Električna energija

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane od ukupno 400 MW

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane 400 MW energean

Foto: catmoz from Pixabay

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) započela je pripreme za gradnju tri gasne elektrane ukupne instalisane snage 400 megavata. Isporuke prirodnog gasa bi mogle da bude obezbeđene iz nalazišta u delu Jadranskog mora koje pripada Crnoj Gori.

Elektroprivreda Crne Gore planira gradnju hibridne elektrane, bazirane na gasnoj turbini snage najmanje 50 MWe, u blizini luke Bar, sa potencijalnim obnovljivim izvorima, zatim kombinovane elektrane na gas snage najmanje 150 MWe u sklopu Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), takođe uz korišćenje zelene energije, i elektrane na gas snage do 200 MWe u Pljevljima.

Kako bi pripremila potrebna dokumenta za ove investicije EPCG je pred Novu godinu raspisala tender za izbor konsultanta koji će izraditi studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodnom studijom izvodljivosti pod nazivom Gasne elektrane.

Gasne elektrane bi koristile lokalne resurse u narednih najmanje 25 godina

Kompanija je navela da u okviru započetog investicionog ciklusa sa ciljem sprovođenja energetske tranzicije, namerava da izgradi prva energetska postrojenja na gas u Crnoj Gori.

Predloženi koncepti elektrana imaju za cilj da omoguće dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 godina i u potpunoj saglasnosti s klimatskim pravilima i propisima EU, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

EPCG traži i pripremu strategije za rad elektrana na gas, zatim za njihovu integraciju sa obnovljivim izvorima energije, kao i potencijalnu konverziju u elektrane sa neto nultim emisijama CO2.

Ministar Bojanić: na pragu smo eksploatacije gasa u Crnoj Gori

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane snage energean 400 megavata
Blokovi 26 i 30 u kojima istraživanja obavlja Energean

Korišćenje lokalnih resursa, koje pominje EPCG, objasnio je u Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija. U intervjuu Vijestima on je rekao da je Crna Gora na pragu realizacije koncesionog ugovora sa kompanijom Energean koji bi, ako bi se sve odvijalo po planu, počeo da se realizuje početkom drugog kvartala 2022.

Energean je u martu 2017. sa Crnom Gorom potpisao Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika radi istraživanja i proizvodnje u podmorju Crne Gore na dubini od 50 do sto metara nedaleko od Bara.

Energean istražuje zalihe gasa nedaleko od Bara

Ako bi se potvrdile ekonomične količine gasa krenulo bi se sa izgradnjom gasnih elektrana i gasifikacijom, u prvom redu priobalnog dela i Podgorice, rekao je Bojanić i pomenuo tender koji je za izradu studija raspisala EPCG.

Inače, sredinom prošle godine, govoreći o alternativama za zamenu Termoelektrane Pljevlja, premijer Zdravko Krivokapić je izjavio da je jedna od opcija gradnja gasne elektrane kod Bara.

On je spomenuo gradnju Jadransko-jonskog gasovoda, kao i gasovoda koji bi Crnu Goru povezao sa Srbijom kod Prijepolja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

6. januar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

6. januar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

6. januar 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

6. januar 2022. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja