OIE

Bislimoski: Energetska tranzicija će Severnu Makedoniju pretvoriti u izvoznika struje

marko bislimoski rke energetska tranzicija

Foto: RKE

Objavljeno

18.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija bi trebalo da kroz energetsku tranziciju od uvoznika postane izvoznik električne energije, rekao je Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge (RKE).

Severna Makedonija je, kako je rekao Marko Bislimoski, u poslednjih nekoliko godina za 30 odsto povećala kapacitet elektrana za proizvodnju električne energije. To je, prema njegovim rečima, posledica privatnih kompanija, koje su bila na udaru visokih cena struje.

“Od uvoznika električne energije, zemlja kroz tranziciju ka zelenoj energiji, podstaknuta energetskom krizom koja je doprinela povećanju instalisanog kapaciteta za više od 30 odsto proteklih godina, polako, ali sigurno ide u pravcu izvoza”, izjavio je za agenciju MIA Bislimoski.

Kapacitet svih elektrana u zemlji od 2022. sa oko 2.100 MW, uključujući termoelektrane, hidroelektrane i male hidroelektrane, do kraja 2023. trebalo bi da dostigne 2.700 MW.

Solarne elektrane smanjuju uvoznu zavisnost

Trend ubrzane gradnje elektrana, pre svega solarnih i to najvećim delom za sopstvenu potrošnju, u Severnoj Makedoniji je krenuo početkom 2022. Od tada, kako je on naveo, RKE je izdala više od 600 dozvola, od čega su 99 odsto fotonaponske elektrane, ukupne snage 420 MW, a do kraja godine očekuje se da se dostigne 600 MW.

Bislimoski je naglasio da solarne elektrane proizvode manje struje nego termoelektrane na fosilna goriva, ali ipak pomažu da se smanji uvozna zavisnost zemlje. Tako je u prvih sedam meseci ove godine uvoz, koji se obično kreće od 30 do 40 odsto, smanjen na 14,5 odsto.

Država mora da izgradi Čebren i veliku gasnu elektranu jer su neophodne za balansiranje

On je istakao da sve dok operatori izdaju dozvole za priključenje solarnih elektrana znači da nema problema sa balansiranjem sistema jer operatori prenosnog i distributivnog sistema uvek rade analize o uticaju na sistem.

Bislimoski smatra da bi država trebalo da izgradi jednu veću gasnu elektranu i hidroelektrane Čebren i Galište. To će biti potrebno, dodaje, za balansiranje sistema.

On očekuje da se izgradi fotonaponska elektrana u Štipu od oko 400 MW, vetroelektrana u Krivoj Palanci od 400 MW i kogeneraciona elektrana u Skoplju, koja je grčka investicija, što će Severnu Makedoniju pretvoriti od zemlje uvoznice u zemlju izvoznicu električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

18. septembar 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

18. septembar 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

18. septembar 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

18. septembar 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)