OIE

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

Foto: Serbio

Objavljeno

07.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci iz regiona prezentovaće najnovija rešenja u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Konferencija „OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja“ će se održati 13. oktobra u hotelu Sheraton u Novom Sadu u okviru petog po redu međunarodnog investicionog događja SEE ENERGY – Connect & Supply V (13-14. oktobar) koji se ove godine zove Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji.

U susret novim energetskim izazovima, trenutnom stanju, problemima i rešenjima, organizatori konferencije, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, predstaviće najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Konferenciju će svečano otvoriti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, EBRD banke, EU delegacije, Sekreterijata Energetske zajednice, kao i Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije.

Da li su sistemi daljinskog grejanja deo rešenja ili problema

Na prvom panelu Uloga daljinskog grejanja i hlađenja u energetskoj krizi – da li su sistemi daljinskog grejanja deo rešenja ili problema profesor Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Ljubo Mačićekonomski savetnik  i Biljana Grbić, konsultant Sekreterijata Energetske zajednice  predstaviće trenutno stanje i projekte u toplanama, kao i projekte koji aktivno učestvuju u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Reč je o projektima primene solar-termala, geotermalne energije i toplotnih pumpi.

Moderator konferencije, Bojan Bogdanović, Menadžer Fonda za obnovljive izvore energiјe u sistemima daljinske energetike u okviru  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na konferenciji će predstaviti aktivno delovanje banke u cilju podržavanja korišćenja obnovljivih izvora u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja u svim zemljama u regionu.

Bojan Bogdanovic EBRD daljinska energetika

„Proširenjem sistema daljinskog grejanja i povećanjem udela obnovljivih izvora i otpadne toplote rasterećujemo elektroenergetski sistem od dela potrošača koji se greju na električnu energiju, smanjujemo zagađenje vazduha od neefikasnih individualnih ložišta i emisija CO2, omogućavamo isporuku obnovljive i otpadne energije tamo gde je to inače drugačije teško moguće, kao na primer u urbanim gradskim jezgrima,“ izjavio je Bogdanović.

Primena obnovljivih izvora u sistemima daljinskog grejanja

Drugi panel Primena OIE u sistemima daljinskog grejanja  posvećen je  primerima dobre prakse i na njemu će učestvovati Dušan Macura, Novosadska toplana, Dejan Jovišević, EKO toplane iz Banja Luke, Andreja Ilić, Energetika Kragujevac, Sejfo Ujšanović , KJKP Toplana Sarajevo, kao i ekspert iz oblasti daljinskog grejanja Petar Vasiljević. Učesnici će predstaviti radove o planiranim i sprovedenim projektima, a koji najbolje ilustruju najnovija dešavanja u sektoru daljinske energetike.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, a popunjavanjem registracione forme – REGISTRACIJA obezbeđujete svoje mesto.  Konferencija se takođe može pratiti i online, putem Zoom platforme.

Za sve  dodatne informacije možete se obratiti organizatoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

7. oktobar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

7. oktobar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

7. oktobar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

7. oktobar 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva