Otpad

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

Objavljeno

12.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Brčko bi trebalo da dobije Centar za upravljenje otpadom koji bi osim zatvaranje postojeće deponije, locirane nedaleko od grada pored Save, trebalo, kako tvrde predstavnici Vlade Brčko distrikta, da osigura primenu evropskih standarda.

Centar za upravljanje otpadom je jedan od pet projekata koji se pripremaju na teritoriji Brčko distrikta BiH u okviru „Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine“, a koji finansira Svetska banka. Inače, Brčko je nedavno bilo u centru pažnje javnosti u regionu zbog investicija u litijum, ali su nadležni to demantovali.

U okviru projekta Centar za upravljanje otpadom je predviđeno da se gradi savremeni centar za zbrinjavanje otpada, koji bi možda bio i prvi takav centar u BiH, kaže za Akta Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH i koordinator Tima za pripremu dokumentacije i vođenje pregovora o kreditu Svetske banke u okviru ovog projekta.

Antić: Ne bi bilo nikakve spalionice otpada, niti deponovanja, nego bi se obavljala selekcija

On kaže da ne bi bilo nikakve spalionice otpada, niti deponovanja, nego bi se obavljala selekcija. Samo 10-15 odsto tog otpada bi se vozilo van Distrikta, a sve ostalo bi se koristilo kao gorivo, recikliralo bi se i taj otpad bi imao i tržišnu vrednost, naveo je Antić.

Centar bi, kako je istakao, posle određenog vremena trebalo da posluje pozitivno. On je naglasio da cela Evropa upravlja otpadom na sličan način, i kao primer naveo Beč, gde u centru postoji takav centar u oviru koga se jedan deo grada greje energijom dobijenom od recikliranog otpada.

Inače, u Beču postoji i postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada ili spalionica otpada.

Planirano je i da se ove godine raspiše javna nabavka za izvođača radova

Centar za upravljanje otpadom će, prema rečima Antića, biti smešten u Donjem Rahiću na lokalitetu Kladje, gde je već pripremljen deo infrastrukture. On naglašava da Centar apsolutno ne zagađuje okolinu i ne predstavlja problem za ljude koji tu žive. To će, kako je dodao, biti savremen objekat, kakvi se nalaze po celoj Evropi.

Za Centar je već urađen projekat, dobijena lokacijska dozvola i završena studija opravdanosti, u februaru bi trebalo da stigne i ekološka dozvola, a za dva-tri meseca i glavni projekat.

On očekuje da se građevinska dozvola izda vrlo brzo, kao i da se u toku ove godine raspiše javna nabavka za izvođača radova. Deo projekta je, kako je rekao, koja se nalazi na dva kilometra od centra Brčkog na obali Save.

Otpad iz Brčkog ide za Zvornik

Procedura zatvaranja deponije bi trebalo da krene početkom marta, najavljuje Antić.

S obzirom da će deponija biti zatvorena, on je rekao da će se otpad iz Distrikta odvoziti na regionalnu deponiju u Zvorniku, za šta je nedavno potpisan ugovor.

Inače, poslednjih nedelja više gradova u regionu je predstavilo svoje planove za upravljanje otpadom ili opcije koje razmatraju. Zagreb je tako najavio novi plan za upravljanje otpadom, koji predviđa proizvodnju goriva od otpada, a Šibenih gradnju spalionice.

Saopšteno je i da opštine Vrnjačka Banja i Trstenik, kao i Grad Kraljevo razmatraju korišćenje tehnologija za proizvodnju energije iz otpada. Opština Prozor-Rama istakla je da je jedina opština u BiH, koja sav prikupljeni otpad sortira, ali da ima problem sa otpadom koji jedino može da se iskoristi za dobijanje energije u postrojenju za energetski tretman otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

12. februar 2024. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

12. februar 2024. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

12. februar 2024. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto

Miljan Gutovic izabran generalnog direktora kompanije Holcim

Miljan Gutović izabran za novog generalnog direktora kompanije Holcim

12. februar 2024. - Holcim je saopštio da će Miljan Gutović, direktor za Evropu i izvrsnost u poslovanju, naslediti Jana Jeniša na mestu generalnog direktora