Električna energija

Hrvatska raspisala treći poziv ovog leta za geotermalna istraživanja

Hrvatska-poziv-geotermalna-istrazivanja-velika-ciglena

Slika: Geotermalna elektrana Velika Ciglena (MB Geothermal)

Objavljeno

10.09.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska Agencija za ugljikovodike (AZU) raspisala je konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Križevci“, u cilju izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe, što je treći takav poziv objavljen na sajtu AZU u poslednja tri meseca.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. novembar 2019. godine, navodi se u obaveštenju AZU o poktetanju postupka, objavljenom u službenom glasilu Republike Hrvatske.

Dozvola za istraživanje geotermalnih voda izdaje se na rok potreban za sprovođenje istražnih radova, a najviše na pet godina, uz mogućnost produženja roka najviše dva puta uz trajanje produžetka najviše šest meseci, navodi se u obaveštenju.

Krajem avgusta, AZU je izdala obaveštenje o pokretanju postupka za izbor najpovoljnijih ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnim prostorima „Babina Greda 1“ i „Babina Greda 2“, takođe radi izdavanja dozvole za eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe. Takođe, u junu je objavljen javni poziv za istraživanje geotermalnih voda radi korišćenja u energetske svrhe u istražnom prostoru „Karlovac 1“.

Najavljena gradnja dve elektrane

Pre nekoliko dana firma MB Geothermal iz Zagreba, koja je u stoprocentnom vlasništvu turskog MB Holdinga, potpisala je ugovor za projektovanje geotermalne ORC elektrane Legrad, instalisane snage 19,9 MW. To je drugi veliki projekat MB Holdinga u oblasti geotermalne energije u Hrvatskoj, nakon puštanja u rad elektrane u Velikoj Cigleni krajem 2018. godine.

Ranije ove godine, hrvatska firma Geo Power Zagocha saopštila je da planira da izgradi geotermalnu elektranu koja koristi Organski Rankinov Ciklus (ORC), snage 20 MW, u istražnom prostoru „Slatina 2“, u opštini Čađavica.

Postupak za izbor najboljeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnim prostorima „Slatina 1“, „Slatina 2“, „Slatina 3“ i „Slatina 4“, koji se nalaze na području grada Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica, pokrenut je u julu prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

10. septembar 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

10. septembar 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. septembar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. septembar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta