Mobilnost

Četvrti Eco Tech MeetUp: Srbija ima adute za eko-mobilnost

cetvrti-Eco-Tech-MeetUp-Srbija-ima-adute-za-eko-mobilnost-final

Slika: Evo Tech Serbia

Objavljeno

26.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Povodom Nedelje klimatske diplomatije, ali i nedavno završene Evropske nedelje mobilnosti, Eco Tech Serbia je u ICT Habu organizovao četvrti po redu Eco Tech MeetUp pod nazivom Mix and Move čiji je cilj bilo predstavljanje domaćih rešenja u oblasti eko-mobilnosti i podizanje svesti o raznovrsnosti i dostupnosti ekoloških prevoznih sredstava.

Prisutni su mogli da čuju nešto više o električnim skuterima i biciklima, o aplikacijama CAR:GO i Pedaliranje, ali i o Garaži Obilićev venac koja je prva u Evropi dobila Parksmart sertifikat visokih performansi i održivosti.

Srpski Uber i električni skuteri

Car:Go, koga nazivaju i srpski Uber, je aplikacija preko koje se može naručiti vožnja autom od tačke A do tačke B i to u Beogradu, Zagrebu i Podgorici. Da bi se poručila vožnja mora da se instalira aplikacija, registruje nalog i odredi način plaćanja – kreditna kartica, Telenor banka, mts kredit ili PayPal direktno iz aplikacije.

Kada klijent stigne na odredište, sistem automatski obračunava cenu i skida sredstva sa računa, dok se račun šalje na email.

Aleksandar Vučić, izvršni direktor, kaže da je ideja, u skladu sa trendovima u svetu, da se aplikacija proširi i na druge vrste transporta, kao što su, na primer, bicikle ili skuteri.

“Namera je da klijentima ponudimo više opcija da iz tačke A stignu do tačke B”, istakao je on.

Sveta Simić, managing partner u kompaniji Motogrini, predstavio je prvi srpski električni skuter, koji košta od 1.700 do 2.900 evra, ima sedam godina garancije i može se puniti na običnoj utičnici. Jednim punjenjem ovaj skuter može da pređe od 60 do 100 kilometara.

Kao dokaz ekonomičnosti ovih skutera, u Motogriniju navode podatak da običan skuter od 50 kubika za period od aprila do novembra potroši benzin u vrednosti većoj od 400 evra, dok za isto vreme električni skuter potroši električnu energiju vrednu samo 6,4 evra.

“Subvencije države su nešto što bi pomoglo razvoj ove vrste transporta, i nadamo se da će se to uskoro desiti”, ističe on.

Simić navodi da je svaki njihov skuter unikatan jer ima drugačiji dizajn šare.

Bicikl sa GPS-om i aplikacija za bicikliste

Firma E-prime proizvodi električne bicikle, koji se mogu koristiti kao klasičan bicikl – koristeći samo pedale za pogon, zatim kao klasičan bicikl, koristeći pedale uz asistenciju elektro pogona, i samo na elektro pogon bez korišćenja pedala.

Milan Manojlović, jedan od osnivača firme E-prime, kaže da je električni bicikl idealan za velike gradove gde su česte saobraćajne gužve, a veća rastojanja nisu prepreka jer je tu elektro pogon.

On navodi da stalno usavršavaju svoje modele, kao i da pripremaju izvoz u region, ali i u Evropsku uniju. Cene ovih električnih bicikala su od hiljadu do 2.000 evra, a opremljene su i i mnogim modernim dostignućima, kao što su startovanje bicikla otiskom prsta, GPS praćenje ili alarm.

Aplikacija Pedaliranje pomaže biciklistima u Beogradu da se lakše kreću, ali i da ojačaju svoju zajednicu, i tako se izbore za bolji položaj. Aplikacija nudi mapu biciklističkih staza i lokacije koje su važne biciklistima, kao što su pumpe sa kompresorima, servisi – formalni i neformalni, česme, prodavnice. Takođe, omogućuje i povezivanje korisnika aplikacije.

Dina Čubrić, jedan od pokretača aplikacije, kaže da se biciklisti susreću sa brojnim problemima, od parkirališta do biciklističkih staza.

“Ideja je da se to promeni, između ostalog, i tako što će se skrenuti pažnja javnosti da su biciklisti tu, pored nas, i da je potrebna neka vrsta suživota, a ne prosto ignorisanje”, istakla je Čubrić.

Garaža sa solarnim panelima

Beogradsko Javno-komunalno preduzeće Parking servis predstavilo je Garažu Obilićev venac u centru Beograda, koja je prva u Evropi dobila Parksmart sertifikat visokih performansi i održivosti. Garaža, čija rekonstrukcija je završena prošle godine, sada ima solarne panele, koji napajaju LED osvetljenje, punjače za električna vozila, 40 mesta za parkiranje bicikala, ali i bicikle za iznajmljivanje.

Zahvaljujući ovoj investiciji troškovi su smanjeni za trećinu, a broj parking mesta je povećan za 30 odsto.

Biljana Vlajić, rukovodilac Službe za investicije i izgradnju Parking servisa, istakla je da rekonstrukcija Garaže Obilićev venac pokazuje da ovo gradsko preduzeće prati trendove u oblasti urbane mobilnosti i pokušava da što više olakša život u gradu.

“Ideja nam je bila da ovim projektom podstaknemo i razvoj ekološke svesti i zaštitu životne sredine”, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

26. septembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

26. septembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

26. septembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

26. septembar 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW