Voda

Banjaluka pregovara sa EBRD o kreditu u iznosu do 10 miliona evra za projekte vodosnabdevanja

Banjaluka pregovara sa EBRD o kreditu u iznosu do 10 miliona evra za projekte vodosnabdevanja

Foto: Grad Banjaluka

Objavljeno

06.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su 1. avgusta pismo o namerama o kreditnom zaduženju u iznosu do 10 miliona evra, namenjenom izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže, navodi se u saopštenju grada.

Ovim se ulazi u dalje pregovaranje sa EBRD oko sredstava za rešavanje vodosnabdevanja na području Banjaluke, izjavio je Radojičić. Prema njegovim rečima, za rešavanje kritičnih tačaka u vodosnadbevanju u ovom trenutku potrebno je obezbjediti najmanje oko 20 miliona KM (oko 10 miliona evra), dok je za potpuno rešenje potrebno najmanje oko 50 miliona KM (oko 25 miliona evra).

Banjaluka sa EBRD pregovora o kreditu u iznosu do 10 miliona evra, koji bi bio plasiran pod veoma povoljnim uslovima, izjavio je Radojičić i izrazio nadu da će dalji pregovori teći uspešno i da će u 2019. biti potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju.

Predstavnik EBRD Josip Polić je rekao da se ova međunarodna finansijska institucija ujedno obavezala i da će obezbediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta, što po procenama iznosi oko 600.000 evra.

U Banjaluci su inače u toku ili su planirani tenderi za izgradnju određenih delova vodovodne mreže.

U toku izrada studije modernizacije javne rasvete

Istovremeno, predstavnici EBRD su prezentovali i dosadašnji rad na izradi studije modernizacije javne rasvete sa nadogradnjom modernih rešenja za tzv. „smart siti“, navodi se u saopštenju.

„Urađena je preliminarna analiza i sada se nalazimo u fazi procene koliko bi, koja količina i na kojim područjima grada bi javna rasveta bila predmet zamene. Zatim, i da se na osnovu toga izračuna kalkulacija potencijalnih ulaganja Grada, sa nadogradnjom pametnih tehnologija poput merenja aerozagađenja, buke, alergena i slično“, rekao je Radojičić posle prezentacije.

Priprema se nacrt Strategije razvoja Banjaluke za period od 2018. do 2027.

Na sednici održanoj 6. avgusta, Gradski razvojni tim je razmatrao sektorske politike koje će biti uključene u Strategiju razvoja Banjaluke od 2018. do 2027. godine, čiji se nacrt priprema. Nacrt bi trebalo da bude pripremljen do septembra, kako bi Skupština grada mogla da ga razmatra na oktobarskoj sednici, izjavio je Radojičić.

„Nakon što su utvrđeni ciljevi, vizija i misija razvoja ušlo se u razradu četiri strateška cilja. Oni uključuju razvoj „zelenog“ grada što su ekološka pitanja, zatim pitanja zaštite životne sredine i razvoja infrastrukture. Istovremeno, predviđen je razvoj koncepta „pametnog“ grada, koji podrazumijeva modernizaciju različitih vrsta usluga, kao i izgradnja povoljnog poslovnog okruženja. Na kraju, četvrti strateški cilj je razvoj društvenih delatnosti kao što je zdravstvo, obrazovanje, sport i kultura“, rekao je Radojičić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. avgust 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

6. avgust 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

6. avgust 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

6. avgust 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika