Voda

U okviru programa Zeleni gradovi Banjaluka ulaže 4 miliona evra u vodovodnu mrežu

Zeleni-gradovi-Banjaluka-vodovodna-mreza

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Banjaluka, drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini, dobila je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vredan četiri miliona evra koji će iskoristiti za finansiranje poboljšanja opštinske vodovodne mreže u okviru programa Zeleni gradovi (Green Cities framework).

Zeleni gradovi je okvir koji pruža strateški pristup za suočavanje sa opasnostima koje prete životnoj sredini i održivosti uz pomoć kombinacije ulaganja u opštinsku infrastrukturu i mere za energetski sektor, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Zajam EBRD-a deo je šireg investicionog programa Banjaluke, vrednog do 10 miliona evra za sanaciju i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže. Avgusta prošle godine gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnik EBRD-a Josip Polić potpisali su pismo o namerama o kreditnom zaduženju u iznosu do 10 miliona evra, namenjenom izgradnji vodovodne mreže.

Banjaluka se pridružila programu Zeleni gradovi u septembru 2018. godine i ubrzo nakon toga pokrenuta je investicija u lokalnu mrežu daljinskog grejanja.

Banjaluka bi Akcioni plan za zeleni grad trebalo da usvoji do kraja 2019. godine

Nova investicija rezultat je zajedničkog rada na Akcionom planu za zeleni grad, kojim je neadekvatno vodosnabdevanje prepoznato kao jedan od prioriteta koje bi trebalo rešiti. Banjaluka je u septembru 2018. godine počela sa pripremom Akcionog plana za zeleni grad. Planirano je da Banjaluka ovaj strateški dokument usvoji do kraja 2019. godine, saopštio je EBRD.

Program Zeleni gradovi EBRD-a pokrenut je 2016. godine, sa ciljem da se pruži podrška gradovima u rešavanju problema zaštite životne sredine i poboljšanju kvalitet života njihovih stanovnika. Do danas se više od 30 gradova u regionima EBRD-a prijavilo za program. U BiH programu su pristupili Banjaluka, Kanton Sarajevo i Zenica.

Grad Zenica je u septembru 2018. godine održao prezentaciju kojom je obeležio početak rada na izradi Akcionog plana za zeleni grad, u sklopu napora da se jedan od najzagađenijih gradova u Evropi učini zelenijim i ekološki prihvatljivijim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.