Biodiverzitet

Uskoro priručnik o održivom finansiranju biodiverziteta, ekosistema i zaštićenih područja

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Priručnik sa primerima iz prakse daće odgovore na pitanja zašto, kako i koji finansijski mehanizmi se mogu koristiti  za zaštitu biodiverziteta a da ujedno doprinesu održivom razvoju. Priručnik je prilagođen sistemima i uslovima na Zapadnom Balkanu i predstavlja rešenja i mehanizme koji su odgovarajući za region.

Takođe, rečnik koji je deo priručnika, ima za cilj da  zainteresovane strane i korisnici iz različitih sektora usvoje relevatnu terminologiju  vezanu za biodiverziteta kao i finansije.

U post-2020 periodu, mobilisanje resursa za zaštitu biodiverziteta je od izuzetnog značaja. Globalni procesi su definisani tako da u prvi plan stavljaju održivi razvoj i zaštitu životne sredine kao ciljeve koji se međusobno usko povezani, dok Evropski zeleni dogovor predstavlja polaznu tačku Evropske unije u implementaciji UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja.

Isto tako, region Zapadnog Balkana je posvećen procesu pristupanja Evropskoj uniji, gde finansiranje Poglavlja 27 o zaštiti životne sredine ostaje jedno od najizazovnijih (i potencijalno najskupljih) poglavlja u predpristupnom procesu.

Unaprediti finansijsku održivost biodiverziteta

Priručnik nastoji da onima koji planiraju finansije obezbedi neophodne informacije o različitim pristupima u održivom finansiranju, instrumentima i konkretnim primerima iz sveta, kao i da predstavi srž naučenih lekcija i preporuka o potrebama, mogućnostima i daljim koracima, unapređujući finansijsku održivost biodiverziteta, ekosistema i zaštićenih područja na Zapadnom Balkanu.

Cilj je, takođe, da se uz pomoć priručnika podigne svest o održivom finansiranju biodiverziteta, ekosistema i zaštićenih područja u regionu. Publikacija je napravljena u formatu koji je jednostavan  razumevanje I privlačan ya svakodnevnu upotrebu, sa  fokusom na povezivanje i predstavljanje praktičnih  informacija koje su relevantne za politike, a sve to skrojeno prema potrebama i prilikama na Zapadnom Balkanu.

Primeri studija slučaja iz prakse

Priručnik predstavlja selekciju mehanizama finansiranja biodiverziteta, koji su se pokazali kao najefikasniji i najkorisniji u praksi, a  imaju i najveći potencijal  primene koji istovremeno  doprinosi  zaštiti biodiverziteta i održivog  razvoja ekonomija Zapadnog Balkana. Mehanizmi obuhvataju pet glavnih tipova finansijskih instrumenata, uključujući one koji imaju cilj da:

  • Unaprede bolju iskorišćenost postojećih odnosno doprinesu unapređenoj raspodeli  budžetskih sredstava;
  • Kreiraju i unaprede tržišta proizvoda i usluga koji proističu iz biodiverziteta;
  • Podrže komercijalne ili investicije u biodiverzitet bazirane na stopi prinosa;
  • Obezbede donacije za biodiverzitet iz svih sferaza biodiverzitet  i
  • Unaprede upravljanje i raspodelu finansijskim izvorima.

Ekspertski tim koji čine Lucy Emerton i Mladen Lazić, razvio je priručnik uz konsultacije i doprinos Radne grupe za biodiverzitet Jugoistočne Evrope (BDTF SEE) i regionalne ekspertske grupe za procenu i evaluaciju ekosistemskih usluga (ESAV EG). Obe regionalne strukture obezbedile su savete u vezi sa tehničkim elementima i politikama, odnosno  validovale strukturu i sadržaj priručnika, kao i predložene studije slučaja održivog finansiranja iz regiona, koje su takođe uključene u priručnik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

20. mart 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

20. mart 2020. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

20. mart 2020. - Sud je naložio zatvaranje jedne vetroelektrane na jugu Francuske zbog stradanja zaštićenih ptica i zato što smeta lokalnom stanovništvu

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

20. mart 2020. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa