Biodiverzitet

Započeta istraživanja flore i faune u slivovima četiri pritoke Neretve

istrazivanje-flora-fauna-neretva

Slika: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

22.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke započeo je istraživanja flore i faune u slivovima pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat kako bi se obezbedila dugoročna zaštita i održiva upotreba ovih reka, a za dobrobit lokalnih zajednica i šire javnosti.

Istraživanja se sprovode u okviru projekta Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat, Bosna i Hercegovina, koji finansira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Najvažniji cilj projekta je pokretanje inicijative za zaštitu prema nadležnim institucijama, kao i izrada predloga za održivo upravljanje ovim rekama.

Cilj terenskih istraživanja je prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja

Dragana Kovačić Jošić, koordinatorka projekta, izjavila je da je glavni cilj terenskih istraživanja prikupljanje podataka o prisustvu i rasprostranjenju endemskih, ugroženih i zaštićenih vrsta, kao i vrsta od međunarodnog značaja, ali i podataka o ugroženosti biodiverziteta.

Rezultati istraživanja će doprineti pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve

Rezultati istraživanja će, kako je dodala, doprineti kvalitetnijem planiranju i sprovođenju aktivnosti iz oblasti zaštite prirode, kao i pokretanju inicijative za zaštitu pritoka Neretve.

„Smatramo da je važno da se sada fokusiramo na ove rijeke jer bi u suprotnom za nekoliko godina mogli izgubiti najvrednije riječne ekosisteme u Hercegovini, kako zbog hidroenergetskih projekata, tako i zbog lošeg upravljanja prirodnim resursima“, istakla je ona.

Zabeležen treći nalaz morskog sokola u BiH

istrazivanje-flora-fauna-neretva-buljina
Buljina illi Velika ušara (Bubo bubo)

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju prisustvo većeg broja retkih i ugroženih vrsta, a treći nalaz morskog sokola (Falco eleonorae) u BiH, registrovan na lokalitetu Vitina, izdvaja se kao jedan od dosad najzanimljivijih nalaza.

„Kroz tri godine koliko projekat traje, pokušaćemo prikupiti što više podataka o prirodnim vrijednostima ovog kraja, dati preporuke za održivo upravljanje i nadamo se pokrenuti i zaštitu određenih lokacija uz tokove Bune, Bunice, Bregave i Trebižata“, navela je Kovačić Jošić.

Značajan fokus projekta je, kako je saopštio Centar za životnu sredinu, i na radu s lokalnim zajednicima i drugim učesnicima na podizanju svijesti o značaju zaštićenih područja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. jul 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

22. jul 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

22. jul 2020. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

22. jul 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj