Energetska efikasnost

Albanija osniva Agenciju za energetsku efikasnost

Albanija osniva Agenciju za energetsku efikasnost

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Albaniji će biti osnovana Agencija za energetsku efikasnost čiji će glavni cilj biti da sprovodi politike i mere koje promovišu smanjenje potrošnje energije.

Odluku o osnivanju Agencije za energetsku efikasnost (AEE) Vlada je usvojila na poslednjoj sednici, prenosi portal Albanian Daily News.

Jedan od glavnih zadataka agencije biće priprema i monitoring sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost (NEEAP). Agencija će uz to sprovoditi i pratiti sprovođenje i drugih politika i programa koji imaju za cilj energetsku efikasnost u sektoru stambenih usluga, industrije, transporta i poljoprivrede.

Sa sedištem u Tirani, AEE će sarađivati sa državnim i lokalnim organima i drugim subjektima, kao što su organizacije civilnog društva, u sprovođenju mera koje promovišu efikasno korišćenje energije.

Pored pripreme i predlaganja neophodnih podzakonskih akata koji će promovisati energetsku efikasnost u skladu sa postojećim zakonima, AEE će takođe savetovati krajnje potrošače o programu energetske efikasnosti i podržavati kampanje za podizanje svesti o ovoj temi.

Prema oceni Energetske zajednice, Albanija je postigla izvestan napredak u ovoj oblasti zahvaljujući usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti, kao i nacrtima drugih zakona koji se bave ovom oblašću. Poslednji korak je Zakon  o energetskoj efikasnosti zgrada koji je parlament usvojio u novembru 2016.

Osnivanje AEE koja će biti finansirana iz državnog budžeta jedna je od mera koju je, kao deo institucionalnog i finansijskog okvira, podržala Energetska zajednice. Pored sredstava iz državnog budžeta, AEE će moći da obezbeđuje prihode i iz drugih izvora, kao što su donacije i pružanje usluga trećim licima. Agencija će biti u nadležnosti Ministarstva energetike i industrije, a imaće status generalnog direktorata, javili su mediji.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.