OIE

Vlada Crne Gore ukida naknadu za OIE na računima za električnu energiju

Crna-Gora-ukidanje-naknade-za-OIE-na-racunima

Slika: Premijer u Skupštini (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

06.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore odlučila je da od 1. juna ukine naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) na računima za električnu energiju, dok će sredstva koja su na ovaj način prikupljana obezbediti kroz akcizu na ugalj.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, premijer Duško Marković izjavio je da će zbog ukidanja naknade za OIE računi za električnu energiju biti manji 1,5 do 5 odsto.

Premijer je naveo da će ovu naknadu, umesto potrošača, plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača odnosno onih koji emituju ugljen-dioksid, preko akcize na ugalj.

„Ta stavka čini 5% računa potrošača koji troše do 30 evra mesečno ili oko 1,5% računa potrošača koji troše do 100 evra“, naveo je Marković, preneo je sajt Vlade Crne Gore.

Zbog ukidanja ove naknade, za 1. jun je odloženo uvođenje tri tarifna modela za kupce Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje je bilo planirano za 1. maj.

„Predložemim tarifnim modelima i ukidanjem naknade OIE1 do 300 kWh, kumulativni efekat za budžet domaćinstva, biće umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za ovu količinu potrošnje“, saopštila je EPCG, prenela je RTCG.

Inače, krajem decembra prošle godine Vlada Crne Gore donela je odluku da od 1. januara 2020. godine počne da smanjuje fid-in tarife za OIE, koje se isplaćuju iz naknade za OIE.

Tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja biće objavljen ovog meseca

Premijer Duško Marković je, takođe, u Skupštini najavio nove investicije u sektoru energetike.

Ovog meseca bi trebalo da bude raspisan tender za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u junu da se potpiše ugovor za izgradnju vetroparka Gvozd i rekonstrukciju hidroelektrana (HE) Perućica i Piva, a do kraja godine da počne izgradnja solarne elektrane Briska Gora, naveo je premijer.

Paralelno sa ovim projektima, dodao je, priprema se i gradnja HE Komarnica.

Marković je rekao da EPCG ulazi u proces ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja sa 40 miliona evra, rekonstrukcije HE Piva i Perućica sa 40 miliona, gradnje solarne elektrane Briska Gora sa 200 miliona evra, gradnje HE Komarnica sa 260-290 miliona evra, HE Kruševo – 160 miliona evra i vetroparka Gvozd – 70 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. maj 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. maj 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. maj 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

6. maj 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.