Mobilnost

Tesla se nada otvaranju prodavnica u Hrvatskoj i Srbiji početkom 2020.

Tesla-se-nada-otvaranju-prodavnica-u-Hrvatskoj-i-Srbiji-2020

Foto: Tesla, Inc.

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tesla, Inc., čuveni američki proizvođač električnih automobila, „nada se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine“, napisao je prvi čovek kompanije, Elon Musk, u Twitter prepisci.

„I sam Nikola Tesla bi bio ponosan što će automobili sa njegovim imenom konačno biti prisutni u zemljama njegovog porekla“, kaže Elon Musk u Twitter prepisci.

Iako Musk nije napisao tačno o čemu se radi, pretpostavlja se da je mislio na otvaranje Tesla prodavnica u navedenim zemljama. U tim prodavnicama se ne mogu kupiti Tesla automobili, već one služe za dobijanje informacija, kao i popularizaciju brenda i električnih automobila kao takvih.

Kompanija Tesla na svom sajtu navodi da su u Hrvatskoj već postavljeni Tesla superpunjači, čiju instalaciju kompanija „uskoro“ očekuje i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Neravnomeran razvoj infrastrukture za e-vozila u jugoistočnoj Evropi

Srbija se ne može pohvaliti velikim brojem električnih vozila i razvijenom infrastrukturom za punjenje e-vozila.

Trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Slična je situacija i u drugim zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, imaju mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

24. septembar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

24. septembar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. septembar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

24. septembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu