Životna sredina

Šest ponuda za izradu idejnog projekta rekonstrukcije TE Pljevlja

Sest ponuda za izradu idejnog projekta rekonstrukcije TE Pljevlja

Slika: epcg.com

Objavljeno

19.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Šest ponuđača se prijavilo na tender Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja instalisane snage 225 MW. Nakon otvaranja ponuda za posao vredan 900,000 evra sa PDV-om, EPCG je saopštila da će u narednom periodu pristupiti njihovoj evaluaciji.

Među ponuđačima je konzorcijum koji predvodi Škoda Praha, sa kojom je Vlada Crne Gore krajem decembra 2017. godine raskinula saradnju na projektu izgradnje drugog bloka TE Pljevlja nakon što češka kompanija nije uspela da obezbedi finansiranje projekta. EPCG je zatim u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore raspisala tender za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

Ponude su takođe dostavila i dva konzorcijuma predvođena kompanijama sa sedištem u Hrvatskoj–konzorcijum koji predvodi InstitutIGH d.d. i uključuje ZarubezhEnergoProjekt d.d.i CAU Centar za arhitekturu i urbanizam d.o.o. i konzorcijum Ekonerg-Nik Com-Esotech.

Među ponuđačima su i dve kompanije iz Nemačke – Steag Energy Services Gmbh i VPC Gmbh, kao i grupa ponuđača Institut za građevinarstvo d.o.o. iz Crne Gore i Institut za istraživanja i projektovanja u privredi iz Srbije.

Projekat ekološke rekonstrukcije Bloka I TE Pljevlja je vredan 40 miliona evra, a predviđeno je da se nakon izrade idejnog projekta izvrši izbor izvođača i opreme koja će biti instalirana u periodu od oko tri godine, saopštila je EPCG.

Projekat, bez čijeg sprovođenja bi se ovaj veliki zagađivač suočio sa zatvaranjem, uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorevanja, kao i izgradnju toplotne stanice kao dela projekta toplifikacije opštine Pljevlja.

EPCG je za TE Pljevlja podnela zahtev za primenu mehanizma izuzimanja u skladu sa odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice o primeni Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive) i na isti dobila odobrenje krajem 2016. godine.

Prema ovoj odluci, TE u periodu 2018 – 2024. godina može da radi ukupno 20.000 sati, čime smanjuje emisije za oko 50 odsto, a nakon ovog perioda može raditi samo ako rad postrojenja bude prilagođen zahtevima Direktive o industrijskim emisijama (Industrial Emissions Directive).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadarit protest loznica

Protest protiv usvajanja prostornog plana za rudnik jadarita: cela Srbija da dođe u Loznicu

28 July 2021 - Više organizacija pozvalo je građane da se sutra okupe ispred skupštine grada kako bi sprečili usvajanje dokumenta koji omogućava projekat kompanije Rio Tinto.

Suvoborska greda trazi da se hitno zabrani istrazivanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Suvoborska greda traži da se hitno zabrani istraživanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

26 July 2021 - Ekološko udruženje je saopštilo da su Prostornim planom Opštine radovi omogućeni firmi "Jadar Lithium d.o.o." iz Beograda.

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EU-strategija-sume-stabla-3-milijarde-sadnja

Strategija za šume EU predviđa sadnju 3 milijarde stabala do 2030.

23 July 2021 - Nova Strategija za šume EU sadrži plan za sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine, čime će se postići da broj novih stabala bude duplo veći nego što bi inače bio.