OIE

Mandatar Mickoski: Novi vetropark proizvodiće petinu električne energije u zemlji

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Džajls Dikson i Hristijan Mickoski (foto: MEF 2024/LinkedIn)

Objavljeno

12.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Jedna od prvih stranih investicija u mandatu nove Vlade Severne Makedonije biće vetropark, koji će proizvoditi oko jedne petine ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, najavio je mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski. On je, takođe, istakao da će energetska tranzicija biti skup i dug proces, koji zemlja neće moći da uspešno završi bez podrške spolja.

Severna Makedonija bi uskoro trebalo da dobije novu vladu koja će, što nije slučaj sada, imati i Ministarstvo rudarstva, energetike i mineralnih sirovina. Hristijan Mickoski je pre nekoliko dana najavio veliku investiciju u sektor energetike, i dodao da se tako nešto nije desilo ne samo u Severnoj Makedoniji nego i u regionu.

Sada je na 7. Makedonskom energetskom forumu (MEF) rekao da je će novi vetrpark biti izgrađen između Karbinaca, Štipa i Radoviša. To će, kako je dodao, biti jedna od prvih stranih investicija nove Vlade, preneli su lokalni mediji.

Elektroenergetski sektor nije spreman za promene

Reč je o velikoj investiciji u okviru koje je planirana proizvodnja oko jednog teravat-sata struje, što je oko 20 odsto ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, istakao je Mickoski.

On je govorio i o izazovima energetske tranzicije i naglasio da uz dobar plan proces može uspešno da se završi, ali za to je potrebno vreme, s tim da elektroenergetski sektor za te promene nije spreman.

Mandatar je istakao da je taj proces složen i veoma skup, i dodao je je zemlja siromašna, pa će biti neophodna podrška spolja. Društveni uticaj tranzicije, prema njegovim rečima, povezan je sa budućnošću radnika u elektranama na uglja. Više od 4.000 porodica zavisi od proizvodnje struje u termoelektranama u Bitolju (REK Bitola) i Oslomeju (REK Oslomej), podsetio je on.

U energetici brzi rezultati nisu mogući

U energetici brzi rezultati, kako je naglasio, nisu mogući, i dodao da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora treba da bude fokus, ali korak po korak.

Mickoski je naveo da će energetska efikasnost biti prioritet buduće vlade, ali i da završetak grčko-makedonskog gasovoda neće dati prave rezultate bez dodatnih interkonektora ka centralnoj i centralno-istočnoj Evropi.

Američka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Angela Ageler poručila je da će završetak pomenutog gasovoda omogućiti zemlji da prestane da bude zavisna od Rusije. Gasovod će, kako je naglasila, pružiti mogućnost gradnje elektrana na gas i olakšati prelazak sa uglja na druge izvore energije.

Inače, mandatara Mickoskog na konferenciji MEF 2024 intervjuisao je generalni direktor asocijacije WindEurope Džajls Dikson.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

12. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

12. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

12. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan