Mobilnost

Grad Zenica predstavio projekat Akcionog plana za Zeleni grad

Foto: Grad Zenica

Objavljeno

14.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Zenica održao je konferenciju na kojoj je predstavljen projekat i objavljen početak izrade dokumenta Akcioni plan za Zeleni grad (Green City Action Plan), čiji je cilj da se popravi ekološka situacija u jednom od najzagađenijih gradova u Evropi.

Green City Action Plan za Zenicu, koji bi trebalo da bude završen i konačno predstavljen u roku od 12 meseci, će biti finansiran od strane Federalnog ministarstva finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u sklopu programa Green Cities te banke.

Akcioni plan, koji će izraditi međunarodni konzorcijum sastavljen od konsultantskih firmi PwC i Arup, treba da obuhvati oblasti zelenog transporta, upravljanja vodama i otpadom, kvaliteta vazduha, prostornog planiranja, obnovljivih resursa i klimatskih promena, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Zadatak konsultanata je da u saradnji sa Gradom Zenica identifikuju izvore zagađenja i odrede prioritete za kreiranje politike u oblastima urbane i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja i otpadnih voda, javnog prevoza, kvaliteta vazduha, energetike i klimatskih promena, navodi se u saopštenju grada.

Konferenciji su prisustvovali Ian Brown, direktor kancelarije EBRD u BiH, Lina O’Grady, konsultantkinja iz oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine, predstavnici međunarodnog konzorcijuma PwC-Arup, predstavnici federalne i kantonalne vlasti, direktori javnih i privatnih preduzeća i predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija.

Razgovori sa turskom kompanijom o nabavci gradskih autobusa

Početkom ovog meseca predstavnici gradske vlasti i rukovodstva javnog preduzeća za prevoz putnika JKP Zenicatrans razgovarali su sa delegacijom turske kompanije koja proizvodi moderne gradske autobuse o mogućnostima za nabavku vozila koja će manje zagađivati vazduh i okolinu, navodi se u saopštenju na veb sajtu grada od 5. septembra.

Na sastanku, predstavnici Zenicatransa potvrdili su da postoji potreba za 47 vozila, uključujući 17 niskopodnih gradskih autobusa, 10 prigradskih autobusa, 15 minibusa i dva luksuzna autobusa za međugradski prevoz. Istaknuto je da su prilikom sačinjavanja plana potreba uzete u obzir ekološke karakteristike vozila, kao što je ispunjavanje Euro 6 standarda štetnih emisija.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je ovom prilikom naglasio da je interes gradske uprave nabavka autobusa na gas, piše u saopštenju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti