OIE

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera gruner serbian

Solarna elektrana na krovu pogona firme Gruner Serbian (foto: Conseko)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Gruner Serbian, koja ima pogon u Vlasotincu, postala je prvi prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Na ovaj način počinje u praksi da se realizuje ideja da potrošači energije postanu njeni proizvođači čime smanjuju svoje račune i proizvodnjom zelene energije dopinose smanjenju štetnih emisija.

Firma Gruner Serbia, proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju, potpisala je sa Elektroprivredom Srbije, tačnije ogrankom EPS Snadevanje, Ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača (prozjumera) za izgrađenu solarnu elektranu kapaciteta od 500 kW.

Investicija u solarnu elektranu će se isplatiti za oko šest godina

Ugovor, u skladu sa novim propisima koji uvode kategoriju kupac-proizvođač u energetiku Srbije, omogućuje fabrici Gruner Serbian da višak proizvedene električne energije, koji nije potrošila predaje EPS Snabdevanju po ugovornoj ceni. Ugovor o potpunom snabdevanju, na osnovu koga ova firma postaje komercijalni prozjumer, počinje da važi od  1. aprila.

Projektovanje, izradu tehničke dokumentacije i instaliranje solarne elektrane obavila je beogradska firma Conseko. Elektrana je upotrebnu dozvolu dobila u januaru 2022.

Solarna elektrana snage 500 kW biće dovoljna da Gruner Serbian obezbedi oko 60 odsto potrošnje energije, a otplata investicije očekuje se za šest godina.

EPS pripremio modele ugovora početkom marta

Ugovor između firme Gruner Serbian i EPS-a potpisan je samo mesec dana pošto je u praksi završena primena zakonskog okvira za uvođenje statusa prozjumer u Srbiji, tako što je EPS objavio modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije).

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera conseko gruner serbian

Zakonski okvir predstavljaju novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, doneti aprila 2021, kao i Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, usvojena avgusta prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

31. mart 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

31. mart 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

31. mart 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

31. mart 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić