Životna sredina

Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. s akcionim planom

Vlada Srbije Program zastite vazduha do 2030 s akcionim planom

Foto: iStock

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je na poslednjoj sednici usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Za primenu Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, kojeg je vlada upravo usvojila s akcionim planom, biće potrebno 2,6 milijardi evra, stoji u objavi.

Cilj je da se emisije smanje u sektorima kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, i to uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana, ističu u ministarstvu.

Programom su definisane mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Postupak usvajanja programa se otegao, pa je 2022. godina, prva u njegovom obuhvatu, već skoro istekla

Predviđena je brža zamena starih uređaja za grejanje u domaćinstvima. Ministarstvo je u mere uvrstilo „obnovu voznog parka deregistracijom“ i obrazložilo da je reč o „otpremanju najstarijih“ euro 1, 2 i 3 dizel putničkih, lakih teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre.

U programu su zacrtane aktivnosti za edukaciju, usvajanje najbolje prakse i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika, da bi celo društvo tome doprinelo.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo da mu je unapređenje kvaliteta vazduha jedan od ključnih prioriteta.

Međutim, 2022. godina, obuhvaćena programom, već je pri kraju. Nacrt je pripremljen pre više od godinu dana. Vazduh u Srbiji je jedan od najzagađenijih u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

9. decembar 2022. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

9. decembar 2022. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

9. decembar 2022. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

9. decembar 2022. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu