Životna sredina

U 2021. vazduh u Valjevu zagađen 96 dana, godišnji zakonski limit 35

valjevo zagadjen vazduh zakonski limit

Slika: Lokalni odgovor/Facebook

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vazduh je u Valjevu u prva četiri meseca ove godine bio prekomerno zagađen 96 dana što je veoma blizu limita od 100 dana koji je kao godišnji cilj za smanjenje aerozagađenja postavila lokalna vlast, s obzirom da broj dana poslednjih godina ide od 120 do 180, saopštila je nevladina organizacija Lokalni odgovor.

Valjevo je još u drugoj polovini februara prekoračilo zakonski limit koji kaže da u toku godine broj dana sa povećanom koncentracijom suspendovanih čestica PM 10, jednog od najopasnijih zagađivača vazduha, ne sme biti veći od 35. Podaci iz Valjeva, koji od 2012. ima vazduh treće kategorije, još jednom dokazuju da je problem zagađenja vazduha u Srbiji ogroman i da nije povezan samo sa grejnom sezonom i zimskim mesecima.

Državna mreža za praćenje kvaliteta vazduha nije bila u funkciji u drugoj polovini aprila

U Lokalnom odgovoru kažu da je za prva četiri meseca ove godine državna mreža stanica za automatski monitoring kvaliteta vazduha zabeležila ukupno 85 „zagađenih“ dana, s tim da u drugoj polovini aprila sistem nije radio.

Lokalna mreža za merenje kvaliteta vazduha koju je uspostavio Grad Valjevo pokazala je da je u istom periodu, od početka januara do kraja aprila ukupno zabeleženo 96 „zagađenih“ dana, navode u ovoj građanskoj inicijativi.

Tako se Valjevo, dodaju, u prvoj trećini godine približilo vrednosti od 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti čestične prašine koju je kao cilj smanjenja aerozagađenja na godišnjem nivou projektovala lokalna vlast u programskom budžetu za 2021.

Nadležni da osiguraju primenu Zakona o zaštiti vazduha

Valjevci godinama unazad udišu zagađen vazduh 120-180 dana godišnje. Zbog toga najmanje 240 naših sugrađana svake godine prerano okonča život od bolesti i zdravstvenih komplikacija koje su posledica aerozagađenja, po proceni Svetske zdravstvene organizacije, kažu u Lokalnom odgovoru.

U ovoj inicijativi očekuju da nadležni osiguraju primenu Zakona o zaštiti vazduha, te da se radikalno smanji koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Lokalni odgovor je pozvao javnost, medije, udruženja, neformalne grupe, ljude iz poslovnog sveta, sve Valjevke i Valjevce da zajednički doprinose smanjenju aerozagađenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

26. maj 2021. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

26. maj 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

26. maj 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

26. maj 2021. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona