x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Predlozi iz sektora energetike i ekologije čine trećinu liste ključnih infrastrukturnih projekata

28.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: gov.me
Predlozi iz sektora energetike i ekologije čine trećinu liste ključnih infrastrukturnih projekata

Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila je listu od 36 ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, među kojima je 11 projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine za koje će biti izdvojeno više od 1,2 milijarde evra.

U saopštenju službe za informisanje Vlade Crne Gore navodi se i da je Komisija tu užu listu poslala Vladi na razmatranje i usvajanje.

Za ovih 36 projekata obezbeđeno je 2,13 milijardi evra od čega je 1,17 milijardi za osam energetskih projekata i 62,9 miliona za tri projekta zaštite životne sredine. Vlada Crne Gore je obezbedila i 789,6 miliona evra za šest saobraćajnih projekata, 74,2 miliona za deset projekata iz oblasti društvenih delatnosti i 28,3 miliona evra za devet infrastrukturnih projekata iz raznih oblasti, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna investiciona komisija je na spisak ključnih prioritenih projekata u oblasti energetike stavila korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski deo interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija – Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja sa toplifikacijom grada Pljevalja, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i kvaliteta napajanja električnom energijom turističkih oblasti.

Komisija je na spisak projekata iz oblasti zaštite životne sredine stavila unapređenje vodosnabdevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, i tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Na spisku je i projekat Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope.

Vlada Crne Gore je formirala Nacionalnu investicionu komisiju kojom predsedava premijer Duško Marković sredinom decembra 2016. godine. To telo treba da pruža stručno usmeravanje i da prati sve što je od značaja za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih investicionih projekata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.