Životna sredina

Gradonačelnik Prištine najavio mere za smanjenje zagađenja vazduha za 95 odsto

Gradonacelnik Pristine mere zagadenja vazduha 95 odsto

Foto: Perparim Rama / Facebook

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi gradonačelnik Prištine Perparim Rama izjavio je da su u planu subvencije za građane za zamenu peći i kotlovima čistijim rešenjima, da će saobraćaj biti unapređen i da će za prevoz biti na raspolaganju električni skuteri i bicikli. On tvrdi da će te mere smanjiti zagađenost vazduha za 95 odsto.

U Prištini postoji više važnih izvora zagađenosti vazduha, od termoelektrana na ugalj do saobraćaja, kaže Perparim Rama. Novi gradonačelnik je za BB Green Kosova izjavio da je Svetska banka utvrdila da je najveći faktor sagorevanje drveta i uglja u domaćinstvima u neadekvatnim kotlovima i pećima i dodao da je dodatni problem to što ovo gorivo često nije dovoljno osušeno.

Priština će razviti saobraćajnu infrastrukturu da reši pitanje gužvi i uvešće električne skutere i električne bicikle za građane, navodi Rama. Lokalne vlasti pregovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kupovini autobusa i uvođenju električnih autobusa u centralnom delu grada, dodao je.

Drvo i ugalj koje građani koriste za grejanje često nisu dovoljno osušeni, što znatno povećava zagađenost vazduha

Sa Svetskom bankom se radi na uvođenju programa subvencija za zamenu starih peći i kotlova čistijim rešenjima, a za to je neophodan sporazum gradske uprave i Vlade Kosova* s tom međunarodnom finansijskom institucijom, napominje Rama. On tvrdi da sve ove mere mogu da smanje zagađenost vazduha za do ukupno 95 odsto.

Što se tiče saobraćaja, gradonačelnik je poručio da će izgradnja škola u novim naseljima smanjiti potrebu građana da automobilima razvoze decu do udaljenih obrazovnih ustanova i tako doprinose gužvama i zagađenju.

Gradska uprava pregovara sa Svetskom bankom o uvođenju programa subvencija za zamenu starih peći i kotlova

Rama je na izborima pobedio s programom u velikoj meri oslonjenom na održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Tada je obećao da će siromašniji sugrađani imati prednost pri dodeli sredstava za zamenu uređaja za grejanje i da će biti subvencija i za energetsku obnovu stambenih objekata. Gradonačelnik namerava da u roku od četiri godine udvostruči kapacitet mreže daljinskog grejanja na 280 megavata.

U Prištini je nedavno s radom počela služba Taxi Tesla sa 40 Teslinih električnih vozila.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

11. maj 2022. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

11. maj 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

11. maj 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

11. maj 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu