OIE

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Foto: iStock

Objavljeno

25.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ubrzo nakon što je prikupio ukupno 490 miliona dolara u okviru svog investicionog fonda AEP-II, Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark koji će imati kapacitet do 400 megavata. Novi premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izrazio je podršku projektu.

Na svom putu stvaranja najveće platforme za energiju iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu, Alcazar Energy Partners je upravo napravio ključan korak. Kompanija je saopštila da će u Severnoj Makedoniji investirati više od 500 miliona dolara u izgradnju vetroelektrane snage do 400 megavata.

Lokacije za preko 50 turbina su na teritorijama opština Karbinci, Radoviš i Štip, jugoistočno od Skoplja. U celoj zemlji su u pogonu dva vetroparka, a još dva su u izgradnji, i svi su mnogo manji.

Alcazar Energy na putu da skoro upetostruči kapacitet vetra u Severnoj Makedoniji

Novi projekat bi sam podigao ukupni kapacitet za proizvodnju struje iz vetra u Severnoj Makedonij za skoro pet puta. Alcazar Energy Partners je procenio da će u drugoj polovini 2025. finansiranje biti kompletirano te da će početi građevinski radovi.

Alcazar Energy se sprema da kupi više zelenih energetskih projekata na Zapadnom Balkanu

„Uzbuđeni smo što pokrećemo jedan od najznačajnijih projekata vetroparkova na Zapadnom Balkanu. Ova inicijativa će Severnoj Makedoniji doneti veoma potrebnu čistu i priuštivu električnu energiju i otvoriti stalna mesta na lokalnu“, izjavio je suosnivač i izvršni partner Danijel Kalderon.

Istakao je Severnu Makedoniju kao posebno obećavajuću lokaciju za investiranje.

„Radujemo se saradnji sa vladom i lokalnim akterima u izgradnji najveće vetrofarme u zemlji, znatno podižući njen instalirani kapacitet vetra. Mi gradimo održivu infrastrukturu tamo gde je najpotrebnija – na rastućim tržištima – i istovremeno u oblasti infrastrukture investitorima generišemo dohodak. Naš uspeh u razvoju projekata u segmentu energije iz obnovljivih izvora i privrženost ESG principima ukazuju na našu sposobnost i posvećenost u ovim ključnim regionima“, dodao je Kalderon.

On je, govoreći u maju na Beogradskom energetskom forumu 2024, otkrio da kompanija sprema dve ili tri akvizicije projekata zelene energije, koje misli da sprovede u narednih par tromesečja i tako dostigne jedan gigavat kapaciteta na Zapadnom Balkanu. U najnovijoj objavi je navela da joj se ukupne investicije u regionu približavaju nivou od jedne milijarde dolara.

Severna Makedonija radi na postizanju energetske nezavisnosti

Vetropark će imati centralnu ulogu u sprovođenju severnomakedonske Investicione platforme za pravednu tranziciju, najavljene na samitu COP28, kažu u kompaniji. Podvlače da je procenjeno da će projekat dovesti do otvaranja 630 radnih mesta u sektoru građevinarstva te da će proizvoditi dovoljno čiste energije godišnje za snabdevanje više od 100.000 domaćinstava, pri čemu bi količina ispuštenih gasova s efektom staklene bašte bila umanjena za 670.000 tona ekvivalenta ugljen-dioksida godišnje.

Predviđeno je da se vetropark sastoji od preko 50 turbina

„Predstoji nam najveća investicija u obnovljive izvore energije koju smo ikada imali. Ova investicija označava početak sprovođenja vladine politike ostvarivanja energetske nezavisnosti Makedonije. Sa više investicija na polju energetike, omogućićemo da Makedonija proizvodi električnu energiju za potrebe svojih građana, a višak može, zahvaljujući dobroj povezanosti mreže, biti prodavan našim susedima“, rekao je novi premijer Hristijan Mickoski.

On je prethodno procenio visinu investicije na 400 do 450 miliona evra i ocenio da će ona uvećati bruto domaći proizvod za stotinu miliona evra. Ovo je prvi projekat kojeg je Mickoski promovisao, budući da je njegova vlada položila zakletvu pre samo dva dana.

Novi projekat je značajan za širi region

Zahvaljujući interkonekcijama Severne Makedonije sa Grčkom, Bugarskom, Srbijom i Kosovom*, navedeni projekat će doprineti i da se umanje nestašice energenata i tranziciji ka obnovljivoj energiji na Zapadnom Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi, saopštila je kompanija.

Alcazar Energy upravlja fondom za održivu infrastrukturu s fokusom na velike projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u tržištima u razvoju. Registrovan je u Luksemburgu. Nakon uspeha svog prvog investicionog mehanizma, nazvanog Alcazar Energy Partners I (AEP-I), kompanija je nedavno prikupila ukupno 490 miliona dolara u okviru svog drugog fonda Alcazar Energy Partners II.

Cilj je razvoj grinfild projekata za čistu energiju od 1,6 gigavata u zbiru, umanjivanje emisija za tri miliona tona godišnje i privlačenje dve milijarde dolara u direktnim stranim investicijama širom glavnih tržišta u razvoju, piše u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

25. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

25. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

25. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

25. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže