Konferencija 22 februar registracija - srpski
Biodiverzitet

Započeta istraživanja flore i faune u slivovima četiri pritoke Neretve

istrazivanje-flora-fauna-neretva

Slika: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

22.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke započeo je istraživanja flore i faune u slivovima pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat kako bi se obezbedila dugoročna zaštita i održiva upotreba ovih reka, a za dobrobit lokalnih zajednica i šire javnosti.

Istraživanja se sprovode u okviru projekta Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat, Bosna i Hercegovina, koji finansira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Najvažniji cilj projekta je pokretanje inicijative za zaštitu prema nadležnim institucijama, kao i izrada predloga za održivo upravljanje ovim rekama.

Cilj terenskih istraživanja je prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja

Dragana Kovačić Jošić, koordinatorka projekta, izjavila je da je glavni cilj terenskih istraživanja prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja, ali i podataka o ugroženosti biodiverziteta.

Rezultati istraživanja će doprineti pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve

Rezultati istraživanja će, kako je dodala, doprineti kvalitetnijem planiranju i sprovođenju aktivnosti iz oblasti zaštite prirode, kao i pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve.

„Smatramo da je važno da se sada fokusiramo na ove rijeke jer bi u suprotnom za nekoliko godina mogli izgubiti najvrednije riječne ekosisteme u Hercegovini, kako zbog hidroenergetskih projekata, tako i zbog lošeg upravljanja prirodnim resursima“, istakla je ona.

Zabeležen treći nalaz morskog sokola u BiH

istrazivanje-flora-fauna-neretva-buljina
Buljina illi Velika ušara (Bubo bubo)

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju prisustvo većeg broja retkih i ugroženih vrsta, a treći nalaz morskog sokola (Falco eleonorae) u BiH, registrovan na lokalitetu Vitina, izdvaja se kao jedan od dosad najzanimljivijih nalaza.

„Kroz tri godine koliko projekat traje, pokušaćemo prikupiti što više podataka o prirodnim vrijednostima ovog kraja, dati preporuke za održivo upravljanje i nadamo se pokrenuti i zaštitu određenih lokacija uz tokove Bune, Bunice, Bregave i Trebižata“, navela je Kovačić Jošić.

Značajan fokus projekta je, kako je saopštio Centar za životnu sredinu, i na radu s lokalnim zajednicima i drugim učesnicima na podizanju svijesti o značaju zaštićenih područja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

30 децембра 2021 - U Homolju iznad Žagubice, kanadska kompanija Dundee namerava da otvori rudnik zlata i eksploatiše rudu...

Zaštićenim područjima preko 13 miliona dinara od UniCredit banke

28 децембра 2021 - Više od 13 miliona dinara prikupljenih kampanjom UniCredit banke biće tokom 2022. godine uloženo u zaštićena područja Srbije

Dalekovode redovno obilaze i ornitolozi i čuvari ptica

Dalekovode redovno obilaze ornitolozi i čuvari ptica

21 децембра 2021 - Osnovni motiv monitoringa je da se smanji stradanje ptica od strujnih udara i sudara sa kablovima dalekovoda

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...