Životna sredina

U Skoplju i još četiri grada vanredne mere zbog zagađenosti vazduha

Skoplje Severna Makedonija zagadenosti zagadjenosti vazduha vanredne mere preporuke

Photo: Charlie Marchant / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

26.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je proglasila vanredne mere i preporuke za zaštitu javnog zdravlja i smanjenje zagađenosti vazduha u Skoplju, Kičevu, Kavadarcima, Strumici i Gostivaru. Medicinske službe su u povišenom stepenu pripravnosti, a poslodavcima je preporučeno da oslobode trudnice i starije i bolesne osobe radne obaveze.

Koncentracija praškastih materija u vazduhu klase PM10 je dva dana zaredom na nekoliko mernih mesta iznosila više od 150 mikrograma po kubnom metru, pa su po protokolu donesenom 2017. u Severnoj Makedoniji uvedene vanredne mere u pet gradova. Vlada je saopštila da su na snagu stupile preporuke za zaštitu stanovništva i da je pojačala kontrolu emisija zagađujućih materija.

Balkan je značajno žarište na svetskom nivou u više vidova zagađenja vode, vazduha i zemljišta. Severna Makedonija se, uz još mali broj primera u regionu, ipak ističe u obaveštavanju i dugoročnim naporima za zaštitu kvaliteta vazduha, i zabeležila je delimični napredak.

Javno upozorenje je proglašeno u Skoplju, Kičevu, Kavadarcima i Strumici, a zatim i u Gostivaru. Vlada je napomenula da su podaci za Tetovo i Đevđeliju privremeno nedostupni. Prag za javno upozoravanje je 2017. bio na 200 mikrograma po kubiku vazduha, ali je postepeno spuštan.

Prag za javno upozoravanje je 2017. bio na 200 mikrograma po kubiku vazduha, ali je postepeno spuštan

Poslodavcima je preporučeno da radne obaveze oslobode trudnice, starije od 60 godina, osobe sa hroničnom astmom i one koji su imali infarkt ili moždani udar, ukoliko tako preporučuje i njihov lekar. Zaposleni bi napolju trebalo da rade samo između 11 i 17 sati. Preporučeno je i da se ne organizuju sportske i kulturne manifestacije na otvorenom, a medicinske službe moraju da povećaju pripravnost.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je zaduženo da u saradnji sa Crvenim krstom, domovima zdravlja i lokalnom samoupravom obezbedi prihvatilišta za beskućnike i obilazi starije ljude koji žive sami.

Preporučeno je da se ne organizuju sportske i kulturne manifestacije na otvorenom

Hitna pomoć je obavezna da izveštava o broju poziva pacijenata koje prima i njihovim dijagnozama, mestu boravka i polu i uzrastu. Državnom inspektoratu za životnu sredinu je naloženo da učestalije obilaze postrojenja sa integrisanim dozvolama za sprečavanje i kontrolu zagađivanja i proveravaju emisije. Operaterima takvih instalacija, osim onih za toplotnu i električnu energiju, preporučeno je da prepolove proizvodnju.

Po propisu, vlada zadužuje institucije i jedinice lokalne samouprave da za 50 odsto smanje upotrebu službenih vozila. Preporučeno je da se ograniče građevinski radovi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

26. decembar 2022. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

26. decembar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

26. decembar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

26. decembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama