Mobilnost

Tesla se nada otvaranju prodavnica u Hrvatskoj i Srbiji početkom 2020.

Tesla-se-nada-otvaranju-prodavnica-u-Hrvatskoj-i-Srbiji-2020

Foto: Tesla, Inc.

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tesla, Inc., čuveni američki proizvođač električnih automobila, „nada se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine“, napisao je prvi čovek kompanije, Elon Musk, u Twitter prepisci.

„I sam Nikola Tesla bi bio ponosan što će automobili sa njegovim imenom konačno biti prisutni u zemljama njegovog porekla“, kaže Elon Musk u Twitter prepisci.

Iako Musk nije napisao tačno o čemu se radi, pretpostavlja se da je mislio na otvaranje Tesla prodavnica u navedenim zemljama. U tim prodavnicama se ne mogu kupiti Tesla automobili, već one služe za dobijanje informacija, kao i popularizaciju brenda i električnih automobila kao takvih.

Kompanija Tesla na svom sajtu navodi da su u Hrvatskoj već postavljeni Tesla superpunjači, čiju instalaciju kompanija „uskoro“ očekuje i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Neravnomeran razvoj infrastrukture za e-vozila u jugoistočnoj Evropi

Srbija se ne može pohvaliti velikim brojem električnih vozila i razvijenom infrastrukturom za punjenje e-vozila.

Trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Slična je situacija i u drugim zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, imaju mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

28 априла 2022 - Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju automobila na struju

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

25 априла 2022 - Kompanija smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine, tri godine posle osnivanja