x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Četvrti sastanak Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH

19.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Četvrti sastanak Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH

Podržavajući rad Zelenog kluba Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost (ORF-EE) je u saradnji sa svojim partnerom – Školom političkih studija u BiH od 14. do 15. decembra organizovao 4. sastanak Zelenog kluba BiH.

Sastanak je održan na olimpijskoj planini Bjelašnici i okupio je parlamentarce/ke – članove kluba, te predstavnike Škole političkih studija i GIZ ORF-EE-a.

Skupštinski zastupnici raspravljali su o različitim temama iz oblasti energetske efikasnosti, klime i zaštite okoliša. Na sastanku je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerica održala prezentaciju na temu tekućih projekata u okviru ORF-EE-a, usmjerenih na djelovanje u domenu energetske efikasnost, klime i održive urbane mobilnosti.

Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba u BiH, poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se GIZ ORF-EE-u na podršci. Upoznao je prisutne s dnevnim redom sastanka i pozvao na aktivnu diskusiju o, između ostalog, različitim mjerama energetske efikasnosti.

Bošnjak je u svom uvodnom govoru pozdravila sve prisutne i pružila uvid u rad i strukturu ORF-EE-a koji je kroz više različith projekata aktivan u Jugoistočnoj Evropi (JIE). Iskoristila je priliku i da naglasi potrebu za hitnim uvođenjem mjera održive urbane mobilnosti u BiH i cijeloj regiji.

“Postotak ljudi koji živi u urbanim područjima u Jugoistočnoj Evropi značajno raste. U Makedoniji, na primjer, se očekuje da će do 2020. godine skoro 80% stanovništva živjeti u gradovima. Naša istraživanja pokazala su da je mobilnost goruća tema u regiji, koja zahtijeva punu pažnju. Iz tog razloga je njemačka vlada donijela odluku o investiranju 3,5 miliona eura u implementaciju jednog od ORF-EE projekata koji se bavi održivom urbanom mobilnošću. Cilj je stvaranje gradova za ljude, a ne vozila i poboljšanje kvaliteta života u JIE”, naglasila je Bošnjak.

Na sastanku je održana i prezentacija eksperta Aljaža Plevnika iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije, angažovanog od strane GIZ ORF-EE-a. Plevnik je govorio o problematici prijevoza i nedostatku integrisanog urbanističkog planiranja u regiji. Objasnio je i potrebu za izradom Planova održive urbane mobilnosti (tzv. SUMP-ova) kao instrumenta za integrisano urbanističko planiranje, preporučenog od Evropske unije. Prema EU definiciji, SUMP-ovi su strateški planovi koji se oslanjaju na principe integracije, participacije i evaluacije u cilju povećanja kvaliteta života u gradovima.

Skupštinska zastupnica Dijana Zelenika je priliku sastanka iskoristila da doda: “Prilikom izrade SUMP-ova i planiranja djelotvornih mjera podizanja javne svijesti na temu, neophodno je uključiti i zdravstvene aspekte s obzirom na njihov centralni značaj, kao i to da predstavljaju odličan motivacijski faktor”.

Jedan od zaključaka sastanka Zelenog kluba je bio da planiranju održive urbane mobilnosti treba posvetiti više pažnje u Bosni i Hercegovini, te da bi ono trebalo zamijeniti tradicionalne pristupe planiranja gradskog prijevoza.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.