Životna sredina

Sud presudio – Bugarska je kriva za zagađenje vazduha!

Sud presudio - Bugarska je kriva za zagadjenje vazduha!

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

16.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski sud pravde (CJEU) presudio je da je Bugarska prekršila propise Evropske Unije o sprečavanju zagađenja vazduha jer nije uspela da smanji emisije sumpor-dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugalj.

Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je Evropski sud pravde saopštio da građani Evropske unije mogu da tuže države i dobiju nadoknadu zbog narušenog zdravlja koje je prouzrokovano zagađenjem vazduha.

Evropski sud pravde sada je potvrdio da je stanovništvo u jugoistočnom delu Bugarske godinama bilo izloženo emisijama SO2, koje su bile iznad zakonskih limita. Zagađenje je dolazilo iz četiri velike elektrane na ugalj – Brikel i tri elektrane koje čine kompleks Maritsa Iztok, saopštile su organizacije ClientEarth i Greenpeace Bulgaria.

Bugarska ima najveće emisije SO2 u EU

Analiza podataka američke institucije NASA pokazala je da Bugarska ima najveće emisije SO2 u EU, a da je 21 u svetu.

U ovom konkretnom slučaju Evropski sud pravde je presudio da je Bugarska prekršila Direktivu o kvalitetu ambijentalnog vazduha.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozdravile su presudu, rekavši da bi to trebalo da bude poziv za buđenje bugarskim vlastima.

Zagađenje SO2 doprinosi ozbiljnim respiratornim poremećajima i drugim velikim zdravstvenim problemima, posebno za ranjive grupe uključujući decu, starije ljude i ljude sa već postojećim respiratornim problemima, saopštile su te organizacije.

Meglena Antonova, aktivistkinja organizacije Greenpeace Bugarska, izjavila je da je odluka Suda dašak svežeg vazduha za ljude koji žive u Bugarskoj.

Trebalo bi da se okrenemo obnovljivim izvorima energije koji omogućavaju da udišemo čist vazduh i budemo energetski nezavisni

„Zagađenje toksičnim sumpor-dioksidom izazvano sagorevanjem uglja mora da se završi. Vlada podržava zastarele termoelektrane na ugalj, a cenu plaća javno zdravstvo i poreski obveznici. U sadašnjem kontekstu, jasno je da fosilna goriva nisu rešenje, pa bi trebalo bi da se okrenemo obnovljivim izvorima energije koji nam omogućavaju da udišemo čist vazduh i budemo energetski nezavisni“, rekao je Antonova.

Justine Schoenfeld-Quinn, advokat u organizaciji ClientEarth, kaže da sudske presude poput ove imaju veliku snagu.

„Zakon je tu da zaštiti ljude i ova presuda – kao i regulatorne promene poput strožeg zakona EU o industrijskom zagađenju – trebalo bi da posluže kao poziv za buđenje bugarskoj vladi. Ministri bi trebalo da shvate šta se desava i da konačno započnu napuštanje uglja“, rekla je Schoenfeld-Quinn.

Ako bugarska vlada ne ispravi ove propuste, Evropska komisija može da pokrene proces protiv države koji podrazumeva plaćanje kazni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha