OIE

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Foto: Sanja Božinovska

Objavljeno

24.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

U novoj Vladi Severne Makedonije, pod vođstvom premijera Hristijana Mickoskog, Sanja Božinovska je ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina. Ona je nagovestila da će četiri predloga strateških partnerstava u energetskom sektoru biti revidirana, zajedno sa krovnim zakonom i poslovanjem i ugovorima glavnih državnih kompanija. Ministar životne sredine i prostornog planiranja je Izet Medžiti.

Sobranje je izabralo novog premijera Hristijana Mickoskog i njegov kabinet. Od prisutnih parlamentaraca, 77 je glasalo za, a 22 protiv. Koalicionu vladu sa 23 ministara predvodi njegova stranka VMRO-DPMNE (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija — Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo), koja je na poziciji desno od centra. Ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sanja Božinovska je od 2018 energetska konsultantkinja, a poslednjih godina je radila u Češkoj.

Pre toga se uglavnom bavila trgovanjem električnom energijom. Božinovska je diplomirala na Anglo-američkom univerzitetu (AAU) u Pragu, gde je studirala poslovnu administraciju i političke nauke.

Uzela je master diplomu iz međunarodnog poslovanja na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji. Nova ministarka je, takođe, na Harvardu završila program ženskog liderstva i organizacionog liderstva.

Sledi češljanje ESM-a, MEPSO-a

Božinovska je u prvim obraćanjima domaćim medijima izjavila da se hitno treba pozabaviti nedomaćinskim poslovanjem, prekomernim zapošljavanjem i korupcijom u državnoj elektroprivredi Elektrani na Severna Makedonija (ESM) i operatoru prenosnog sistema električne energije MEPSO. Nagovestila je da će njihovi tenderi, ugovori i poslovanje biti pročešljani.

Upitana za predloge zakona o četiri strateška partnerstva u energetskom sektoru, Božinovska je kazala da je za državu, na putu ka postizanju energetske nezavisnosti, najbolje da sama gradi infrastrukturu u tom segmentu. Ukoliko finansijska situacija to ne dozvoljava, onda mora da obezbedi većinski udeo od najmanje 51 odsto, po njenim rečima.

Kasne najvažniji energetski projekti

Zakonski predlog strateškog partnerstva s grčkom kompanijom Mytilineos predviđa 50 miliona evra državne pomoći i, preko toga, garantovani otkup energije iz planiranog kogeneracionog postrojenja, istakla je Božinovska. Inače, Mytilineos Energy and Metals je nedavno promenio ime u Metlen Energy and Metals.

Što se tiče ostalih predloga, oni omogućavaju ustupanje plodnog poljoprivrednog zemljišta za fotonaponske projekte i to takođe uz državne garancije za prodaju struje, dodala je. Privatni partneri bi bili Akuo, HEC Solar i AIM Green Tech.

Ministarka je oštro kritikovala i krovni zakon iz 2020. kojim je uveden okvir za strateška partnerstva, ocenivši da nedovoljna transparentnost povećava rizik od korupcije.

Drugi strateški projekti kasne, naglasila je Božinovska i posebno ukazala na gasifikaciju, projekat gasne interkonekcije sa Grčkom i izgradnju visokonaponskog dalekovoda ka Albaniji.

Zahteve za priključenje na mrežu treba preispitati usled ograničenosti sistema prenosa

Što se tiče zahteva za priključenje elektrana na obnovljive izvore, koji premašuju kapacitet koji mreža može da primi, istakla je poteškoće u balansiranju struje iz vetroparkova i fotonaponskih postrojenja. Najbrže rešenje je instaliranje sistemâ za skladištenje energije u baterijama, izjavila je Božinovska. Na dugoročnom planu, posebno je važno modernizovati distributivnu mrežu, po ministarkinom mišljenju.

„Moramo detaljno da prođemo kroz sve te zahteve i realno sagledamo šta naša mreža može da primi i da li svi zadovoljavaju zakonske uslove“, otkrila je Božinovska.

MEPSO je dobio dvadeset zahteva za vetroparkove, ukupno 1,8 gigavata, a 56 je podneto za solarne elektrane, ukupne predviđene snage 6,7 gigavata, kazala je. U toj kategoriji su buduće elektrane s priključcima od po preko deset megavata.

U Severnoj Makedoniji su samo dva vetroparka, a još dva su u izgradnji: Gevgelija (30 megavata) i Koprišnica Demir Kapija (40 megavata), napomenula je Božinovska. U segmentu fotonaponskih pogona, na prenosnoj mreži su tri, sa nekih sto megavata u zbiru (Mey Energy, IGM Trade Kavadarci i Oslomej).

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Izet Medžiti je iz etničke albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI). Do dolaska na ovu funkciju je bio predsednik Opštine Čair u glavnom gradu. Ima diplomu iz ekonomije sa Univerziteta Sveti Kiril i Metodij u Skoplju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

24. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

24. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

24. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

24. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan