x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Šest ponuda za izradu idejnog projekta rekonstrukcije TE Pljevlja

19.02.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: epcg.com
Šest ponuda za izradu idejnog projekta rekonstrukcije TE Pljevlja

Šest ponuđača se prijavilo na tender Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja instalisane snage 225 MW. Nakon otvaranja ponuda za posao vredan 900,000 evra sa PDV-om, EPCG je saopštila da će u narednom periodu pristupiti njihovoj evaluaciji.

Među ponuđačima je konzorcijum koji predvodi Škoda Praha, sa kojom je Vlada Crne Gore krajem decembra 2017. godine raskinula saradnju na projektu izgradnje drugog bloka TE Pljevlja nakon što češka kompanija nije uspela da obezbedi finansiranje projekta. EPCG je zatim u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore raspisala tender za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

Ponude su takođe dostavila i dva konzorcijuma predvođena kompanijama sa sedištem u Hrvatskoj–konzorcijum koji predvodi InstitutIGH d.d. i uključuje ZarubezhEnergoProjekt d.d.i CAU Centar za arhitekturu i urbanizam d.o.o. i konzorcijum Ekonerg-Nik Com-Esotech.

Među ponuđačima su i dve kompanije iz Nemačke – Steag Energy Services Gmbh i VPC Gmbh, kao i grupa ponuđača Institut za građevinarstvo d.o.o. iz Crne Gore i Institut za istraživanja i projektovanja u privredi iz Srbije.

Projekat ekološke rekonstrukcije Bloka I TE Pljevlja je vredan 40 miliona evra, a predviđeno je da se nakon izrade idejnog projekta izvrši izbor izvođača i opreme koja će biti instalirana u periodu od oko tri godine, saopštila je EPCG.

Projekat, bez čijeg sprovođenja bi se ovaj veliki zagađivač suočio sa zatvaranjem, uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorevanja, kao i izgradnju toplotne stanice kao dela projekta toplifikacije opštine Pljevlja.

EPCG je za TE Pljevlja podnela zahtev za primenu mehanizma izuzimanja u skladu sa odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice o primeni Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive) i na isti dobila odobrenje krajem 2016. godine.

Prema ovoj odluci, TE u periodu 2018 – 2024. godina može da radi ukupno 20.000 sati, čime smanjuje emisije za oko 50 odsto, a nakon ovog perioda može raditi samo ako rad postrojenja bude prilagođen zahtevima Direktive o industrijskim emisijama (Industrial Emissions Directive).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.