Energetska efikasnost

Četvrti sastanak Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

19.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Podržavajući rad Zelenog kluba Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost (ORF-EE) je u saradnji sa svojim partnerom – Školom političkih studija u BiH od 14. do 15. decembra organizovao 4. sastanak Zelenog kluba BiH.

Sastanak je održan na olimpijskoj planini Bjelašnici i okupio je parlamentarce/ke – članove kluba, te predstavnike Škole političkih studija i GIZ ORF-EE-a.

Skupštinski zastupnici raspravljali su o različitim temama iz oblasti energetske efikasnosti, klime i zaštite okoliša. Na sastanku je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerica održala prezentaciju na temu tekućih projekata u okviru ORF-EE-a, usmjerenih na djelovanje u domenu energetske efikasnost, klime i održive urbane mobilnosti.

Saša Magazinović, predsjedavajući Zelenog kluba u BiH, poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se GIZ ORF-EE-u na podršci. Upoznao je prisutne s dnevnim redom sastanka i pozvao na aktivnu diskusiju o, između ostalog, različitim mjerama energetske efikasnosti.

Bošnjak je u svom uvodnom govoru pozdravila sve prisutne i pružila uvid u rad i strukturu ORF-EE-a koji je kroz više različith projekata aktivan u Jugoistočnoj Evropi (JIE). Iskoristila je priliku i da naglasi potrebu za hitnim uvođenjem mjera održive urbane mobilnosti u BiH i cijeloj regiji.

„Postotak ljudi koji živi u urbanim područjima u Jugoistočnoj Evropi značajno raste. U Makedoniji, na primjer, se očekuje da će do 2020. godine skoro 80% stanovništva živjeti u gradovima. Naša istraživanja pokazala su da je mobilnost goruća tema u regiji, koja zahtijeva punu pažnju. Iz tog razloga je njemačka vlada donijela odluku o investiranju 3,5 miliona eura u implementaciju jednog od ORF-EE projekata koji se bavi održivom urbanom mobilnošću. Cilj je stvaranje gradova za ljude, a ne vozila i poboljšanje kvaliteta života u JIE“, naglasila je Bošnjak.

Na sastanku je održana i prezentacija eksperta Aljaža Plevnika iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije, angažovanog od strane GIZ ORF-EE-a. Plevnik je govorio o problematici prijevoza i nedostatku integrisanog urbanističkog planiranja u regiji. Objasnio je i potrebu za izradom Planova održive urbane mobilnosti (tzv. SUMP-ova) kao instrumenta za integrisano urbanističko planiranje, preporučenog od Evropske unije. Prema EU definiciji, SUMP-ovi su strateški planovi koji se oslanjaju na principe integracije, participacije i evaluacije u cilju povećanja kvaliteta života u gradovima.

Skupštinska zastupnica Dijana Zelenika je priliku sastanka iskoristila da doda: „Prilikom izrade SUMP-ova i planiranja djelotvornih mjera podizanja javne svijesti na temu, neophodno je uključiti i zdravstvene aspekte s obzirom na njihov centralni značaj, kao i to da predstavljaju odličan motivacijski faktor“.

Jedan od zaključaka sastanka Zelenog kluba je bio da planiranju održive urbane mobilnosti treba posvetiti više pažnje u Bosni i Hercegovini, te da bi ono trebalo zamijeniti tradicionalne pristupe planiranja gradskog prijevoza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...