OIE

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

Foto: Serbio

Objavljeno

07.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci iz regiona prezentovaće najnovija rešenja u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Konferencija „OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja“ će se održati 13. oktobra u hotelu Sheraton u Novom Sadu u okviru petog po redu međunarodnog investicionog događja SEE ENERGY – Connect & Supply V (13-14. oktobar) koji se ove godine zove Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji.

U susret novim energetskim izazovima, trenutnom stanju, problemima i rešenjima, organizatori konferencije, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, predstaviće najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Konferenciju će svečano otvoriti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, EBRD banke, EU delegacije, Sekreterijata Energetske zajednice, kao i Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije.

Da li su sistemi daljinskog grejanja deo rešenja ili problema

Na prvom panelu Uloga daljinskog grejanja i hlađenja u energetskoj krizi – da li su sistemi daljinskog grejanja deo rešenja ili problema profesor Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Ljubo Mačićekonomski savetnik  i Biljana Grbić, konsultant Sekreterijata Energetske zajednice  predstaviće trenutno stanje i projekte u toplanama, kao i projekte koji aktivno učestvuju u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Reč je o projektima primene solar-termala, geotermalne energije i toplotnih pumpi.

Moderator konferencije, Bojan Bogdanović, Menadžer Fonda za obnovljive izvore energiјe u sistemima daljinske energetike u okviru  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na konferenciji će predstaviti aktivno delovanje banke u cilju podržavanja korišćenja obnovljivih izvora u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja u svim zemljama u regionu.

Bojan Bogdanovic EBRD daljinska energetika

„Proširenjem sistema daljinskog grejanja i povećanjem udela obnovljivih izvora i otpadne toplote rasterećujemo elektroenergetski sistem od dela potrošača koji se greju na električnu energiju, smanjujemo zagađenje vazduha od neefikasnih individualnih ložišta i emisija CO2, omogućavamo isporuku obnovljive i otpadne energije tamo gde je to inače drugačije teško moguće, kao na primer u urbanim gradskim jezgrima,“ izjavio je Bogdanović.

Primena obnovljivih izvora u sistemima daljinskog grejanja

Drugi panel Primena OIE u sistemima daljinskog grejanja  posvećen je  primerima dobre prakse i na njemu će učestvovati Dušan Macura, Novosadska toplana, Dejan Jovišević, EKO toplane iz Banja Luke, Andreja Ilić, Energetika Kragujevac, Sejfo Ujšanović , KJKP Toplana Sarajevo, kao i ekspert iz oblasti daljinskog grejanja Petar Vasiljević. Učesnici će predstaviti radove o planiranim i sprovedenim projektima, a koji najbolje ilustruju najnovija dešavanja u sektoru daljinske energetike.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, a popunjavanjem registracione forme – REGISTRACIJA obezbeđujete svoje mesto.  Konferencija se takođe može pratiti i online, putem Zoom platforme.

Za sve  dodatne informacije možete se obratiti organizatoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

7. oktobar 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

7. oktobar 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

7. oktobar 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

7. oktobar 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković