Vesti

WB6 izveštaj: Počinju dva projekta za regionalno tržište električne energije

WB6 izvestaj: Pocinju dva projekta za regionalno trziste elektricne energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekti za uvođenje regionalnog dan-unapred tržišta i prekograničnog balansiranja biće pokrenuti do kraja novembra, nakon završetka tendera koji su u toku, navodi se u Izveštaju o električnoj energiji za Zapadni Balkan (WB 6 Electricity Monitoring Report), koji je objavila Energetska zajednica.

Poslednji datum za dodelu ugovora o tehničkoj pomoći za uvođenje dan-unapred regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu 6 (Western Balkans 6) je 24. novembar, a očekivan početak njegovog sprovođenja je tri dana kasnije. Ugovor o tehničkoj pomoći za prekogranično balansiranje mora biti potpisan do 27. novembra, a početak projekta je već sledećeg dana. Oba tendera objavila je Energetska zajednica.

Tehnička pomoć je namenjena ugovornim stranama Energetske zajednice, i to Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Cilj dva projekta je da se sprovede postepeno efikasno stvaranje dan-unapred regionalnog tržišta i da se uvede regionalno prekogranično balansiranje u WB6 i susednim zemljama.

Sve ovo je u skladu sa obavezama koje su zemlje WB6 prihvatile na samitu u Beču 2015. godine, kako bi se uspostavilo regionalno tržište električne energije kroz primenu mekih energetskih mera.

Samit u Trstu održan 2017. istakao je mogućnosti za saradnju između WB6 i susednih država članica EU na osnovu Memoranduma o razumevanju WB6 o razvoju regionalnog tržišta električne energije i Ugovora o energetskoj zajednici. U cilju podrške ovim političkim obavezama, Memorandum, koji su inicijalno potpisala ministarstva WB6, operatori prenosnih sistema, nacionalni regulatori i berze, ojačan je pristupanjem 15 susednih zemalja članica EU.

„U skladu sa WB6 Memorandumom, Odbor za sprovođenje programa za integraciju dan-unapred tržišta napravio je plan za spajanje tržišta WB6 i članica EU u skladu sa CACM Regulation koja bi trebalo da spoji region WB6 sa projektom Multi-Regional Coupling (MRC). Plan identifikuje nacionalne i regionalne projekte, koji bi trebalo da povežu tržišta WB6 i članica EU. Dosad je predloženo sedam projekata, uključujući interkonekciju sa svim susednim zemljama članicama EU“, navodi se u izveštaju Energetske zajednice.

Odbor je predložio sedam projekata, od kojih se pet odnosi na vezu sa susednim državama članicama EU. To su sledeći projekti:

1. Srbija i Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija, što zavisi od podrške svih ovih strana;

2. Albanija, Italija, Crna Gora i Srbija, pokrenuto je u maju 2017. godine sa ciljem da se tržište WB6 poveže sa projektom MRC nakon što se izgradi podmorski kabl između Italije i Crne Gore;

3. Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) i Bugarska, nakon uspostavljanja dan-unapred tržišta u BJRM;

4. BiH sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, u zavisnosti od stvaranja dan-unapred tržišta u BiH;

5. Albanija i Grčka, nakon operacionalizacije dan-unapred tržišta u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

20. novembar 2017. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

20. novembar 2017. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

20. novembar 2017. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

20. novembar 2017. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta