Životna sredina

Idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja radi kompanija iz Esena

Idejni projekat ekoloske rekonstrukcije TE Pljevlja radi kompanija iz Esena

Slika: epcg.com

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja radiće nemačka kompanija Steag Energy Services GmbH, specijalizovana za konvencionalne, nuklearne i obnovljive izvore energije.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je da je industrijska grupacija iz Esena dobila realizaciju idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja instalisane snage 225 MW. Tender je završen 1. februara, a prijavilo se 6 ponuđača.

Potpisivanje ugovora sa Steag Energy Services EPCG očekuje se narednih nekoliko dana.

Procenjena vrednost posla je 900.000 evra. Steag Energy Services ima sedam meseci da obavi posao.

U EPCG veruju da će nemačka kompanija izvršiti planiranu rekonstrukcija Bloka I u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će biti obezbeđen stabilan i siguran rad termoelektrane u narednih nekoliko decenija.

Projekat, bez čijeg sprovođenja bi se ovaj veliki zagađivač suočio sa zatvaranjem, uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorevanja, kao i izgradnju toplotne stanice kao dela projekta toplifikacije opštine Pljevlja.

EPCG je za TE Pljevlja podnela zahtev za primenu mehanizma izuzimanja u skladu sa odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice o primeni Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive) i na isti dobila odobrenje krajem 2016. godine.

Staeg Energy Services je poslednjih nekoliko decenija realizovala veliki broj projekata u Evropi, Africi, Aziji i Južnoj Americ. Prisutna je u više od 80 zemalja širom sveta. Jedan je od najvećih proizvođača električne energije u Njemačkoj, sa elektranama ukupne instalisane snage preko 7.000 MW.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. mart 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. mart 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

19. mart 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. mart 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E