Energetska kriza

Birol (IEA): Svet je u prvoj globalnoj energetskoj krizi

fatih birol energetska kriza

Foto: IEA

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Svet doživljava prvu globalnu energetsku krizu, i najgore deo možda tek dolazi, upozorio je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Fatih Birol je na globalnom Sidnejskom energetskom samitu poručio da svet nikada nije bio svedok energetske krize tako velike dubine i složenosti i možda još nismo videli ono najgore.

On je istakao da se svet nalazi usred prve globalne energetske krize. Kao glavne uzroke Birol je naveo preplitanje više faktora, uključujući geopolitiku.

Od početka rata u Ukrajini, energetika je u rasulu

Cene nafte, prirodnog gasa, uglja, električne energije idu u nebesa, rekao je on, a razlog je to što je Rusija, zemlja koja je napala Ukrajinu, najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa. On je istakao da je od početka rata u Rusiji ceo energetski sektor u rasulu, a rezultat je globalna kriza.

Birol je naglasio da će ova zima biti veoma, veoma teška u Evropi, što može imati ozbiljne posledice po globalnu ekonomiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

13. jul 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

13. jul 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

13. jul 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

13. jul 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta