Električna energija

ACER i Energetska zajednica jačaju saradnju na spajanju tržišta električne energije

ACER-i-Energetska-zajednica-jacaju-saradnju-na-spajanju-trzista-elektricne-energije

Slika: Pexels

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za saradnju regulatora u oblasti energetike (ACER), Regulatorni odbor Energetske zajednice (ECRB) i nacionalni regulatorni organi dogovorili su se da intenziviraju saradnju i redovno razmenjuju informacije, saopštila je Energetska zajednica.

Pre nekoliko dana ACER i Regulatorni odbor Energetske zajednice organizovali su u Rimu zajedničku radionicu na kojoj se razgovaralo o statusu implementacije Uredbe Evropske unije o dodeljivanju kapaciteta i upravljanja zagušenjima. Cilj radionice bio je da se ojača saradnja sa nacionalnim regulatorima za energetiku u zemljama članicama Energetske zajednice.

„Da bi spajanje tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi bilo uspešno, moramo obratiti pažnju na zemlje koje nisu članice Evropske unije i osigurati da naši partneri iz susedskih zemalja, koje su članice Energetske zajednice budu uključeni i na vreme o svemu informisani“, izjavio je Alberto Pototschnig, direktor Agencije za saradnju regulatora u oblasti energetike.

Ova Agencija Evropske unije osnovana je Trećim energetskim paketom kako bi dodatno unapredila formiranje unutrašnjeg tržišta EU u oblasti električne energije i gasa.

Uredba EU o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima propisuje pravila za spajanje tržišta električne energije. Iako ova Uredba EU tek treba da postane obavezujuća za zemlje članice Energetske zajednice, već je predloženo nekoliko dobrovoljnih projekata spajanja tržišta u sklopu Inicijative Zapadni Balkan 6 uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

„Ako želimo efikasan mehanizam za prekograničnu trgovinu i bolju integraciju tržišta, bliska saradnja između ACER-a i ECRB-a je presudna za to. Zbog toga, pozdravljam novoosnovani format saradnje“, rekao je Giorgi Pangani, predsednik ECRB-a.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač istakao je da je zadovoljan što su se ACER i ECRB, uključujući i nacionalne regulatorne organe, dogovorili da intenziviraju saradnju.

U decembru prošle godine, Energetska zajednica je pokrenula regionalne projekte za tehničku pomoć za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i prekogranično balansiranje u zemljama Zapadnog Balkana. Projekti bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu okončani do kraja 2018.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski