Energetska kriza

Birol (IEA): Svet je u prvoj globalnoj energetskoj krizi

fatih birol energetska kriza

Foto: IEA

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Svet doživljava prvu globalnu energetsku krizu, i najgore deo možda tek dolazi, upozorio je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Fatih Birol je na globalnom Sidnejskom energetskom samitu poručio da svet nikada nije bio svedok energetske krize tako velike dubine i složenosti i možda još nismo videli ono najgore.

On je istakao da se svet nalazi usred prve globalne energetske krize. Kao glavne uzroke Birol je naveo preplitanje više faktora, uključujući geopolitiku.

Od početka rata u Ukrajini, energetika je u rasulu

Cene nafte, prirodnog gasa, uglja, električne energije idu u nebesa, rekao je on, a razlog je to što je Rusija, zemlja koja je napala Ukrajinu, najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa. On je istakao da je od početka rata u Rusiji ceo energetski sektor u rasulu, a rezultat je globalna kriza.

Birol je naglasio da će ova zima biti veoma, veoma teška u Evropi, što može imati ozbiljne posledice po globalnu ekonomiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski