Električna energija

Bugarska će suspendovati taksu na tranzit ruskog gasa

Bugarska-suspendovati-taksu-na-tranzit-ruskog-gasa

Foto: iStock

Objavljeno

12.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Vladajuća koalicija u Bugarskoj je posle konsultacija s Evropskom komisijom odlučila da suspenduje kontroverznu taksu na tranzit ruskog gasa, kako bi izbegla rizik od novog odlaganja ulaska u Šengen. Taj namet je izazvao oštre reakcije Srbije, Mađarske i Severne Makedonije.

Dva meseca nakon donošenja zakona kojim je za tranzit gasa Gazpromu uvedena taksa od 20 leva (10,2 evra) po megavat-satu, Bugarska će ga promeniti. Partije vladajuće većine su se dogovorile da suspenduju tu meru do odluke na nivou Evropske unije po tom pitanju.

„Ova taksa ne treba da bude jednostrana, samo u Bugarskoj, nego treba da se radi s Evropskom komisijom. Ova vrsta takse može biti uvedena samo zajedno sa svim evropskim zemljama, tako da zaista ima efekta na privredu i na Rusku Federaciju“, izjavio je Kiril Petkov iz saveza Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska (PP-DB), jedne od tri grupe u Narodnom sobranju koje podržavaju vladu premijera Nikolaja Denkova.

Lukoil će moći da proda rafineriju samo uz odobrenje parlamenta

Pritom će Lukoilova rafinerija nafte u Burgasu biti proglašena strateški važnim postrojenjem. Petkov, šef odbora za evropske poslove i bivši premijer, objasnio je da će parlament morati da odobri eventualnu prodaju.

Lukoil je prošle nedelje još jednom objavio da analizira opcije za dalji rad, i to uključujući mogućnost prodaje. Bugarskoj je Evropska unija dozvolila da nastavi da uvozi rusku naftu do kraja sledeće godine, ali je vlada predložila da se kupovina obustavi već u martu.

Taksa na Ustavnom sudu

Što se tiče suspenzije takse na tranzit gasa, predstavnici vladajuće koalicije su obrazložili da je zemlja blizu ulaska u Šengensku zonu i da žele da izbegnu mogućnost još jedne blokade.

Taj namet je izazvao oštre reakcije Srbije, Severne Makedonije i Mađarske, koja je protiv odluke Bugarske pokrenula postupak u okviru EU. Uticao bi i na kupce u Grčkoj i Bosni i Hercegovini. Vlasti u Sofiji odustaju od takse posle opsežnih razgovora u Briselu, iako je Evropska komisija saopštila da tom merom nisu prekršile propise.

Predsednik Rumen Radev je ranije osporio uvođenje tranzitne takse kod Ustavnog suda.

Inače, državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) objavila je prošle sedmice da je njena ćerka firma ESM Prodažba treći mesec zaredom preko tendera nabavila gas za toplane preko susedne Bugarske. Snabdevač je Graystone Bulgaria, a gorivo je iz Azerbejdžana, američkog tečnog prirodnog gasa i drugih izvora, ali ne i iz Rusije.

Srbija i Bugarska su prekjuče pustile u probni rad gasni interkonektor, koji Srbiji omogućava diverzifikaciju snabdevanja gasom posle dugogodišnje zavisnosti od Rusije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

12. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

12. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

12. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti