x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Crne Gore ukida naknadu za OIE na računima za električnu energiju

06.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Premijer u Skupštini (Vlada Crne Gore)
Vlada Crne Gore ukida naknadu za OIE na računima za električnu energiju

Vlada Crne Gore odlučila je da od 1. juna ukine naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) na računima za električnu energiju, dok će sredstva koja su na ovaj način prikupljana obezbediti kroz akcizu na ugalj.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, premijer Duško Marković izjavio je da će zbog ukidanja naknade za OIE računi za električnu energiju biti manji 1,5 do 5 odsto.

Premijer je naveo da će ovu naknadu, umesto potrošača, plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača odnosno onih koji emituju ugljen-dioksid, preko akcize na ugalj.

“Ta stavka čini 5% računa potrošača koji troše do 30 evra mesečno ili oko 1,5% računa potrošača koji troše do 100 evra”, naveo je Marković, preneo je sajt Vlade Crne Gore.

Zbog ukidanja ove naknade, za 1. jun je odloženo uvođenje tri tarifna modela za kupce Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koje je bilo planirano za 1. maj.

“Predložemim tarifnim modelima i ukidanjem naknade OIE1 do 300 kWh, kumulativni efekat za budžet domaćinstva, biće umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za ovu količinu potrošnje”, saopštila je EPCG, prenela je RTCG.

Inače, krajem decembra prošle godine Vlada Crne Gore donela je odluku da od 1. januara 2020. godine počne da smanjuje fid-in tarife za OIE, koje se isplaćuju iz naknade za OIE.

Tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja biće objavljen ovog meseca

Premijer Duško Marković je, takođe, u Skupštini najavio nove investicije u sektoru energetike.

Ovog meseca bi trebalo da bude raspisan tender za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u junu da se potpiše ugovor za izgradnju vetroparka Gvozd i rekonstrukciju hidroelektrana (HE) Perućica i Piva, a do kraja godine da počne izgradnja solarne elektrane Briska Gora, naveo je premijer.

Paralelno sa ovim projektima, dodao je, priprema se i gradnja HE Komarnica.

Marković je rekao da EPCG ulazi u proces ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja sa 40 miliona evra, rekonstrukcije HE Piva i Perućica sa 40 miliona, gradnje solarne elektrane Briska Gora sa 200 miliona evra, gradnje HE Komarnica sa 260-290 miliona evra, HE Kruševo – 160 miliona evra i vetroparka Gvozd – 70 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.