OIE

Bislimoski: Energetska tranzicija će Severnu Makedoniju pretvoriti u izvoznika struje

marko bislimoski rke energetska tranzicija

Foto: RKE

Objavljeno

18.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija bi trebalo da kroz energetsku tranziciju od uvoznika postane izvoznik električne energije, rekao je Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge (RKE).

Severna Makedonija je, kako je rekao Marko Bislimoski, u poslednjih nekoliko godina za 30 odsto povećala kapacitet elektrana za proizvodnju električne energije. To je, prema njegovim rečima, posledica privatnih kompanija, koje su bila na udaru visokih cena struje.

“Od uvoznika električne energije, zemlja kroz tranziciju ka zelenoj energiji, podstaknuta energetskom krizom koja je doprinela povećanju instalisanog kapaciteta za više od 30 odsto proteklih godina, polako, ali sigurno ide u pravcu izvoza”, izjavio je za agenciju MIA Bislimoski.

Kapacitet svih elektrana u zemlji od 2022. sa oko 2.100 MW, uključujući termoelektrane, hidroelektrane i male hidroelektrane, do kraja 2023. trebalo bi da dostigne 2.700 MW.

Solarne elektrane smanjuju uvoznu zavisnost

Trend ubrzane gradnje elektrana, pre svega solarnih i to najvećim delom za sopstvenu potrošnju, u Severnoj Makedoniji je krenuo početkom 2022. Od tada, kako je on naveo, RKE je izdala više od 600 dozvola, od čega su 99 odsto fotonaponske elektrane, ukupne snage 420 MW, a do kraja godine očekuje se da se dostigne 600 MW.

Bislimoski je naglasio da solarne elektrane proizvode manje struje nego termoelektrane na fosilna goriva, ali ipak pomažu da se smanji uvozna zavisnost zemlje. Tako je u prvih sedam meseci ove godine uvoz, koji se obično kreće od 30 do 40 odsto, smanjen na 14,5 odsto.

Država mora da izgradi Čebren i veliku gasnu elektranu jer su neophodne za balansiranje

On je istakao da sve dok operatori izdaju dozvole za priključenje solarnih elektrana znači da nema problema sa balansiranjem sistema jer operatori prenosnog i distributivnog sistema uvek rade analize o uticaju na sistem.

Bislimoski smatra da bi država trebalo da izgradi jednu veću gasnu elektranu i hidroelektrane Čebren i Galište. To će biti potrebno, dodaje, za balansiranje sistema.

On očekuje da se izgradi fotonaponska elektrana u Štipu od oko 400 MW, vetroelektrana u Krivoj Palanci od 400 MW i kogeneraciona elektrana u Skoplju, koja je grčka investicija, što će Severnu Makedoniju pretvoriti od zemlje uvoznice u zemlju izvoznicu električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

18. septembar 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

18. septembar 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

18. septembar 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

18. septembar 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević