Energetska efikasnost

Antić otvorio RENEXPO WATER & ENERGY WESTERN BALKANS 2017. u Beogradu

Slika: Reeco Srb

Objavljeno

26.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Belexpo centru u Beogradu, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je četvrti po redu međunarodni sajam RENEXPO 2017 – Voda i energetika Zapadnog Balkana, i rekao da je Srbija uložila 10 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u 54 javna objekta. Sajam organizuje REECO grupa, ogranak nemačke kompanije specijalizovane za pripremu sajmova koji se bave promocijom održivog energetskog razvoja i zaštitom životne sredine širom Evrope.

Na svečanom otvaranju, prvi čovek REECO grupe, Johan Georg Rem je rekao da učestvuje oko 100 izlagača iz 15 evropskih zemalja. Rem je najavio oko hiljadu i po posetilaca na samom sajmu i još 400 na pratećim stručnim konferencijama.

Rem je dodao da će izlagači predstaviti projekte iz oblasti upravljanja vodama, biogasa, energije vode, vetra i upravljanjem otpadom.

Otvarajući RENEXPO 2017, ministar energetike Aleksandar Antić je podsetio da se Srbija obavezala da do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora. Više objekata koji će proizvoditi takvu energiju, a čiji kapacitet je nekoliko stotina megavata je u različitim fazama izgradnje, a 80 MW električne energije se već dobija iz obnovljivih izvora“, rekao je Antić.

Prema minstrovim rečima, ozbiljni planovi postoje u boljoj iskorišćenosti potencijala biomase koja čini 60 odsto ukupnog potenciala obnovljivih izvora u Srbiji. „Nemačka vlada je obezbedila 22 miliona evra a Švajcarska pet miliona evra kako bi se u lokalnim samoupravama stimulisali projekti zamene fosilnih goriva biomasom“, rekao je Antić.

Ministar je takođe ukazao na značaj energetske efikasnosti i obavezu Srbije da do 2018. godine unapredi energetsku efikasnost za devet odsto u odnosu na početno stanje iz 2008. godine. Do sada je ostvarena ušteda od pet odsto. U ovom poslu lokalnim samoupravama i industriji stručnu pomoć obezbediće menadžeri za energetsku efikasnost koje je obučio Centar za energetsku efikasnost pri Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da ta banka nastavlja da finansira projekte u oblasti zaštite životne sredine i prečišćavanja voda.

„EIB je na Zapadnom Balkanu uložila 300 miliona evra u projekte koji se odnose na vodu i kanalizaciju, a 400 miliona u elektromrežu. Plan je da se u naredne tri godine godišnje ulaže po 800 miliona evra u različite projekte održivog razvoja“, rekla je Negro.

Konferencija o ESCO modelu

Ambasada Holandije organizovala je konferenciju o ESCO (Energy Service Company) ugovorima, pravnom modelu na osnovu koga lokalne samouprave u Srbiji mogu da poboljšaju energetsku efikasnost u javnim zgradama (vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama itd.).

Đorđe Popović iz advokatske kancelarije CMS smatra da su projekti OIE i energetske efikasnosti svuda komplikovani, čak i u zemljama u kojima su se prvi put pojavili i jedino dobra praksa i propisi koji ih ne sprečavaju omogućavaju da oni budu sprovedeni.

Nora Gombar iz kompanije U light, koja je sprovela dva uspešna projekta  obnove javne rasvete po modelu javno-privatnog partnerstva u opštinama Ada i Žabalj, konstatovala je da je pravni okvir u Srbiji bolji nego na primer u Mađarskoj ili Slovačkoj, ali da u praksi takvi projekti često nailaze na prepreke. Ona smatra da su ESCO kompanije u obavezi ne samo da pripreme projekte, već i da otklone strah lokalnih samouprava da ih pokrenu.

RENEXPO 2017. će trajati tri dana, do 27. aprila 2017. Zvanična zemlja partner je Holandija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

26. april 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

26. april 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

26. april 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

26. april 2017. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku