odnose i na sektore saobraćaja, komunalne infrastrukture, prosvete, zdravstva, kulture, sporta, digitalizacije.

Projekti bi trebalo da se finansiraju iz državnog budžeta, sredstava državnih kompanija, kredita, donacija Evropske unije, kao i kroz model javno-privatnog partnerstva.

Strateški najvažniji energetski projekat je crnogorski deo Transbalkanskog koridora

U sektoru energetike najvredniji je projekat HE Komarnica, procenjen na 271 milion evra. Od novih elektrana tu su i vetroelektrana Gvozd i solarna elektrana na jezeru Slano. U sektoru proizvodnje energije planirana je i dogradnja HE Perućica, kao i program Solari 10.000+.

Ekološka rekonstrukcija termoelektrane Pljevlja, sa toplifikacijom grada Pljevlja, je projekat o čijoj isplativosti se i dalje vode polemike, ali našao se na listi prioriteta.

Projekat crnogorskog dela Transbalkanskog koridora (93 miliona evra) je po strateškoj relevantnosti prvi od svih projekata u sektoru energetike. Kada je reč o sistemu za prenos električne energije, na listi su i unapređenje kvaliteta napajanja turističkih regija (45 miliona evra) i smart grid program Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), čija je vrednost skoro 19 miliona evra. Tu je i projekat Stvaranje tehničkih uslova za priključenje OIE i izgradnju nove interkonekcije sa Albanijom.

U delu distributivne mreže planirano je uvođenje smart grid i smart metering sistema u vrednosti od 35 miliona evra.

Na listi je na šestom mestu i Jonsko-jadranski gasovod

Za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog i rezidencijalnog sektora planirano je ulaganje od 104 miliona evra.

Na visokom šestom mestu po strateškoj relevantnosti je Jonsko-jadranski gasovod (IAP), koji bi trebalo da obezbedi Crnoj Gori isporuke prirodnog gasa, što se može povezati sa idejom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da izgradi gasne elektrane.

U sektoru zaštite životne sredine reč je o sledećim projektima:

  • Unapređenje vodosnabdevanja – 19 projekata
  • Unapređenje sistema upravljanja otpadnim vodama  – 27 projekata
  • Upravljanje otpadom – 20 projekata
  • Zaštita prirode – 6 projekata
  • Zaštita od poplava – 8 projekata
  • Civilna zaštita – 1 projekat.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

19. januar 2022. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

19. januar 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

19. januar 2022. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

19. januar 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika