Električna energija

ACER i Energetska zajednica jačaju saradnju na spajanju tržišta električne energije

ACER-i-Energetska-zajednica-jacaju-saradnju-na-spajanju-trzista-elektricne-energije

Slika: Pexels

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za saradnju regulatora u oblasti energetike (ACER), Regulatorni odbor Energetske zajednice (ECRB) i nacionalni regulatorni organi dogovorili su se da intenziviraju saradnju i redovno razmenjuju informacije, saopštila je Energetska zajednica.

Pre nekoliko dana ACER i Regulatorni odbor Energetske zajednice organizovali su u Rimu zajedničku radionicu na kojoj se razgovaralo o statusu implementacije Uredbe Evropske unije o dodeljivanju kapaciteta i upravljanja zagušenjima. Cilj radionice bio je da se ojača saradnja sa nacionalnim regulatorima za energetiku u zemljama članicama Energetske zajednice.

„Da bi spajanje tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi bilo uspešno, moramo obratiti pažnju na zemlje koje nisu članice Evropske unije i osigurati da naši partneri iz susedskih zemalja, koje su članice Energetske zajednice budu uključeni i na vreme o svemu informisani“, izjavio je Alberto Pototschnig, direktor Agencije za saradnju regulatora u oblasti energetike.

Ova Agencija Evropske unije osnovana je Trećim energetskim paketom kako bi dodatno unapredila formiranje unutrašnjeg tržišta EU u oblasti električne energije i gasa.

Uredba EU o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima propisuje pravila za spajanje tržišta električne energije. Iako ova Uredba EU tek treba da postane obavezujuća za zemlje članice Energetske zajednice, već je predloženo nekoliko dobrovoljnih projekata spajanja tržišta u sklopu Inicijative Zapadni Balkan 6 uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

„Ako želimo efikasan mehanizam za prekograničnu trgovinu i bolju integraciju tržišta, bliska saradnja između ACER-a i ECRB-a je presudna za to. Zbog toga, pozdravljam novoosnovani format saradnje“, rekao je Giorgi Pangani, predsednik ECRB-a.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač istakao je da je zadovoljan što su se ACER i ECRB, uključujući i nacionalne regulatorne organe, dogovorili da intenziviraju saradnju.

U decembru prošle godine, Energetska zajednica je pokrenula regionalne projekte za tehničku pomoć za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i prekogranično balansiranje u zemljama Zapadnog Balkana. Projekti bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu okončani do kraja 2018.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. septembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. septembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji