OIE

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera gruner serbian

Solarna elektrana na krovu pogona firme Gruner Serbian (foto: Conseko)

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Gruner Serbian, koja ima pogon u Vlasotincu, postala je prvi prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Na ovaj način počinje u praksi da se realizuje ideja da potrošači energije postanu njeni proizvođači čime smanjuju svoje račune i proizvodnjom zelene energije dopinose smanjenju štetnih emisija.

Firma Gruner Serbia, proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju, potpisala je sa Elektroprivredom Srbije, tačnije ogrankom EPS Snadevanje, Ugovor o potpunom snabdevanju kupca-proizvođača (prozjumera) za izgrađenu solarnu elektranu kapaciteta od 500 kW.

Investicija u solarnu elektranu će se isplatiti za oko šest godina

Ugovor, u skladu sa novim propisima koji uvode kategoriju kupac-proizvođač u energetiku Srbije, omogućuje fabrici Gruner Serbian da višak proizvedene električne energije, koji nije potrošila predaje EPS Snabdevanju po ugovornoj ceni. Ugovor o potpunom snabdevanju, na osnovu koga ova firma postaje komercijalni prozjumer, počinje da važi od  1. aprila.

Projektovanje, izradu tehničke dokumentacije i instaliranje solarne elektrane obavila je beogradska firma Conseko. Elektrana je upotrebnu dozvolu dobila u januaru 2022.

Solarna elektrana snage 500 kW biće dovoljna da Gruner Serbian obezbedi oko 60 odsto potrošnje energije, a otplata investicije očekuje se za šest godina.

EPS pripremio modele ugovora početkom marta

Ugovor između firme Gruner Serbian i EPS-a potpisan je samo mesec dana pošto je u praksi završena primena zakonskog okvira za uvođenje statusa prozjumer u Srbiji, tako što je EPS objavio modele ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem (za domaćinstva) i sa neto obračunom (za kompanije).

U Srbiji potpisan prvi ugovor za komercijalnog prozjumera conseko gruner serbian

Zakonski okvir predstavljaju novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmene Zakona o energetici, doneti aprila 2021, kao i Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, usvojena avgusta prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

31. mart 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

31. mart 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

31. mart 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

31. mart 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević