Električna energija

Počeli projekti za povezivanje tržišta i prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu

Poceli projekti za povezivanje trzista i prekogranicno balansiranje na Zapadnom Balkanu

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni projekti tehničke pomoći za spajanje dan-unapred tržišta električne energije i za prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu (WB) otpočeli su sastancima održanim 19. i 20. decembra u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) u Beču. Prvi projekti za povezivanje tržišta u regionu biće aktivni već sredinom januara 2018. godine.

Tehnička pomoć je namenjena ugovornim stranama Energetske zajednice, i to Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

„Cilj tehničke pomoći, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), je da pomogne operatorima prenosnih sistema zemalja WB6 i susednih zemalja Evropske unije, nacionalnim regulatornim organima i berzama električne energije u pripremi i primeni projekata za povezivanje tržišta i platformi za prekograničnu saradnju u balansiranju. Očekuje se da se projekti završe do kraja 2018. godine u skladu sa Memoranduma o razumevanju (WB6 MoU) šest zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovo su dva najveća projekta, koja se sprovode na osnovu ugovora koji je potpisan između Evropske komisije i Sekretarijata EZ, kako bi se pružila tehnička pomoć za povezivanje regionalnog energetskog tržišta Zapadnog Balkana.

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje električne energije se sastoji od pružanja stručne podrške potrebne za razvoj doslednog i sprovodljivog plana za prekograničnu saradnju u balansiranju.

Tehnička pomoć za povezivanje dan-unapred tržišta (WB6 DA MI) ogleda se u pružanju podrške projektnog upravljanja institucijama zemalja Zapadnog Balkana i stručnoj pomoći tokom različitih faza primene pojedinačnih projekata povezivanja tržišta koji će biti definisani u planu.

Odbor za sprovođenje programa za integraciju dan-unapred tržišta na Zapadnom Balkanu će koristiti ovu pomoć za sprovođenje plana za spajanje dnevnih tržišta, uz sedam projekata za povezivanje tržišta između zemalja WB6 i svih susednih država članica EU.

„Sekretarijat i Odbor dogovorili su način rada i naredne korake, prema kojima će prvi projekti za povezivanje u regionu zaživeti sredinom januara 2018. godine“, istakao je Sekretarijat.

Politička podrška ključna

Tehnička pomoć za prekogranično balansiranje će omogućiti Odboru za prekogranično balansiranje da do kraja 2018. godine primeni platforme za imbalance netting i prekograničnu razmenu balansne energije. Platforme će se razvijati na bazi evropskih pravila i praksi, kao prelazni korak ka potpunom spajanju sa evropskim platformama za saradnju u balansiranju.

„Stalna politička podrška vlada zemalja WB6 i članica EU procesu razvoja regionalnog dan-unapred tržišta i balansnog tržišta u okviru Inicijative za šest zemalja Zapadnog Balkana će biti ključna za uspešnu primenu projekata“, naglasio je Sekretarijat EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU