x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

ACER i Energetska zajednica jačaju saradnju na spajanju tržišta električne energije

28.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pexels
ACER i Energetska zajednica jačaju saradnju na spajanju tržišta električne energije

Agencija za saradnju regulatora u oblasti energetike (ACER), Regulatorni odbor Energetske zajednice (ECRB) i nacionalni regulatorni organi dogovorili su se da intenziviraju saradnju i redovno razmenjuju informacije, saopštila je Energetska zajednica.

Pre nekoliko dana ACER i Regulatorni odbor Energetske zajednice organizovali su u Rimu zajedničku radionicu na kojoj se razgovaralo o statusu implementacije Uredbe Evropske unije o dodeljivanju kapaciteta i upravljanja zagušenjima. Cilj radionice bio je da se ojača saradnja sa nacionalnim regulatorima za energetiku u zemljama članicama Energetske zajednice.

“Da bi spajanje tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi bilo uspešno, moramo obratiti pažnju na zemlje koje nisu članice Evropske unije i osigurati da naši partneri iz susedskih zemalja, koje su članice Energetske zajednice budu uključeni i na vreme o svemu informisani”, izjavio je Alberto Pototschnig, direktor Agencije za saradnju regulatora u oblasti energetike.

Ova Agencija Evropske unije osnovana je Trećim energetskim paketom kako bi dodatno unapredila formiranje unutrašnjeg tržišta EU u oblasti električne energije i gasa.

Uredba EU o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima propisuje pravila za spajanje tržišta električne energije. Iako ova Uredba EU tek treba da postane obavezujuća za zemlje članice Energetske zajednice, već je predloženo nekoliko dobrovoljnih projekata spajanja tržišta u sklopu Inicijative Zapadni Balkan 6 uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

“Ako želimo efikasan mehanizam za prekograničnu trgovinu i bolju integraciju tržišta, bliska saradnja između ACER-a i ECRB-a je presudna za to. Zbog toga, pozdravljam novoosnovani format saradnje”, rekao je Giorgi Pangani, predsednik ECRB-a.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač istakao je da je zadovoljan što su se ACER i ECRB, uključujući i nacionalne regulatorne organe, dogovorili da intenziviraju saradnju.

U decembru prošle godine, Energetska zajednica je pokrenula regionalne projekte za tehničku pomoć za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i prekogranično balansiranje u zemljama Zapadnog Balkana. Projekti bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu okončani do kraja 2018.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.