Električna energija

Počeli projekti za povezivanje tržišta i prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu

Poceli projekti za povezivanje trzista i prekogranicno balansiranje na Zapadnom Balkanu

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Regionalni projekti tehničke pomoći za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i za prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu (WB) otpočeli su sastancima održanim 19. i 20. decembra u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) u Beču. Prvi projekti za povezivanje tržišta u regionu biće aktivni već sredinom januara 2018. godine.

Tehnička pomoć je namenjena ugovornim stranama Energetske zajednice, i to Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

„Cilj tehničke pomoći, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), je da pomogne operatorima prenosnih sistema zemalja WB6 i susednih zemalja Evropske unije, nacionalnim regulatornim organima i berzama električne energije u pripremi i primeni projekata za povezivanje tržišta i platformi za prekograničnu saradnju u balansiranju. Očekuje se da se projekti završe do kraja 2018. godine u skladu sa Memoranduma o razumevanju (WB6 MoU) šest zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovo su dva najveća projekta, koja se sprovode na osnovu ugovora koji je potpisan između Evropske komisije i Sekretarijata EZ, kako bi se pružila tehnička pomoć za povezivanje regionalnog energetskog tržišta Zapadnog Balkana.

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje električne energije se sastoji od pružanja stručne podrške potrebne za razvoj doslednog i sprovodljivog plana za prekograničnu saradnju u balansiranju.

Tehnička pomoć za povezivanje dan-unapred tržišta (WB6 DA MI) ogleda se u pružanju podrške projektnog upravljanja institucijama zemalja Zapadnog Balkana i stručnoj pomoći tokom različitih faza primene pojedinačnih projekata povezivanja tržišta koji će biti definisani u planu.

Odbor za sprovođenje programa za integraciju dan-unapred tržišta na Zapadnom Balkanu će koristiti ovu pomoć za sprovođenje plana za spajanje dnevnih tržišta, uz sedam projekata za povezivanje tržišta između zemalja WB6 i svih susednih država članica EU.

„Sekretarijat i Odbor dogovorili su način rada i naredne korake, prema kojima će prvi projekti za povezivanje u regionu zaživeti sredinom januara 2018. godine“, istakao je Sekretarijat.

Politička podrška ključna

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje će omogućiti Odboru za prekogranično balansiranje da do kraja 2018. godine primeni platforme za imbalance netting i prekograničnu razmenu balansne energije. Platforme će se razvijati na bazi evropskih pravila i praksi, kao prelazni korak ka potpunom spajanju sa evropskim platformama za saradnju u balansiranju.

„Stalna politička podrška vlada zemalja WB6 i članica EU procesu razvoja regionalnog dan-unapred tržišta i balansnog tržišta u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana će biti ključna za uspešnu primenu projekata“, naglasio je Sekretarijat EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

21. decembar 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

21. decembar 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

21. decembar 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

21. decembar 2017. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.