Električna energija

Počeli projekti za povezivanje tržišta i prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu

Poceli projekti za povezivanje trzista i prekogranicno balansiranje na Zapadnom Balkanu

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni projekti tehničke pomoći za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i za prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu (WB) otpočeli su sastancima održanim 19. i 20. decembra u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) u Beču. Prvi projekti za povezivanje tržišta u regionu biće aktivni već sredinom januara 2018. godine.

Tehnička pomoć je namenjena ugovornim stranama Energetske zajednice, i to Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

„Cilj tehničke pomoći, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), je da pomogne operatorima prenosnih sistema zemalja WB6 i susednih zemalja Evropske unije, nacionalnim regulatornim organima i berzama električne energije u pripremi i primeni projekata za povezivanje tržišta i platformi za prekograničnu saradnju u balansiranju. Očekuje se da se projekti završe do kraja 2018. godine u skladu sa Memoranduma o razumevanju (WB6 MoU) šest zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovo su dva najveća projekta, koja se sprovode na osnovu ugovora koji je potpisan između Evropske komisije i Sekretarijata EZ, kako bi se pružila tehnička pomoć za povezivanje regionalnog energetskog tržišta Zapadnog Balkana.

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje električne energije se sastoji od pružanja stručne podrške potrebne za razvoj doslednog i sprovodljivog plana za prekograničnu saradnju u balansiranju.

Tehnička pomoć za povezivanje dan-unapred tržišta (WB6 DA MI) ogleda se u pružanju podrške projektnog upravljanja institucijama zemalja Zapadnog Balkana i stručnoj pomoći tokom različitih faza primene pojedinačnih projekata povezivanja tržišta koji će biti definisani u planu.

Odbor za sprovođenje programa za integraciju dan-unapred tržišta na Zapadnom Balkanu će koristiti ovu pomoć za sprovođenje plana za spajanje dnevnih tržišta, uz sedam projekata za povezivanje tržišta između zemalja WB6 i svih susednih država članica EU.

„Sekretarijat i Odbor dogovorili su način rada i naredne korake, prema kojima će prvi projekti za povezivanje u regionu zaživeti sredinom januara 2018. godine“, istakao je Sekretarijat.

Politička podrška ključna

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje će omogućiti Odboru za prekogranično balansiranje da do kraja 2018. godine primeni platforme za imbalance netting i prekograničnu razmenu balansne energije. Platforme će se razvijati na bazi evropskih pravila i praksi, kao prelazni korak ka potpunom spajanju sa evropskim platformama za saradnju u balansiranju.

„Stalna politička podrška vlada zemalja WB6 i članica EU procesu razvoja regionalnog dan-unapred tržišta i balansnog tržišta u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana će biti ključna za uspešnu primenu projekata“, naglasio je Sekretarijat EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski