x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Započeta istraživanja flore i faune u slivovima četiri pritoke Neretve

22.07.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Centar za životnu sredinu
Započeta istraživanja flore i faune u slivovima četiri pritoke Neretve

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke započeo je istraživanja flore i faune u slivovima pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat kako bi se obezbedila dugoročna zaštita i održiva upotreba ovih reka, a za dobrobit lokalnih zajednica i šire javnosti.

Istraživanja se sprovode u okviru projekta Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat, Bosna i Hercegovina, koji finansira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Najvažniji cilj projekta je pokretanje inicijative za zaštitu prema nadležnim institucijama, kao i izrada predloga za održivo upravljanje ovim rekama.

Cilj terenskih istraživanja je prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja

Dragana Kovačić Jošić, koordinatorka projekta, izjavila je da je glavni cilj terenskih istraživanja prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja, ali i podataka o ugroženosti biodiverziteta.

Rezultati istraživanja će doprineti pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve

Rezultati istraživanja će, kako je dodala, doprineti kvalitetnijem planiranju i sprovođenju aktivnosti iz oblasti zaštite prirode, kao i pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve.

“Smatramo da je važno da se sada fokusiramo na ove rijeke jer bi u suprotnom za nekoliko godina mogli izgubiti najvrednije riječne ekosisteme u Hercegovini, kako zbog hidroenergetskih projekata, tako i zbog lošeg upravljanja prirodnim resursima”, istakla je ona.

Zabeležen treći nalaz morskog sokola u BiH

istrazivanje-flora-fauna-neretva-buljina
Buljina illi Velika ušara (Bubo bubo)

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju prisustvo većeg broja retkih i ugroženih vrsta, a treći nalaz morskog sokola (Falco eleonorae) u BiH, registrovan na lokalitetu Vitina, izdvaja se kao jedan od dosad najzanimljivijih nalaza.

“Kroz tri godine koliko projekat traje, pokušaćemo prikupiti što više podataka o prirodnim vrijednostima ovog kraja, dati preporuke za održivo upravljanje i nadamo se pokrenuti i zaštitu određenih lokacija uz tokove Bune, Bunice, Bregave i Trebižata”, navela je Kovačić Jošić.

Značajan fokus projekta je, kako je saopštio Centar za životnu sredinu, i na radu s lokalnim zajednicima i drugim učesnicima na podizanju svijesti o značaju zaštićenih područja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.