Energetska kriza

Birol (IEA): Svet je u prvoj globalnoj energetskoj krizi

fatih birol energetska kriza

Foto: IEA

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Svet doživljava prvu globalnu energetsku krizu, i najgore deo možda tek dolazi, upozorio je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Fatih Birol je na globalnom Sidnejskom energetskom samitu poručio da svet nikada nije bio svedok energetske krize tako velike dubine i složenosti i možda još nismo videli ono najgore.

On je istakao da se svet nalazi usred prve globalne energetske krize. Kao glavne uzroke Birol je naveo preplitanje više faktora, uključujući geopolitiku.

Od početka rata u Ukrajini, energetika je u rasulu

Cene nafte, prirodnog gasa, uglja, električne energije idu u nebesa, rekao je on, a razlog je to što je Rusija, zemlja koja je napala Ukrajinu, najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa. On je istakao da je od početka rata u Rusiji ceo energetski sektor u rasulu, a rezultat je globalna kriza.

Birol je naglasio da će ova zima biti veoma, veoma teška u Evropi, što može imati ozbiljne posledice po globalnu ekonomiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji