Životna sredina

Sud presudio – Bugarska je kriva za zagađenje vazduha!

Sud presudio - Bugarska je kriva za zagadjenje vazduha!

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

16.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski sud pravde (CJEU) presudio je da je Bugarska prekršila propise Evropske Unije o sprečavanju zagađenja vazduha jer nije uspela da smanji emisije sumpor-dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugalj.

Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je Evropski sud pravde saopštio da građani Evropske unije mogu da tuže države i dobiju nadoknadu zbog narušenog zdravlja koje je prouzrokovano zagađenjem vazduha.

Evropski sud pravde sada je potvrdio da je stanovništvo u jugoistočnom delu Bugarske godinama bilo izloženo emisijama SO2, koje su bile iznad zakonskih limita. Zagađenje je dolazilo iz četiri velike elektrane na ugalj – Brikel i tri elektrane koje čine kompleks Maritsa Iztok, saopštile su organizacije ClientEarth i Greenpeace Bulgaria.

Bugarska ima najveće emisije SO2 u EU

Analiza podataka američke institucije NASA pokazala je da Bugarska ima najveće emisije SO2 u EU, a da je 21 u svetu.

U ovom konkretnom slučaju Evropski sud pravde je presudio da je Bugarska prekršila Direktivu o kvalitetu ambijentalnog vazduha.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozdravile su presudu, rekavši da bi to trebalo da bude poziv za buđenje bugarskim vlastima.

Zagađenje SO2 doprinosi ozbiljnim respiratornim poremećajima i drugim velikim zdravstvenim problemima, posebno za ranjive grupe uključujući decu, starije ljude i ljude sa već postojećim respiratornim problemima, saopštile su te organizacije.

Meglena Antonova, aktivistkinja organizacije Greenpeace Bugarska, izjavila je da je odluka Suda dašak svežeg vazduha za ljude koji žive u Bugarskoj.

Trebalo bi da se okrenemo obnovljivim izvorima energije koji omogućavaju da udišemo čist vazduh i budemo energetski nezavisni

„Zagađenje toksičnim sumpor-dioksidom izazvano sagorevanjem uglja mora da se završi. Vlada podržava zastarele termoelektrane na ugalj, a cenu plaća javno zdravstvo i poreski obveznici. U sadašnjem kontekstu, jasno je da fosilna goriva nisu rešenje, pa bi trebalo bi da se okrenemo obnovljivim izvorima energije koji nam omogućavaju da udišemo čist vazduh i budemo energetski nezavisni“, rekao je Antonova.

Justine Schoenfeld-Quinn, advokat u organizaciji ClientEarth, kaže da sudske presude poput ove imaju veliku snagu.

„Zakon je tu da zaštiti ljude i ova presuda – kao i regulatorne promene poput strožeg zakona EU o industrijskom zagađenju – trebalo bi da posluže kao poziv za buđenje bugarskoj vladi. Ministri bi trebalo da shvate šta se desava i da konačno započnu napuštanje uglja“, rekla je Schoenfeld-Quinn.

Ako bugarska vlada ne ispravi ove propuste, Evropska komisija može da pokrene proces protiv države koji podrazumeva plaćanje kazni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

16. maj 2022. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

16. maj 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

16. maj 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

16. maj 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu