x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Banjaluka započela izradu Akcionog plana za zeleni grad

19.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Banjaluka
Banjaluka započela izradu Akcionog plana za zeleni grad

Banjaluka je započela pripremu Akcionog plana za zeleni grad, koji će, prema rečima gradonačelnika Igora Radojičića, uz Strategiju razvoja grada i novi urbanistički plan biti treći veliki temeljni dokument na kojem će se zasnivati održivi razvoj grada u narednih deset godina.

– Banjaluka će pokušati da dobije prvi Akcioni plan za zeleni grad u BiH, i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba – istakao je Radojičić tokom uvodnog sastanka za pripremu akcionog plana Zelenog grada, kojem su u Banskom dvoru prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora.

Izradu Akcionog plana finansiraće EBRD grantom od 300.000 evra.

Radojičić je naveo da će akcioni plan razraditi renomirane konsultantske kuće koje rade širom sveta na sličnim projektima.

“Lokalne specifičnosti ćemo ukombinovati sa njihovim globalnim iskustvom i verujem da ćemo u narednih godinu dana, koliko je planirano da traje priprema dokumenta, dobiti izuzetno kvalitetan set praktičnih mera za naš grad”, rekao je Radojičić.

Pod segmentom Zelenog grada podrazumeva se, između ostalog, saobraćaj, energetska efikasnost, zelene površine, održivi razvoj, vodosnabdevanje, kanalizacija, odlaganje i prerada otpada, od kojih će svaka oblast biti posebno razrađena.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Ian Brown zadovoljan je što je Banjaluka pokrenula pripremu akcionog plana Zelenog grada.

“Ideja je da se identifikuju svi izvori zagađenja i ekološki problemi u gradu i onda daju predlozi kako ih rešiti jedan po jedan. Kao rezultat, trebali bismo imati konkretan plan koji grad treba da sprovede, reši utvrđene probleme i postane zeleni grad”, zaključio je Brown.

Zeleni grad deo Strategije razvoja od 2018. do 2027.

Početkom avgusta Gradski razvojni tim je razmatrao sektorske politike koje će biti uključene u Strategiju razvoja Banjaluke od 2018. do 2027. godine, čiji se nacrt priprema.

Četiri strateška cilja su razvoj Zelenog grada, koji podrazumeva zaštitu životne sredine i razvoj infrastrukture, zatim razvoj koncepta Pametnog grada, koji podrazumeva modernizaciju različitih vrsta usluga, izgradnja povoljnog poslovnog okruženja i razvoj društvenih delatnosti, kao što su zdravstvo, obrazovanje, sport i kultura.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.