Otpad

Zagreb predstavio plan za novi sistem upravljanja otpadom

zagreb gospodarenje otpadom tomasevic deponija jakusevec

Foto: Grad Zagreb

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb namerava da izgradi Centar za upravljanje otpadom u Resniku i tako reši problem deponije Jakuševec i upravljanje otpadom na svojoj teritoriji. Nevladina organizacija Zelena akcija pozdravila je nameru da se konačno zatvori Jakuševec, ali smatra da nije dobro što će Zagreb od otpada proizvoditi gorivo koje će biti spaljivano.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je studiju izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku koji će, kako je naveo, Zagrebu omogućiti da prema savremenim standardima, bez ugrožavanja zdravlja i kvaliteta života stanovnika Resnika, prima i obrađuje mešani komunalni otpad, biootpad odvojen u domaćinstvima i suve reciklate, kao što su papir, plastika, metal.

Centar, kako je saopštio Grad Zagreb, uključuje postrojenje za mehaničko-biološku obradu mešanog otpada (MBO), sortirnicu i kompostanu. Okvirni rok izgradnje i puštanja u rad je 2028.

Ukupni trošak investicije je, u zavisnosti od izbora jednog od tri rešenja, između 137 i 146 miliona, navodi se u Studiji izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Postrojenje za MBO će davati tri proizvoda: kompost, goriva iz otpada – RDF i SRF, i reciklabilne materijale papir, karton, plastiku i metale.

Tomašević: Reč je o potpuno zatvorenom postrojenju bez neugodnih mirisa ili štetnih emisija

„Kao što sam već rekao, Zagreb više nikoga neće čekati. Prema ovoj studiji Zagreb može 2028. izgraditi i pustiti u rad postrojenje za MBO, i to nove generacije, kakva se već grade u drugim županijama u Hrvatskoj“, izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Reč je, kako je naglasio, o potpuno zatvorenom postrojenju bez neugodnih mirisa ili štetnih emisija koje koristi trenutno najbolje raspoložive tehnologije u EU.

Sažetak studije je poslat Gradskoj skupštini koja će o njemu raspravljati 25. januara.

„Pred Gradsku skupštinu iznosimo sažetak studije iako nismo na to obavezni, jer želimo da Gradska skupština sudjeluje u donošenju odluke koja je u Zagrebu odavno trebala biti donesena, ali je nitko nije imao hrabrosti donijeti. Svakoga tko će nas opstruirati u tome makar i jedan dan, javno ću prokazivati“, dodao je Tomašević.

Zagreb traži pomoć Zagrebačke županije kako bi što pre zatvorio deponiju Jakuševec

On je istakao da je jasno da se deponija Jakuševec mora što pre zatvoriti, pa su Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme mešani komunalni otpad iz Zagreba u sledeće četiri godine, a zauzvrat bi Grad preuzeo celokupni trošak izgradnje postrojenja u Resniku, i prihvatio mešani komunalni otpad iz Zagrebačke županije u novo postrojenje koje će raditi barem 30 godina.

Inicijalni odgovor Zagrebačke županije, kako je naveo, je da službeni podaci nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023-2028, koji je donela Vlada Hrvatske pre samo sedam meseci, nisu tačni. Prema podacima iz Plana, u toj Županiji ima još oko 1,67 miliona tona kapaciteta odlaganja, dok Zagrebačka županija tvrdi da su stvarni kapaciteti barem deset puta manji.

„Tu imamo očiti apsurd, jer ako Zagrebačka županija govori istinu, onda je nacionalni Plan besmislen dokument s netočnim podacima“, zaključio je Tomašević.

Zelena akcija: Nevažećim i neispravnim argumentima prikriva poslovni interes za izgradnju spalionica

Zelena akcija je saopštila da od Grada Zagreba zahteva da se među rešenjima za obradu mešanog otpada razmotri i postrojenje za sortiranje koje ne rezultira spaljivanjem otpada.

„Nudeći samo opcije koje uključuju pripremu miješanog otpada za spaljivanje, odnosno proizvodnju goriva iz otpada, Ekonerg, kao izrađivač studije, nudi loše alternative na koje Grad ne smije nasjesti“, kažu ovoj organizaciji, i dodaju da se nevažećim i neispravnim argumentima prikriva poslovni interes za izgradnju spalionica.

Gorivo iz otpada bi se spaljivalo u spalionicama, cementarama, termoelektranama ili drugim energetskim postrojenjima

Zelena akcija je protiv izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBO) koje priprema otpad za spaljivanje u spalionicama, cementarama, termoelektranama ili drugim energetskim postrojenjima.

“Bilo koja vrsta spaljivanja otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput cementara u Koromačnom u Istri, Lukavcu u BiH i Beočinu u Srbiji, spalionica u Španjolskoj i Češkoj”, navela je organizacija.

Rešenje su postrojenja za sortiranje mešanog otpada visoke efikasnosti koja izvlače više od 70 odsto sirovina za reciklažu

Oni smatraju da rešenje za mešani otpad treba da se zasniva na najboljim dostupnim tehnologijama koje se primenjuju u EU. To su, dodaju, postrojenja za sortiranje mešanog otpada visoke efikasnosti koja izvlače više od 70 odsto sirovina za reciklažu, dok ostatak neutralizuju da se može koristiti u građevinskoj industriji i za razne vrste sanacija, a minimalan deo sigurno odlaže na odlagalište biološki neaktivne mase.

„To je prava kružna ekonomija, a ne investiranje u spaljivanje otpada koje je skupo i okolišno i zdravstveno štetno“, dodali su iz Zelene akcije.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na pitanje novinara o tvrdnjama Zelene akcije rekao je da nema komentar, prenela je Hina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

19. januar 2024. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

19. januar 2024. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

19. januar 2024. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja