OIE

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera gruner serbian

Solarna elektrana na krovu pogona firme Gruner Serbian (foto: Conseko)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Gruner Serbian, koja ima pogon u Vlasotincu, postala je prvi prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Na ovaj način počinje u praksi da se realizuje ideja da potrošači energije postanu njeni proizvođači čime smanjuju svoje račune i proizvodnjom zelene energije dopinose smanjenju štetnih emisija.

Firma Gruner Serbia, proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju, potpisala je sa Elektroprivredom Srbije, tačnije ogrankom EPS Snadevanje, Ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača (prozjumera) za izgrađenu solarnu elektranu kapaciteta od 500 kW.

Investicija u solarnu elektranu će se isplatiti za oko šest godina

Ugovor, u skladu sa novim propisima koji uvode kategoriju kupac-proizvođač u energetiku Srbije, omogućuje fabrici Gruner Serbian da višak proizvedene električne energije, koji nije potrošila predaje EPS Snabdevanju po ugovornoj ceni. Ugovor o potpunom snabdevanju, na osnovu koga ova firma postaje komercijalni prozjumer, počinje da važi od  1. aprila.

Projektovanje, izradu tehničke dokumentacije i instaliranje solarne elektrane obavila je beogradska firma Conseko. Elektrana je upotrebnu dozvolu dobila u januaru 2022.

Solarna elektrana snage 500 kW biće dovoljna da Gruner Serbian obezbedi oko 60 odsto potrošnje energije, a otplata investicije očekuje se za šest godina.

EPS pripremio modele ugovora početkom marta

Ugovor između firme Gruner Serbian i EPS-a potpisan je samo mesec dana pošto je u praksi završena primena zakonskog okvira za uvođenje statusa prozjumer u Srbiji, tako što je EPS objavio modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije).

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera conseko gruner serbian

Zakonski okvir predstavljaju novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, doneti aprila 2021, kao i Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, usvojena avgusta prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik