Energetska kriza

Severna Makedonija preti tužbom EU i Bugarskoj zbog takse na ruski gas

severna makedonija bugarska taksa gas tuzba

Foto: Vlada Severne Makedonija

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija spremna je da pred međunarodnim sudovima tuži Evropsku komisiju i Bugarsku ukoliko ne dobije mogućnost da preko ove zemlje uvozi prirodni gas koji nije ruski, čime bi izbegla troškove bugarske takse na prenos gasa koji dolazi iz Rusije.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je izjavio da će u slučaju da ne dobiju mogućnost uvoza gasa, koji nije ruski, preko Bugarske, a taksa ostane na snazi, grejanje i prirodni gas poskupeti 20 odsto, preneli su lokalni mediji.

Da podsetimo Bugarska je 13. oktobra, uvela porez od 20 leva (10,75 dolara) na tranzit 1 MWh (113 dolara na 1.000 kubika) ruskog prirodnog gasa preko njene teritorije. Preko Bugarske gas iz Rusije dobijaju Bosna i Hercegovina, Grčka, Mađarska, Severna Makedonija, Srbija.

Mađarska, Severna Makedonija i Srbija pobunile su se protiv bugarske takse

Osim Severne Makedonija javno su na taksu reagovale još Mađarska i Srbija koje su poručile da je ovaj potez Bugarske usmeren protiv njihovih država.

Premijer Kovačevski je rekao da Severna Makedonija nećemo odustati od zahteva za oslobađanje prenosnih kapaciteta preko Bugarske i zahteva da se taksa ukine jer je nepravedno nametnuta i nema ništa zajedničko sa tržišnim principima i direktivama Evropske unije.

Ako bude potrebno, uradićemo to pred međunarodnim sudovima, najavio je Kovačevski.

Ova zemlja je u nepovoljnoj situaciji jer se prirodnim gasom snabdeva samo preko Bugarske, a vlsti u Skoplju tvrde da ne slobodnih transportnih kapacitete u Bugarskoj preko kojih bi mogla da uveze gas koji nije ruski, pa nema način da izbegne povećanje troškova tranzita.

Kovačevski: Trenutno se vode razgovori i na nivou EU i sa Bugarskom kako bi se našlo rešenje

Kovačevski je rekao da je zajedno sa ministrom ekonomije Krešnikom Bekteši poručio Evropskoj komisiji da taksu ne bi trebalo uvoditi s obzirom da je Bugarska celokupni kapacitet za transport gasa u Severnu Makedoniju dala ruskom Gaspromu.

Zato, kako je dodao, traže da im se oslobode kapaciteti kako bi mogla da nabavlja gas koji nije ruski.

Trenutno se vode razgovori i na nivou Evropske unije i sa Bugarskom kako bi se to omogućilo, naveo je Kovačevski, i dodao da je slično urađeno i prošle godine.

Bekteši: Severna Makedonija će do kraja novembra sačekati odgovor EU

Ministar eknomije Krešnik Bekteši izjavio je da će Severna Makedonija do kraja novembra sačekati odgovor na zahtev Evropskoj komisiji.

Ukoliko ne bude obezbeđen transportni kapacitet za uvoz gasa koji nije ruski, Severna Makedonija će tražiti od Evropske komisije obeštećenje zbog nepoštovanja sopstvenih direktiva, a postoji mogučnost da pravdu potraži u međunarodnom sporu sa Evropskom komisijom i kompanijom Bulgarstransgaz, rekao je Bekteši, prenela je MIA.

Evropska komisija saopštila je da analizira uticaj nove takse koju je Bugarska uvela na tranzit ruskog gasa na druge zemlje. Inače, Bugarska bi mogla od ove takse da prihoduje 1,2-1,5 milijardi evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

2. novembar 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

2. novembar 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

2. novembar 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

2. novembar 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije