Mobilnost

Grad Zenica predstavio projekat Akcionog plana za Zeleni grad

Foto: Grad Zenica

Objavljeno

14.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Zenica održao je konferenciju na kojoj je predstavljen projekat i objavljen početak izrade dokumenta Akcioni plan za Zeleni grad (Green City Action Plan), čiji je cilj da se popravi ekološka situacija u jednom od najzagađenijih gradova u Evropi.

Green City Action Plan za Zenicu, koji bi trebalo da bude završen i konačno predstavljen u roku od 12 meseci, će biti finansiran od strane Federalnog ministarstva finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u sklopu programa Green Cities te banke.

Akcioni plan, koji će izraditi međunarodni konzorcijum sastavljen od konsultantskih firmi PwC i Arup, treba da obuhvati oblasti zelenog transporta, upravljanja vodama i otpadom, kvaliteta vazduha, prostornog planiranja, obnovljivih resursa i klimatskih promena, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Zadatak konsultanata je da u saradnji sa Gradom Zenica identifikuju izvore zagađenja i odrede prioritete za kreiranje politike u oblastima urbane i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja i otpadnih voda, javnog prevoza, kvaliteta vazduha, energetike i klimatskih promena, navodi se u saopštenju grada.

Konferenciji su prisustvovali Ian Brown, direktor kancelarije EBRD u BiH, Lina O’Grady, konsultantkinja iz oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine, predstavnici međunarodnog konzorcijuma PwC-Arup, predstavnici federalne i kantonalne vlasti, direktori javnih i privatnih preduzeća i predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija.

Razgovori sa turskom kompanijom o nabavci gradskih autobusa

Početkom ovog meseca predstavnici gradske vlasti i rukovodstva javnog preduzeća za prevoz putnika JKP Zenicatrans razgovarali su sa delegacijom turske kompanije koja proizvodi moderne gradske autobuse o mogućnostima za nabavku vozila koja će manje zagađivati vazduh i okolinu, navodi se u saopštenju na veb sajtu grada od 5. septembra.

Na sastanku, predstavnici Zenicatransa potvrdili su da postoji potreba za 47 vozila, uključujući 17 niskopodnih gradskih autobusa, 10 prigradskih autobusa, 15 minibusa i dva luksuzna autobusa za međugradski prevoz. Istaknuto je da su prilikom sačinjavanja plana potreba uzete u obzir ekološke karakteristike vozila, kao što je ispunjavanje Euro 6 standarda štetnih emisija.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je ovom prilikom naglasio da je interes gradske uprave nabavka autobusa na gas, piše u saopštenju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

14. septembar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

14. septembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

14. septembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

14. septembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu