Mobilnost

Tesla se nada otvaranju prodavnica u Hrvatskoj i Srbiji početkom 2020.

Tesla-se-nada-otvaranju-prodavnica-u-Hrvatskoj-i-Srbiji-2020

Foto: Tesla, Inc.

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tesla, Inc., čuveni američki proizvođač električnih automobila, „nada se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine“, napisao je prvi čovek kompanije, Elon Musk, u Twitter prepisci.

„I sam Nikola Tesla bi bio ponosan što će automobili sa njegovim imenom konačno biti prisutni u zemljama njegovog porekla“, kaže Elon Musk u Twitter prepisci.

Iako Musk nije napisao tačno o čemu se radi, pretpostavlja se da je mislio na otvaranje Tesla prodavnica u navedenim zemljama. U tim prodavnicama se ne mogu kupiti Tesla automobili, već one služe za dobijanje informacija, kao i popularizaciju brenda i električnih automobila kao takvih.

Kompanija Tesla na svom sajtu navodi da su u Hrvatskoj već postavljeni Tesla superpunjači, čiju instalaciju kompanija „uskoro“ očekuje i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Neravnomeran razvoj infrastrukture za e-vozila u jugoistočnoj Evropi

Srbija se ne može pohvaliti velikim brojem električnih vozila i razvijenom infrastrukturom za punjenje e-vozila.

Trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Slična je situacija i u drugim zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, imaju mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala