Otpad

Bled i Gorje su prva dva grada u Evropi bez otpada

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Bled i Gorje su prva dva grada u Evropskoj uniji koji su dobili zvaničan sertifikat da su gradovi bez otpada (eng. zero waste cities). Inače, više od 462 evropske lokalne samouprave u EU obavezale su se da postanu gradovi bez otpada. Reč je o mestima u 11 evropskih zemalja: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Italija, Letonija, Rumunija, Slovenija, Španija, Velika Britanija Ukrajina.

Nevladina organizacija Zero Waste Europe (ZWE) je pokrenula programe Gradovi sa bez otpada (eng. Zero Waste Cities) i Sertifikacija gradova bez otpada (eng. Zero Waste Cities Certification) kako bi ubrzala dostizanje standarda „bez otpada“ i razvoj cirkularne ekonomije u evropskim gradovima. Sertifikaciju sprovodi organizacija Mission Zero Academy (MiZA), koja je u stvari nekadašnji deo ZWE.

Nakon uspešnog sprovođenja svojih planova za nula otpad, dve slovenačke opštine su podvrgnute reviziji od strane treće strane, koju je angažovala MiZA.

One su dokazale efikasnost svog napretka u implementaciji sistema bez otpada i cirkularne ekonomije i dobili status sertifikovanih gradova sa dve zvezdice, saopštila je MiZA.

Sertifikacija dokazuje da grad već ima mnogo bolje rezultate u upravljanju otpadom nego što to zahtevaju evropski ciljevi

Sertifikacija sa dve zvezdice znači da ovi gradovi već rade mnogo bolje u sektoru upravljanja otpadom nego što zahtevaju evropski ciljevi, da imaju širok spektar mera za prevenciju, ponovnu upotrebu i reciklažu i da su veoma angažovani da različitim zainteresovanim stranama olakšaju njihov prelazak na sistem bez otpada.

I Gorje i Bled, inače dve popularne turističke destinacije, pokazuju liderstvo u upravljanju otpadom i resursima i imaju jasnu strategiju za poboljšanja koja će sigurno dovesti do još više zvezdica u budućnosti, saopštila je MiZA.

Stopa separacije otpada u Gorju je 75 odsto, a na Bledu 71 odsto

Zajedno sa slovenačkom ekološkom organizacijom Ekolozi bez granica (Ekologi brez meja), Gorje i Bled uspeli su da sprovedu više od 40 mera za unapređenje upravljanja resursima i svesti građana, za povećanje stope odvojenog sakupljanja otpada 7-11 odsto na 75 odsto i 71 odsto i smanje količinu otpada koju proizvede jedan turista 16 odsto, dok se njihov broj skoro udvostručio.

Bled i Gorje će biti podvrgnuti novim proverama svake tri godine kako bi se potvrdio status sertifikacije, uz mogućnost podizanja nivoa, do maksimalno pet zvezdica.

Gradovi bez otpada imaju veće prosečne stope odvojenog sakupljanja i proizvode manje otpada u poređenju sa prosekom EU

Mission Zero Academy (MiZA) je navela da se stope odvojenog prikupljanja otpada u 462 grada, koja su se obavezala da budu bez otpada, kreću se od sedam do 93 odsto. Najbolje rangirani grad je Arcade Treviso u Italiji.

Međutim, kada se pogleda prosek vidi se, kako tvrde, direktan pozitivan uticaj aktivnosti koje sprovode ovi gradovi jer je njihova prosečna stopa 67 odsto, što je iznad cilja EU za reciklažu od 55 odsto za 2025.

Osim toga, podaci pokazuju da se u navedenim mestima u proseku proizvede 438 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika, dok je prosek EU za 2020. 503 kilograma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. april 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

15. april 2022. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

15. april 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

15. april 2022. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo