Mobilnost

U Hrvatskoj se sada može električnim automobilom od granice do mora

Foto: HEP

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad 16 punjača za električna vozila na autoputevima. Ti punjači su po prvi put omogućili vožnju električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punjača za električna vozila na Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T), saopštio je HEP.

U novih 16 punjača HEP-a ubraja se brzi punjač u Brinju, snage 50 kW, postavljen u sklopu projekta NEXT-E. Kao i ostali HEP-ovi punjači na autoputevima, podržava punjenje svih dostupnih i nadolazećih tipova električnih vozila na tržištu.

HEP-ovi punjači na autoputevima pružaju uslove za dalji razvoj hrvatskog turizma omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz evropskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

HEP će postaviti ukupno 57 punjača na hrvtaskim autoputevima i ostalim saobraćajnicama

U okviru međunarodnih projekata, HEP će postaviti ukupno 57 punjača na hrvatskim autoputevima i ostalim saobraćajnicama. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punjačima u hrvatskim gradovima, imaće više od 100 punjača, izjavio je predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punjačima u hrvatskim gradovima, imaće više od 100 punjača

Od prvih 16 HEP-ovih punjača na autoputevima, 12 ih je postavljeno u saradnji sa naftnom kompanijom INA, a nalaze se na odmorištima Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje i Lepenica Sjever, kao i na tačkama ulaska/izlaska sa autoputeva u Goričanu i Sesvetskom Kraljevcu. Preostala četiri punjača nalaze se u Vrbovskom, Čavlama, Delnicama i Fužinama, u neposrednoj blizini autoputa A6. Ukupno će više od 30 punjača za električne automobile na autoputevima u pravcu mora, ali i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pored maloprodajnih mesta kompanije INA.

Hrvatska-elektricni-automobili-granica-more-hep-elenPunjači na autoputevima deo su ukupnog razvojnog projekta eMobilnosti, koji je HEP pokrenuo prateći EU direktivu o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva. Direktiva do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punjača na svakih 50 kilometara autoputeva, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, vazdušnim i lukama unutrašnje plovidbe, kao i na železničkim stanicama.

Projekt eMobilnosti važan je i za ostvarenje nacionalnih ciljeva dekarbonizacije transporta u sklopu sprovođenja nacionalne energetsko-klimatske politike usmerene smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u sapštenju.

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autoputevima sufinansiraju se iz fondova Evropske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP sa partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju nove mreže sa 309 punjača, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom kroz šest država centralne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

12. jul 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

12. jul 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. jul 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

12. jul 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu