Životna sredina

U Skupštini Srbije obnovljen rad Zelene poslaničke grupe

Zelena poslanicka grupa

Slika: Zeleni dijalog

Objavljeno

21.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Neformalna Zelena poslanička grupa obnovila je svoj rad u Narodnoj Skupštini Srbije na inicijativu Centra  modernih veština (CMV) i Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE). Grupi su se pridružili poslanici iz čak 25 političkih organizacija, odslikavajući šarolikost samog saziva Skupštine, sa ciljem da promovišu evropske standarde i norme u zaštiti životne sredine i održivog razvoja.

Novi članovi Zelene poslaničke grupe su potpisali povelju, čime su se obavezali da će pokretati inicijative na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u vezi sa zaštitom životne sredine. Prema povelji, narodni poslanici treba da u donošenje odluka uključe javnost, i pre svega da stiču i šire nova znanja o zaštiti živote sredine. Njihov zadatak će biti i da promovišu ideju da za životnu sredinu ne postoje ni granice ni političko opredeljenje. „Zeleni poslanici“ takođe redovno sarađuju s poslanicima iz drugih država, zatim s organizacijama civilog društva iz Srbije i regiona koje se bave temama vezanim za zaštitu životne sredine.

Promocija obnovljene poslaničke grupe održana je u Domu Narodne skupštine kao deo manifestacije Nedelja parlamentarizma, uz prisustvo predstavnika međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti zaštite životne sredine. Zelena grupa poslanika je prvi put fromirana 2009. godine, a njen rad se obnavlja u svakom sazivu Narodne skupštine.

Narodni poslanik Ivan Karić je predstavio rad ove grupe iz ugla člana parlamenta. Osim podsećanja na dosadašnje aktivnosti, predstavljeni su planovi grupe za naredni period.

Cilj rada Zelene poslaničke grupe je da životna sredina dobije prioritet prilikom donošenja odluka.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

21. novembar 2016. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

21. novembar 2016. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

21. novembar 2016. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

21. novembar 2016. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...