Otpad

Vrnjačka Banja, Trstenik i Kraljevo razmatraju proizvodnju energije iz otpada

energija iz otpada vrnjacka banja trstenik kraljevo comef

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici opština Vrnjačka Banja i Trstenik, kao i Grada Kraljeva prisustvovali su sastanku na kojem im je italijanska kompanija Comef predstavila tehnologije za proizvodnju energije iz otpada.

Srbija već ima jedno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada odnosno postrojenje za spaljivanje otpada i to u Vinči, kod Beograda. Proizvodnja energije počela je u februaru 2023. godine.

Sastanak sa predstavnicima italijanske firme Comef, kako je saopštila Opština Vrnjačka Banja, u vezi “projekta regionalnog postrojenja za tretman otpada” održan je Velikoj sali Opštine. Sastanku su, osim predsednika Opštine Bobana Đurović, opštinskog energetskog menadžera Gordane Radičević i direktora JKP “Banjsko zelenilo i čistoća” Momčila Krstića, prisustvovali i predstavnici Grada Kraljeva i Opštine Trstenik.

Postrojenja koja instalira italijanska kompanijatransformišu otpad u toplotnu i električnu energiju

Italijanska kompanija na domaćem i međunarodnom tržištu, projektuje, gradi i montira sisteme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koji imaju za cilj smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova i ograničenje negativnih uticaje na životnu sredinu, uz održavanje visokog niva energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

Postrojenja, kako se dodaje, transformišu otpad u toplotnu i električnu energiju, a na sastanku su predstavljeni modeli saradnje na izgradnji postrojenja koje bi koristile sve tri lokalne samouprave, potpisnice Sporazuma o upravljanju komunalnim otpadom.

Realizaciji ovog regionalnog projekta, koji bi trajno rešio pitanje odlaganja komunalnog otpada i omogućio dodatne kilovat-sati struje ili sisteme za daljinsko grejanje/hlađenje za civilno ili industrijsko grejanje, prethodila bi analiza strukture i količine otpada koji se odlaže, kao i garancija države, piše u saopštenju.

Tri lokalne samouprave su potpisnice Sporazuma o upravljanju komunalnim otpadom.

Izgradnja postrojenja bi, dodaje se, trajala dve godine.

Inače, pomenuti Sporazum potpisan je 2014, a potpisnici su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i lokalne samouprave Kraljevo, Paraćin, Vrnjačka Banja i Trstenik, kao nosioci aktivnosti novoformiranog regiona za upravljanje otpadom.

Kako je tada saopštila Opština Vrnjačka Banja sporazum obuhvata izradu Regionalnog plana upravljanja otpadom kojim se definišu zajednički ciljevi u skladu sa nacionalnom strategijom, uz prethodno izrađenu studiju opravdanosti za donošenje regionalnog plana, na koju saglasnost daje Ministarstvo zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti