OIE

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera gruner serbian

Solarna elektrana na krovu pogona firme Gruner Serbian (foto: Conseko)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Gruner Serbian, koja ima pogon u Vlasotincu, postala je prvi prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Na ovaj način počinje u praksi da se realizuje ideja da potrošači energije postanu njeni proizvođači čime smanjuju svoje račune i proizvodnjom zelene energije dopinose smanjenju štetnih emisija.

Firma Gruner Serbia, proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju, potpisala je sa Elektroprivredom Srbije, tačnije ogrankom EPS Snadevanje, Ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača (prozjumera) za izgrađenu solarnu elektranu kapaciteta od 500 kW.

Investicija u solarnu elektranu će se isplatiti za oko šest godina

Ugovor, u skladu sa novim propisima koji uvode kategoriju kupac-proizvođač u energetiku Srbije, omogućuje fabrici Gruner Serbian da višak proizvedene električne energije, koji nije potrošila predaje EPS Snabdevanju po ugovornoj ceni. Ugovor o potpunom snabdevanju, na osnovu koga ova firma postaje komercijalni prozjumer, počinje da važi od  1. aprila.

Projektovanje, izradu tehničke dokumentacije i instaliranje solarne elektrane obavila je beogradska firma Conseko. Elektrana je upotrebnu dozvolu dobila u januaru 2022.

Solarna elektrana snage 500 kW biće dovoljna da Gruner Serbian obezbedi oko 60 odsto potrošnje energije, a otplata investicije očekuje se za šest godina.

EPS pripremio modele ugovora početkom marta

Ugovor između firme Gruner Serbian i EPS-a potpisan je samo mesec dana pošto je u praksi završena primena zakonskog okvira za uvođenje statusa prozjumer u Srbiji, tako što je EPS objavio modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije).

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera conseko gruner serbian

Zakonski okvir predstavljaju novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, doneti aprila 2021, kao i Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, usvojena avgusta prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

31. mart 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

31. mart 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

31. mart 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

31. mart 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj