Klimatske promene

Bajden: Praktično sam već proglasio klimatsko vanredno stanje

Bajden Prakticno sam vec proglasio klimatsko vanredno stanje

Foto: Joe Biden / Twitter

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden izjavio je da su vanredne mere zbog klimatskih promena već na snazi i da to znači da je praktično već proglasio klimatsko vanredno stanje.

Administracija u Vašingtonu ide u dobrom pravcu u pogledu borbe sa najvećom egzistencijalnom pretnjom Americi, kazao je Džo Bajden u intervjuu za TV stanicu za vremensku prognozu i prilike Weather Channel. Na kritike da nije ispunio obećanje, jer je odobreno na hiljade naftnih i gasnih projekata na kopnu i moru, predsednik SAD je naveo da mu je pravosudni sistem vezao ruke.

„Hteo sam da zaustavim svo bušenje na Istočnoj obali i Zapadnoj obali i u [Meksičkom] zalivu, ali sam izgubio na sudu“, izjavio je.

Milijarde u subvencijama i odbrambena proizvodnja

Upitan da li će proglasiti klimatsko vanredno stanje, Bajden je odgovorio: „Već sam to učinio.“ Međutim, nije. Takva odluka na saveznom nivou bi mu, između ostalog, omogućila da ograniči izvoz nafte i zaustavi eksploataciju na moru.

Bajden je još prošlog leta nagovestio da će zvanično proglasiti klimatsko vanredno stanje

Zamoljen da obrazloži, Bajden je naveo da je „praktično“ proglasio klimatsko vanredno stanje. „Na nacionalnom nivou smo zaštitili više zemljišta, ponovo smo se pridružili Pariskom sporazumu, usvojili smo mehanizam za kontrolisanje klime od 368 milijardi dolara“, istakao je, misleći na sredstva za ublažavanje klimatskih promena i čistu energiju iz prošlogodišnjeg Zakona o smanjivanju inflacije.

Bela kuća je kasnije obrazložila da je predsednik izjavom o vanrednom stanju takođe ukazao na svoju odluku iz 2022. da aktivira mere iz Zakona o odbrambenoj proizvodnji da bi podstakao proizvodnju opreme za čistu energetiku.

Bajdenu ovo nije prva olako data izjava o intenziviranju klimatske akcije

Bajden je prošlog leta, kada je postojala opasnost da Zakon o smanjivanju inflacije sa svojim ogromnim paketom subvencija neće proći Senat, u jednom govoru jasno nagovestio da namerava da proglasi klimatsko vanredno stanje. „Klimatske promene su uzbuna, a narednih nedelja ću iskoristiti ovlašćenja koja imam kao predsednik da te reči pretočim u formalne, zvanične vladine mere, kroz odgovarajuće proglase, izvršne uredbe i regulatorna ovlašćenja koje jedan predsednik ima“, rekao je u Masačusetsu.

Ostalo je tek nešto više od godinu dana do izbora, a Bajden je pred dilemom da li da uvede strožu klimatsku agendu i tako od sebe odvrati klimatske skeptike, ili da ublaži retoriku i rizikuje da ga optuže da nije učinio dovoljno za suočavanje sa globalnim zagrevanjem.

Tako se Varšini Prakaš, izvršna direktorka aktivističke organizacije Sunrise Movement, odmah obrušila na njegove tvrdnje. „Kad se odobravaju novi projekti za fosilna goriva kao što je Willow Project, to nije isto što i – praktično – proglasiti klimatsko vanredno stanje“, naglasila je.

Willow Project je investicija kompanije ConocoPhillips u eksploataciju nafte na krajnjem severu Aljaske. Vlada ga je odobrila u martu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

15. avgust 2023. - Lider EPP rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

15. avgust 2023. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

15. avgust 2023. - Velika većina ispitanika iz SINUS-ove i FES-ove ankete u 19 zemalja smatra da ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

15. avgust 2023. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...