Električna energija

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane od ukupno 400 MW

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane 400 MW energean

Foto: catmoz from Pixabay

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) započela je pripreme za gradnju tri gasne elektrane ukupne instalisane snage 400 megavata. Isporuke prirodnog gasa bi mogle da bude obezbeđene iz nalazišta u delu Jadranskog mora koje pripada Crnoj Gori.

Elektroprivreda Crne Gore planira gradnju hibridne elektrane, bazirane na gasnoj turbini snage najmanje 50 MWe, u blizini luke Bar, sa potencijalnim obnovljivim izvorima, zatim kombinovane elektrane na gas snage najmanje 150 MWe u sklopu Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), takođe uz korišćenje zelene energije, i elektrane na gas snage do 200 MWe u Pljevljima.

Kako bi pripremila potrebna dokumenta za ove investicije EPCG je pred Novu godinu raspisala tender za izbor konsultanta koji će izraditi studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodnom studijom izvodljivosti pod nazivom Gasne elektrane.

Gasne elektrane bi koristile lokalne resurse u narednih najmanje 25 godina

Kompanija je navela da u okviru započetog investicionog ciklusa sa ciljem sprovođenja energetske tranzicije, namerava da izgradi prva energetska postrojenja na gas u Crnoj Gori.

Predloženi koncepti elektrana imaju za cilj da omoguće dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 godina i u potpunoj saglasnosti s klimatskim pravilima i propisima EU, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

EPCG traži i pripremu strategije za rad elektrana na gas, zatim za njihovu integraciju sa obnovljivim izvorima energije, kao i potencijalnu konverziju u elektrane sa neto nultim emisijama CO2.

Ministar Bojanić: na pragu smo eksploatacije gasa u Crnoj Gori

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane snage energean 400 megavata
Blokovi 26 i 30 u kojima istraživanja obavlja Energean

Korišćenje lokalnih resursa, koje pominje EPCG, objasnio je u Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija. U intervjuu Vijestima on je rekao da je Crna Gora na pragu realizacije koncesionog ugovora sa kompanijom Energean koji bi, ako bi se sve odvijalo po planu, počeo da se realizuje početkom drugog kvartala 2022.

Energean je u martu 2017. sa Crnom Gorom potpisao Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika radi istraživanja i proizvodnje u podmorju Crne Gore na dubini od 50 do sto metara nedaleko od Bara.

Energean istražuje zalihe gasa nedaleko od Bara

Ako bi se potvrdile ekonomične količine gasa krenulo bi se sa izgradnjom gasnih elektrana i gasifikacijom, u prvom redu priobalnog dela i Podgorice, rekao je Bojanić i pomenuo tender koji je za izradu studija raspisala EPCG.

Inače, sredinom prošle godine, govoreći o alternativama za zamenu Termoelektrane Pljevlja, premijer Zdravko Krivokapić je izjavio da je jedna od opcija gradnja gasne elektrane kod Bara.

On je spomenuo gradnju Jadransko-jonskog gasovoda, kao i gasovoda koji bi Crnu Goru povezao sa Srbijom kod Prijepolja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. januar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. januar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. januar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji