Električna energija

Počeli projekti za povezivanje tržišta i prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu

Poceli projekti za povezivanje trzista i prekogranicno balansiranje na Zapadnom Balkanu

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni projekti tehničke pomoći za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i za prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu (WB) otpočeli su sastancima održanim 19. i 20. decembra u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) u Beču. Prvi projekti za povezivanje tržišta u regionu biće aktivni već sredinom januara 2018. godine.

Tehnička pomoć je namenjena ugovornim stranama Energetske zajednice, i to Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

„Cilj tehničke pomoći, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), je da pomogne operatorima prenosnih sistema zemalja WB6 i susednih zemalja Evropske unije, nacionalnim regulatornim organima i berzama električne energije u pripremi i primeni projekata za povezivanje tržišta i platformi za prekograničnu saradnju u balansiranju. Očekuje se da se projekti završe do kraja 2018. godine u skladu sa Memoranduma o razumevanju (WB6 MoU) šest zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovo su dva najveća projekta, koja se sprovode na osnovu ugovora koji je potpisan između Evropske komisije i Sekretarijata EZ, kako bi se pružila tehnička pomoć za povezivanje regionalnog energetskog tržišta Zapadnog Balkana.

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje električne energije se sastoji od pružanja stručne podrške potrebne za razvoj doslednog i sprovodljivog plana za prekograničnu saradnju u balansiranju.

Tehnička pomoć za povezivanje dan-unapred tržišta (WB6 DA MI) ogleda se u pružanju podrške projektnog upravljanja institucijama zemalja Zapadnog Balkana i stručnoj pomoći tokom različitih faza primene pojedinačnih projekata povezivanja tržišta koji će biti definisani u planu.

Odbor za sprovođenje programa za integraciju dan-unapred tržišta na Zapadnom Balkanu će koristiti ovu pomoć za sprovođenje plana za spajanje dnevnih tržišta, uz sedam projekata za povezivanje tržišta između zemalja WB6 i svih susednih država članica EU.

„Sekretarijat i Odbor dogovorili su način rada i naredne korake, prema kojima će prvi projekti za povezivanje u regionu zaživeti sredinom januara 2018. godine“, istakao je Sekretarijat.

Politička podrška ključna

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje će omogućiti Odboru za prekogranično balansiranje da do kraja 2018. godine primeni platforme za imbalance netting i prekograničnu razmenu balansne energije. Platforme će se razvijati na bazi evropskih pravila i praksi, kao prelazni korak ka potpunom spajanju sa evropskim platformama za saradnju u balansiranju.

„Stalna politička podrška vlada zemalja WB6 i članica EU procesu razvoja regionalnog dan-unapred tržišta i balansnog tržišta u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana će biti ključna za uspešnu primenu projekata“, naglasio je Sekretarijat EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

21. decembar 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

21. decembar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

21. decembar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače