Električna energija

Ambasadori i zvaničnici BiH usvojili zajedničku izjavu o reformama energetskog sektora

Ambasadori-BiH-zajednicka-izjava-reforme-energetskog-sektora

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Premijeri oba entiteta Bosne i Hercegovine, Radovan Višković i Fadil Novalić, i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorili su se da usklade stavove i podrže usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH u naredna tri meseca. Ovaj dogovor deo je Zajedničke izjave, koja se odnosi na električnu energiju, energetske kompanije, obnovljive izvore energije (OIE), energetsku efikasnost, i koja je usvojena na sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice održanom na 5. Energetskom samitu u Neumu.

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice (EZ), ambasadori SAD, Velike Britanije i Nemačke, zamenik šefa Delegacije EU i direktor Sekretarijata Energetske zajednice održali su sastanak sa zvaničnicima BiH i entiteta kako bi razgovarali o napretku u energetskom sektoru.

Svi učesnici su se saglasili da BiH u nekim oblastima ne ispunjava svoje obaveze kao potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Kada je reč o usvajanju zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH u skladu sa zahtevima EZ, učesnici sastanka priznali su da postoji potreba da se preduzmu koraci za usklađivanje razlika između dva entiteta.

Dogovoreno je da u roku od tri meseca nakon sastanka, predstavnici ministarstava BiH i entiteta, uz podršku međunarodne zajednice, tehničke pomoći USAID i Sekretarijata EZ, usklade svoje stavove i podrže usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu, navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Kada taj propis bude usvojen, zakoni na entitetskom nivou će biti izmenjeni kako bi se osigurala usklađenost sa Trećim energetskim paketom EU.

Učesnici sastanka su, takođe, naglasili da elektroprivrede u BiH moraju odmah da obave potpuno razdvajanje delatnosti, s obzirom da je ovo ključni korak za pokretanje reformi i aktivnosti u više oblasti povezanih sa tržištem električne energije.

Sekretarijat EZ: Fiksne fid-in tarife moraju biti ukinute

Entitetske vlade, kako se navodi u Zajedničkoj izjavi, trebalo bi da pokrenu proceduru usvajanja izmena entitetskih zakona o promociji OIE i odgovarajućih podzakonskih akata kako bi se omogućila reforma modela za podršku OIE.

U saopštenju Sekretarijata EZ navodi se da je na sastanku rečeno da postojeće šeme podrške OIE moraju biti reformisane i ukinute fiksne fid-in tarife kako bi se dodatno povećao udeo OIE u energetskom miksu BiH na finansijski održiv način.

Strane su se saglasile da entitetski zakoni o energetskoj efikasnosti morati biti izmenjeni što je pre moguće kako bi se omogućila implementacija ESCO modela i obavezujućih šema za energetsku efikasnost (Energy Efficiency Obligation Schemes) i usvojili akcioni planovi na nivou BiH i entiteta u cilju ispunjavanja obaveza iz Direktive o energetskoj efikasnosti.

U vezi sa kompanijom Elektroprenos BiH, potvrđeno je da je efikasan rad ovog preduzeća od vitalnog značaja za funkcionisanje elektroenergetskog sektora i dogovoreno da centitetske vlade hitno imenuju novo rukovodstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

Dr.-Peter-Zhou-Huawei-web

Huawei rešenje za smanjenje potrošnje energije pri skladištenju podataka

16 маја 2022 - Prema izveštaju Global Industry Vision (GIV) kompanije Huawei, do 2030. godine jedan jotabajt podataka će...

Cena struje Nemackoj godinu dana unapred istorijskog rekorda sporova Gazpromom

Cena struje u Nemačkoj za godinu dana unapred blizu istorijskog rekorda usled sporova s Gazpromom

13 маја 2022 - Cena struje u Nemačkoj za isporuku za godinu dana ostala je blizu dosadašnjeg rekorda, postignutog juče, usled odmeravanja snaga s Gazpromom

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu