x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grad Zenica predstavio projekat Akcionog plana za Zeleni grad

14.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Grad Zenica
Grad Zenica predstavio projekat Akcionog plana za Zeleni grad

Grad Zenica održao je konferenciju na kojoj je predstavljen projekat i objavljen početak izrade dokumenta Akcioni plan za Zeleni grad (Green City Action Plan), čiji je cilj da se popravi ekološka situacija u jednom od najzagađenijih gradova u Evropi.

Green City Action Plan za Zenicu, koji bi trebalo da bude završen i konačno predstavljen u roku od 12 meseci, će biti finansiran od strane Federalnog ministarstva finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u sklopu programa Green Cities te banke.

Akcioni plan, koji će izraditi međunarodni konzorcijum sastavljen od konsultantskih firmi PwC i Arup, treba da obuhvati oblasti zelenog transporta, upravljanja vodama i otpadom, kvaliteta vazduha, prostornog planiranja, obnovljivih resursa i klimatskih promena, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Zadatak konsultanata je da u saradnji sa Gradom Zenica identifikuju izvore zagađenja i odrede prioritete za kreiranje politike u oblastima urbane i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja i otpadnih voda, javnog prevoza, kvaliteta vazduha, energetike i klimatskih promena, navodi se u saopštenju grada.

Konferenciji su prisustvovali Ian Brown, direktor kancelarije EBRD u BiH, Lina O’Grady, konsultantkinja iz oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine, predstavnici međunarodnog konzorcijuma PwC-Arup, predstavnici federalne i kantonalne vlasti, direktori javnih i privatnih preduzeća i predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija.

Razgovori sa turskom kompanijom o nabavci gradskih autobusa

Početkom ovog meseca predstavnici gradske vlasti i rukovodstva javnog preduzeća za prevoz putnika JKP Zenicatrans razgovarali su sa delegacijom turske kompanije koja proizvodi moderne gradske autobuse o mogućnostima za nabavku vozila koja će manje zagađivati vazduh i okolinu, navodi se u saopštenju na veb sajtu grada od 5. septembra.

Na sastanku, predstavnici Zenicatransa potvrdili su da postoji potreba za 47 vozila, uključujući 17 niskopodnih gradskih autobusa, 10 prigradskih autobusa, 15 minibusa i dva luksuzna autobusa za međugradski prevoz. Istaknuto je da su prilikom sačinjavanja plana potreba uzete u obzir ekološke karakteristike vozila, kao što je ispunjavanje Euro 6 standarda štetnih emisija.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je ovom prilikom naglasio da je interes gradske uprave nabavka autobusa na gas, piše u saopštenju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.