Energetska efikasnost

Albanija osniva Agenciju za energetsku efikasnost

Albanija osniva Agenciju za energetsku efikasnost

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Albaniji će biti osnovana Agencija za energetsku efikasnost čiji će glavni cilj biti da sprovodi politike i mere koje promovišu smanjenje potrošnje energije.

Odluku o osnivanju Agencije za energetsku efikasnost (AEE) Vlada je usvojila na poslednjoj sednici, prenosi portal Albanian Daily News.

Jedan od glavnih zadataka agencije biće priprema i monitoring sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost (NEEAP). Agencija će uz to sprovoditi i pratiti sprovođenje i drugih politika i programa koji imaju za cilj energetsku efikasnost u sektoru stambenih usluga, industrije, transporta i poljoprivrede.

Sa sedištem u Tirani, AEE će sarađivati sa državnim i lokalnim organima i drugim subjektima, kao što su organizacije civilnog društva, u sprovođenju mera koje promovišu efikasno korišćenje energije.

Pored pripreme i predlaganja neophodnih podzakonskih akata koji će promovisati energetsku efikasnost u skladu sa postojećim zakonima, AEE će takođe savetovati krajnje potrošače o programu energetske efikasnosti i podržavati kampanje za podizanje svesti o ovoj temi.

Prema oceni Energetske zajednice, Albanija je postigla izvestan napredak u ovoj oblasti zahvaljujući usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti, kao i nacrtima drugih zakona koji se bave ovom oblašću. Poslednji korak je Zakon  o energetskoj efikasnosti zgrada koji je parlament usvojio u novembru 2016.

Osnivanje AEE koja će biti finansirana iz državnog budžeta jedna je od mera koju je, kao deo institucionalnog i finansijskog okvira, podržala Energetska zajednice. Pored sredstava iz državnog budžeta, AEE će moći da obezbeđuje prihode i iz drugih izvora, kao što su donacije i pružanje usluga trećim licima. Agencija će biti u nadležnosti Ministarstva energetike i industrije, a imaće status generalnog direktorata, javili su mediji.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

12. decembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

12. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. decembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.