OIE

Uloga daljinske energetike u diverzifikaciji balansiranja obnovljivih izvora na konferenciji BEF 2023.

bojan bogdanovic ebrd bef 2023

Bojan Bogdanović

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Diverzifikacija tehnologija za balansiranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora je neminovnost, a termalno skladištenje energije odlično ogovara na taj izazov, kao i na dekarbonizaciju sektora grejanja i hlađenja, pa će ove teme biti u fokusu panela Savremene tehnologije za održivo grejanje i hlađenje, najavio je Bojan Bogdanović, Principal Fund Manager u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Panel Savremene tehnologije za održivo grejanje i hlađenje deo je Beogradskog energetskog foruma 2023 (BEF 2023), koji će, u organizaciji portala Balkan Green Energy News, 8. i 9. maja okupiti lidere energetske tranzicije Jugoistočne Evrope. Konferenciju sa nekoliko stotina učesnika, više od 50 panelista i više desetina kompanija iz regiona i Evrope svečano će otvoriti Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije, i Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Bojan Bogdanović, koji će biti moderator ovog panela, kaže da se širom sveta koriste razne tehnologije, poput reverzibilnih hidroelektrana ili baterija, da se varijabilna proizvodnja obnovljivih izvora što lakše i jeftinije integriše u sistem.

Diverzifikacija balansiranja mogla bi da bude prelomna tačka energetske tranzicije

Diverzifikacija tih modela, umesto oslanjanja na jednu ili dve tehnologije, mogla bi da bude prelomna tačka energetske tranzicije, smatra Bogdanović.

On ističe da su teme termalnog skladištenja energije i toplotnih pumpi trenutno hit u Evropi što je potvrdila i Evropska komisija u okviru svojih preporuka za skladištenje energije, objavljenih 14. marta.

To je sjajna uvertira za naš panel, dodaje on.

Bogdanović ističe da je u izazovnom okruženju izazvanom energetskom krizom obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja i pristupačnosti energije za domaćinstva i firme „nemoguća misija“ bez većeg korišćenja obnovljive energije u sektorima grejanja, hlađenja i električne energije. Uz to, dodaje, ključ je da se funkcionisanje ovih sektora koordinira i uveže.

EU je dala konkretne savete za brže uvođenje skladištenja energije

„Sjajan primer primene ovog pristupa dala je Evropska komisija u svojim preporukama za skladištenje energije. Tu su dati konkretni saveti zemljama EU kako da obezbede veću primenu skladišta energije i iskoriste viškove obnovljive energije i tehnologije skladištenja termalne energije za dekarbonizaciju sektora grejanja i hlađenja“, naglasio je on.

Osim preporukama Evropske komisije panel će biti posvećen i uvođenju rešenja za obnovljivu energiju kao što su toplotne pumpe, solarno-termalni sistemi, geotermalnoj energiji, biomasi, kao i otpadnoj toploti iz industrije i urbanih naselja.

O tome će govoriti sledeći panelisti:

  • Dušan Macura, tehnički direktor, JKP Novi Sad, Srbija
  • Vladimir Šiljkut, savetnik direktora za poslovne sisteme, Elektroprivreda Srbije
  • Biljana Grbić, konsultant, Sekretarijat Energetske zajednice
  • Anes Kazagić, menadžer razvoja, Elektroprivreda BiH
  • Dejan Stojanović, direktor, Toplane Srbije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

11. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

11. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

11. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

11. april 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona