Električna energija

Predlozi iz sektora energetike i ekologije čine trećinu liste ključnih infrastrukturnih projekata

Predlozi iz sektora energetike i ekologije cine trecinu liste kljucnih infrastrukturnih projekata

Photo: gov.me

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila je listu od 36 ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, među kojima je 11 projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine za koje će biti izdvojeno više od 1,2 milijarde evra.

U saopštenju službe za informisanje Vlade Crne Gore navodi se i da je Komisija tu užu listu poslala Vladi na razmatranje i usvajanje.

Za ovih 36 projekata obezbeđeno je 2,13 milijardi evra od čega je 1,17 milijardi za osam energetskih projekata i 62,9 miliona za tri projekta zaštite životne sredine. Vlada Crne Gore je obezbedila i 789,6 miliona evra za šest saobraćajnih projekata, 74,2 miliona za deset projekata iz oblasti društvenih delatnosti i 28,3 miliona evra za devet infrastrukturnih projekata iz raznih oblasti, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna investiciona komisija je na spisak ključnih prioritenih projekata u oblasti energetike stavila korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski deo interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija – Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja sa toplifikacijom grada Pljevalja, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i kvaliteta napajanja električnom energijom turističkih oblasti.

Komisija je na spisak projekata iz oblasti zaštite životne sredine stavila unapređenje vodosnabdevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, i tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Na spisku je i projekat Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope.

Vlada Crne Gore je formirala Nacionalnu investicionu komisiju kojom predsedava premijer Duško Marković sredinom decembra 2016. godine. To telo treba da pruža stručno usmeravanje i da prati sve što je od značaja za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih investicionih projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. mart 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. mart 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. mart 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. mart 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.