Biodiverzitet

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Foto: Juan Lacruz / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat vetroparka u planinskoj regiji u zapadnom delu Grčke obustavljen je zbog mogućeg negativnog uticaja na staništa zaštićenih vrsta supova i drugih lešinara. Nadležne institucije su se u ovom slučaju opredelile u korist očuvanja staništa ptica i dale negativno mišljenje o poduhvatu.

Plan za izgradnju vetroparka u planinama Akarnanije je odbijen, jer je lokacija u području značajnom za ugrožene vrste lešinara. Grčko Ministarstvo životne sredine i energetike i Organizacija za prirodnu sredinu i klimatske promene (NECCA ili, na grčkom, OFIPEKA) dali su negativno mišljenje o projektu.

Vetropark je trebalo da ima sedam turbina od po 550 kilovata, na nadmorskoj visini od 700 metara na planini Kalovuni u Akarnanijskim planinama u zapadnom delu zemlje.

Studija uticaja na životnu sredinu za projekat je odbijena jer su nadležne institucije procenile da se ne može očuvati ekološki integritet područja od značaja za ptice koje je deo evropske mreže Natura 2000.

Kao jedan od razloga navodi se da sistem za sprečavanje sudara ptica sa vetroturbinama kojeg je predložio investitor nije dovoljan da sačuva zštićene lešinare, preneo je energypress.

Ministarstvo je saopštilo da bi projekat direktno uticao na staništa ptica, kao i na izmenu prirodnog pejzaža. U okviru pomenutog planinskog venca, koji se na grčkom jeziku zove Akarnanika, nalazi se područje u kojem bi trebalo da se implementira nacionalni akcioni plan za ugrožene vrste lešinara, tako da bi izgradnja i rad vetroparka bili u suprotnosti sa postavljenim ciljevima.

U regiji značajnoj za ptice već se nalazi nekolicina vetrotubina

Ornitolozi pozdravljaju ovu odluku i ističu da je reč i presedanu, jer su do sada dodeljene dozvole za više projekata vetroparkova u ovoj regiji, a određen broj turbina je već instaliran. Ovo je retkost, da u Grčkoj u procesu izdavanja ekoloških dozvola prevagnu nauka i zdrav razum, istakli su.

U ovim planinama se nalaze najveće kolonije lešinara, a u periodu od oktobra do maja pobrojano je preko 60 parova, navodi Grčko ornitološko društvo.

Vetroturbine prete poslednjim egipatskim supovima na Balkanu

Ornitolozi upozoravaju na još dva projekta na neodgovarajućim lokacijama, koji su trenutno u fazi javnih konsultacija.

Postoji inicijativa da na jednom mestu na grčko-bugarskoj granici vetroturbine budu postavljene previše blizu gnezdâ egipatskog supa i zlatnog orla.

Nacionalni akcioni plan za zaštitu ptica nije uzet u obzir prilikom planiranja vetroparka

Drugi projekat koji ugrožava opstanak malobrojnih jedniki egipatskog supa nalazi se u dolini Kompsatos. To je pokušaj ponovne realizacije postojećeg projekta koji je povučen pre godinu i po, jer nacionalni akcioni plan za zaštitu ove vrste ptica nije uzet u obzir, istakli su u ornitološkom društvu.

Grčka ima na snazi dva nacionalna akciona plana za poboljšanje statusa očuvanja egipatskog supa, beloglavog supa, crnog lešinara i bradatog supa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

24. mart 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

24. mart 2023. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

24. mart 2023. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

24. mart 2023. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj