OIE

Potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW

Foto: Fortum

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore potpisala je ugovor o izgradnji solarne elektrane instalisane snage 250 MW na lokalitetu Briska Gora sa konzorcijumom koji čine finska državna energetska kompanija Fortum, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Sterling & Wilson International Solar FZCO, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Fortum je saopštio da je potpisan uslovni ugovor, koji predviđa određene uslove koji moraju da budu ispunjeni da bi moglo da se pristupi realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora u opštini Ulcinj.

„Ova solarna elektrana biće najveća ovog tipa u Evropi, rečeno je danas od strane predstavnika Konzorcijuma Fortum i EPCG“, saopštilo je ministarstvo 28. decembra.

Ministarstvo ekonomije je raspisalo javni poziv na osnovu ovlašćenja koja mu je dala Vlada 19. maja za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Konzorcijum Fortum i EPCG je za iznos godišnjeg zakupa ponudio 0,33 evra/m2 sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta.

Takođe, ponudom ovog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona evra. Kao važan element ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iako je tendersku dokumentaciju otkupilo 11 kompanija, stigle su samo tri ponude.

Drugorangirani ponuđač, konzorcijum IREDL, je ponudio zakupninu od 5 evrocenti/m2 i otvaranje 25 novih radnih mesta, dok je ponuda konzorcijuma Montesolar ocenjena kao neispravna.

Fortum je inače vlasnik solarnih kapaciteta instalisane snage 85 MW u Indiji i 35 MW u Rusiji, a razvija ili ima prava da razvija još 500 MW solarnih kapaciteta u Indiji i 110 MW u Rusiji.

Za solarnu elektranu nisu predviđena podsticajna sredstva

Za solarnu elektranu na lokalitetu Briska Gora ne predviđaju se podsticajna sredstva.

Evropska komisija (EK) u izveštaju za 2018. godinu savetuje Crnu Goru da pređe na tržišno zasnovane mehanizme podrške OIE s obzirom da je svoj cilj da u 2020. dostigne udeo OIE od 33% premašila još 2016. godine, kada je udeo iznosio 41,6%.

U međuvremenu je Vlada Crne Gore donela odluku da od 1. januara 2020. godine počne da smanjuje fid-in tarife za obnovljive izvore energije (OIE) i najavila da će nastaviti da promoviše izgradnju vetroelektrana, solarnih elektrana i velikih hidroelektrana bez garantovanih podsticajnih cena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

31. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. decembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

31. decembar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. decembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije