Električna energija

EPCG uvodi tri tarifna modela za kupce, u ponudi isporuka zelene energije

EPCG-nove-tarife-struja

Slika: EPCG

Objavljeno

08.03.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.03.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) od 1. maja će prvi put uvesti tarifne modele za kupce električne energije – Plavi, Crveni i Zeleni, kao i Osnovni model za sve one koji se ne odluče ni za jedan od tri ponuđena modela. Ove izmene će, kako navode u ovoj kompaniji, značiti da će se cena u proseku promeniti od -2% do +6%.

U EPCG kažu da s obzirom na to da energija predstavlja oko 45% ukupnog obračuna, to znači da će kod Osnovnog tarifnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7%.

EPCG-nove-tarife-struja

 

Plavi model

Plavi model podrazumeva podelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Na taj način, kupcu koji odabere plavi model, prvih 150 kWh u višoj i 150 kWh u nižoj tarifi cena će biti niža 2% nego do sada.

Po evidenciji EPCG trenutno više od 60% mernih mesta ima potrošnju manju od 300 kWh mesečno. Ukoliko je potrošnja veća od predviđenih ograničenja svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj ceni.

Crveni model

Crveni model podrazumeva istu tarifu svakog dana u sedmici 24 h bez obzira na visinu potrošnje. Tarifa ovog modela je niža u odnosu na Osnovni model ukoliko je dominantna potrošnja više tarife u toku dana (07-23h) odnosno ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu.

To znači da preko dana mora da troši više od 75% ukupne potrošnje.

Zeleni model

Zeleni model podrazumeva cenu električne energije iz Osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 evrocenta po kWh uz garanciju isporuke celokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije. Iskustva iz EU i regiona, kako navode u EPCG, govore da se za ovaj paket najčešće opredeljuju društveno odgovorni pojedinci i privredni subjekti.

EPCG-nove-tarife

EPCG: Nova cena će biti 50% niža nego na tržištu

Rajko Šebek, rukovodilac Sektora za korporativne komunikacije EPCG, kaže da uvođenjem tarifnih modela pokušavaju da uspostave balans između visokih tržišnih cena na berzi i socio-ekonomske situacije vodeći računa o kategorijama osetljivih potrošača.

U EPCG navode da cene električne energije u Crnoj Gori zavise isključivo od slobodno formirane cene snabdevača uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno vezana za cene na mađarskoj berzi HUPEX.

Cena na berzi u poslednje dve godine u stalnom porastu i trenutno je veća u odnosu na cenu za potrošače u Crnoj Gori oko 50%, navode u ovoj kompaniji.

„Nova cena električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori biće 42 evra po MWh. A, ukoliko se uračuna popust od 13% redovnim platišama, kojih ima oko 200.000 ili 60% svih kupaca, cena je 37 evra po MWh dok je na tržištu trenutna cena 67 evra po MWh“, objašnjava Šebek.

Tagovi:
Komentara: (1)
Dana / 07.06.2019.

Milim vas recite mi do kada se treba izabrati model do kog datuma?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. mart 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. mart 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. mart 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. mart 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu