Mobilnost

Otvorena prva pametna parking garaža u Beogradu, punjači za električna vozila deo nove infrastrukture

Slika: BGEN

Objavljeno

02.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Održiva proizvodnja energije iz solarnih panela i pojačanja za mobilnost pridodati su osnovnom preuređenju velike javne garaže na Obilićevom vencu u centru Beograda.

Rezultate 14 meseci rada u obnovi, tokom koje su sagrađena još dva sprata ili četiri nivoa s 217 mesta samo za okolne stanare, javnosti su predstavili gradonačelnik prestonice Srbije Siniša mali i drugi vodeći zvaničnici.

Korisnicima je omogućeno besplatno iznajmljivanje bicikala, da se lakše kreću. Četvorotočkaši se postepeno sklanjaju iz centra grada i zona koje se šire i spajaju, po planu koji datira od pre tri decenije.

Šest punjača s naizmeničnom strujom od po 22 kilovata za električne automobile takođe je uključeno u uslugu, a solarni paneli na krovu napajaju LED osvetljenje.

Objekat na više nivoa na Obilićevom vencu deo je podviga koji pomera aktivnosti i komunikaciju grada ka Savi i Dunavu, koji su odmah nizbrdo od Trga Republike, rekao je gradonačelnik. „Ovo je prva garaža koja je dobila sertifikat Parksmart… Ovde je sada cveće, ovde je raj za pešake“, podvukao je Mali i dodao da će gradski parlament uskoro doneti odluku o sledećem koraku: javno–privatnom partnerstvu za četiri planirane podzemne garaže, da bi se smanjilo zagušenje.

Biće još 450 mesta za parkiranje kada se još jedna jedinica otvori u oktobru u obližnjoj Rajićevoj ulici, ispod novog tržnog centra, rekao je gradski arhitekta Milutin Folić. Ona će doći preko ovih koja su sada data na korišćenje, a njihov broj se poredi sa samo 118 koja su ukinuta na parkiralištima u poslednje vreme, napomenuo je. Garaža na Obilićevom vencu sad ima kapacitet od 804 motorna vozila, a jedan ulaz je zatvoren. Građani će moći i da parkiraju svoje bicikle, kazali su zvaničnici.

Infrastruktura i subvencije preduslov masovnijeg korišćenja električnih vozila

Četiri vozila iz pula električnih vozila BMW-a i Volkswagen-a, kao i ukupno šest punjača predstavljeno je prilikom svečanog puštanja u rad pametne garaže na Obilićevom vencu. Najveće interesovanje izazvao je BMW električni auto i8, mada se čini da će ostali izloženi automobili: BMW i3, Volkswagen e-up! i e-Golf pre naći put do budućih kupaca zbog mnogo pristupačnije cene.

Osim što je potrebno obezbediti infrastrukturu za vozila, što je veoma važan preduslov, ozbiljnije uključenje države biće neophodno kroz mehanizam podsticaja, da bi se krenulo sa masovnim korišćenjem električnih vozila u Srbiji.

Koncepcija uvođenja električnih vozila nije zamišljena da se primeni bez podrške države, kazao je za Balkan Green Energy News Filip Mitrović, produkt menadžer iz kompanije Volkswagen Srbija. Njena vozila, predstavljena na otvaranju objekta, imaće visoke carinske troškove u Srbiji sve dok ne budu počele da se ugrađuju baterije proizvedene u Evropskoj uniji, rekao je i dodao da bi vođenjem primerom Mađarske i Makedonije cena najjeftinijeg vozila subvencijama od pet do sedam hiljada evra mogla da se obori do 25.000 ili manje.

Ulazak ove kategorije automobila na domaće tržište promoviše se postavljanjem punjača u garažama, tržnim centrima i hotelima, naglasio je naš sagovornik i nagovestio da će i Ikea uvesti tu uslugu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala