Energetska efikasnost

Četvrti sastanak Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

19.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Podržavajući rad Zelenog kluba Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost (ORF-EE) je u saradnji sa svojim partnerom – Školom političkih studija u BiH od 14. do 15. decembra organizovao 4. sastanak Zelenog kluba BiH.

Sastanak je održan na olimpijskoj planini Bjelašnici i okupio je parlamentarce/ke – članove kluba, te predstavnike Škole političkih studija i GIZ ORF-EE-a.

Skupštinski zastupnici raspravljali su o različitim temama iz oblasti energetske efikasnosti, klime i zaštite okoliša. Na sastanku je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerica održala prezentaciju na temu tekućih projekata u okviru ORF-EE-a, usmjerenih na djelovanje u domenu energetske efikasnost, klime i održive urbane mobilnosti.

Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba u BiH, poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se GIZ ORF-EE-u na podršci. Upoznao je prisutne s dnevnim redom sastanka i pozvao na aktivnu diskusiju o, između ostalog, različitim mjerama energetske efikasnosti.

Bošnjak je u svom uvodnom govoru pozdravila sve prisutne i pružila uvid u rad i strukturu ORF-EE-a koji je kroz više različith projekata aktivan u Jugoistočnoj Evropi (JIE). Iskoristila je priliku i da naglasi potrebu za hitnim uvođenjem mjera održive urbane mobilnosti u BiH i cijeloj regiji.

“Postotak ljudi koji živi u urbanim područjima u Jugoistočnoj Evropi značajno raste. U Makedoniji, na primjer, se očekuje da će do 2020. godine skoro 80% stanovništva živjeti u gradovima. Naša istraživanja pokazala su da je mobilnost goruća tema u regiji, koja zahtijeva punu pažnju. Iz tog razloga je njemačka vlada donijela odluku o investiranju 3,5 miliona eura u implementaciju jednog od ORF-EE projekata koji se bavi održivom urbanom mobilnošću. Cilj je stvaranje gradova za ljude, a ne vozila i poboljšanje kvaliteta života u JIE”, naglasila je Bošnjak.

Na sastanku je održana i prezentacija eksperta Aljaža Plevnika iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije, angažovanog od strane GIZ ORF-EE-a. Plevnik je govorio o problematici prijevoza i nedostatku integrisanog urbanističkog planiranja u regiji. Objasnio je i potrebu za izradom Planova održive urbane mobilnosti (tzv. SUMP-ova) kao instrumenta za integrisano urbanističko planiranje, preporučenog od Evropske unije. Prema EU definiciji, SUMP-ovi su strateški planovi koji se oslanjaju na principe integracije, participacije i evaluacije u cilju povećanja kvaliteta života u gradovima.

Skupštinska zastupnica Dijana Zelenika je priliku sastanka iskoristila da doda: “Prilikom izrade SUMP-ova i planiranja djelotvornih mjera podizanja javne svijesti na temu, neophodno je uključiti i zdravstvene aspekte s obzirom na njihov centralni značaj, kao i to da predstavljaju odličan motivacijski faktor”.

Jedan od zaključaka sastanka Zelenog kluba je bio da planiranju održive urbane mobilnosti treba posvetiti više pažnje u Bosni i Hercegovini, te da bi ono trebalo zamijeniti tradicionalne pristupe planiranja gradskog prijevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Mali Zvornik je objavio da će od oktobra centar gradića grejati dva kotla na drvnu sečku od po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5 megavata.

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.